Hatalı yönetim anlayışı

Yayın Tarihi: 07/09/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
KKTC'de birçok sorunun, hatalı yönetim anlayışından ve hesap sorma mekanizmasının işletilmemesinden kaynaklandığı görüşündeyim.

Maalesef, yetkililer popülist yönetim anlayışı, sorumluluk yüklenmemek, umursamazlık, hesap sorma mekanizmasının işletilmemesi sonucu yasaların uygulanmasında gereken duyarlılığı göstermemektedir.

Sonuçta, yasalara uyup uymamak, adeta herkesin tercihine ve hür iradesine bırakılmaktadır.

Örneğin bütün uygar ülkelerde olduğu gibi KKTC'de de çevrenin kirletilmesi ve tahrip edilmesi suçtur.

Belediye ve Çevre dairesi, ülkenin kirletilmesini önlemek ve kirletenleri yakalayıp cezalandırmak yetkileri ile donatılmıştır.

Çağdaş ülkelerde çevrenin kirletilmesi kolay değildir. Kirletenlere de mutlaka can yakıcı ceza verilir.

Ülkemizde ise, yetkililer yürürlükteki yasaları uygulayarak ve sıkı denetimlerle çevrenin kirletilmemesini sağlamak yerine, kirletilen yerleri temizlettirmeyi tercih ediyor.

Sonuçta çöp atılarak kirletilen yerler devlet, STÖ'leri ve Belediyeler tarafından sık sık temizlenmesine rağmen, yeniden kirletilerek eski durumuna getiriliyor.

İşte bu hatalı yönetim anlayışı nedeniyle Girne Boğazı piknik alanı, defalarca STÖ'leri, belediye ve devletin ilgili kuruluşları tarafından temizlenmesine rağmen sürekli olarak yeniden kirletiliyor.

Böylece hem sorumsuz bazı kişilerin piknik yaptıkları alanı kirletmeleri için sürekli olarak maddi harcama yapılmakta, hem de piknik alanı temiz tutulamamaktadır.

Girne Boğazı piknik alanının temizlenmesi esnasında ilgililerin yaptığı açıklamada, buranın kirletilmesini vatandaşların bilinçsizliğine bağlaması, şimdiye kadar yaşanan deneyimlerin dikkate alınmadığını ve soruna doğru teşhis konulmadığını gösterir.

Kuşkusuz bilinçlendirme ve çevre duyarlılığına sahip olmak önemlidir. Ancak denetim yaptırmamak, yasaları uygulamamak, caydırıcı önlem almamak ve sadece herkesin bilinçlendirilmesi ile çevrenin temiz tutulmasını beklemek de isabetli bir seçenek değildir.

Dünyanın hiçbir uygar ülkesinde isteyen istediği şekilde hareket edemez ve korkusuzca çevreyi kirletemez. Çünkü ilgili resmi kuruluşlarda görev yapanlar kirletmesine izin vermez. Kirletenler de yakalanıp ibret verici şekilde cezalandırılır.

Ayrıca en çağdaş ülkelerde, sorumsuz kişilerin suç işleyebileceği dikkate alınmakta ve caydırıcı önlemler alınmaktadır.

KKTC'de ise, birçok kişi nasıl olsa cezalandırılmayacağını düşünerek, pervasızca çevreyi kirletmekte ve tahrip etmektedir.

Ülkemizde genel olarak doğasal çevrenin ve özel olarak da piknik alanlarının kirletilmemesi isteniyorsa, sorunun bilinçsizliğe bağlanarak geçiştirilmesi kolaycılığından vazgeçilmeli.

Sürekli denetimlerle, gelişigüzel yerlere çöp atılması caydırılmalı, çevreyi kirletenler de yakalanıp canları yanacak derecede cezalandırılıp, bilinçlendirilmeli.

Girne boğazı piknik alanının, sürekli olarak kirletilip temizlenmesi ve sürekli maddi harcama yapılması istenmiyorsa, hiç olmazsa buranın kullanıldığı hafta sonlarında, ilgili kuruluşlardan biri tarafından gözetim altında bulundurulmalı ve böylece sorumsuz kişilerin etrafa çöp atması caydırılmalıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.