Orman yangını felaketi ile karşılaşmadan önlem alınmalı

Yayın Tarihi: 18/05/17 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Küresel iklim bozulmasından en çok etkilen bölgede bulunmamız nedeniyle, bu yıl kavurucu sıcaklar ve buna bağlı olarak da yangın riski daha da artacak.

Bu nedenle hepimizi üzecek büyük bir yangın felaketi ile karşılaşmamak için, iş işten geçmeden, konuya olağanüstü önem verilmeli ve gerekli önlemler acilen alınmalı.

Yangınların önlenmesi bakımından, aşağıdaki önlemlerin alınmasının, yararlı olacağı görüşündeyim:

1.Yangının çıkış anında yayılmadan söndürülebilmesi için, en az bir helikopter kiralanmalı, Çünkü yayılan yangının söndürülmesi, imkansız kadar zordur.

2.Ormanların gözetim altında bulundurulmasına olanak sağlayan kamera ile gözetleme sistemi devreye sokulmalı, yangınlara müdahale ekipleri oluşturulmalı;

3.Yaz ayları boyunca güneyde olduğu gibi, bizde de ormanlara giriş, yasaklanmalı;

4.Yangınların başlıca nedenlerinden biri olan, gelişigüzel yerlere sigara izmariti atılmasının önlenmesi için, yasal düzenleme ile bu suçu işleyenler can yakıcı cezalarla caydırılmalı ve böylece herkesin daha sorumlu davranması sağlanmalı;

5.Yangınlara sebep olan ormanların içinden geçen elektrik hatları, yaz ayları boyunca ilgili kuruluş tarafından sık sık kontrol edilerek, sarkan kablolar onarılmalı;

6.Yürürlükteki yasa gereğince, yol kenarlarındaki kuru otlar temizlenmeli;

7.Orman yangınları genellikle insanlardan kaynaklanır. Bu nedenle vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi, daha duyarlı ve sorumlu davranmasını sağlamak için, orman yangın cezaları caydırıcı duruma getirilmeli;

Halen yürürlükte olan Fasıl 60'ın 13(2) Maddesi uyarınca ormanı yakanlar, 1 yıla kadar hapislik veya 200 TL'ye kadar para cezası veya her iki cezaya birden çarptırılabiliyor.

Sonuçta orman yakanlara verilen ceza caydırıcı olmadığı için, bu suç pervasızca işleniyor. Hatta ayni kişi bu suçu defalarca işlemekten çekinmiyor.

Öte yandan orman bakımından bize göre çok daha iyi durumda olan etrafımızdaki ülkelerde orman yangını çıkaranların canı yakılıyor. Örneğin Anavatandaki yasalara baktığımız zaman:

-Ormanda ateş yakmak, piknik yapılmasına izin verilen yerde ateşi söndürmeden ayrılmak ve sönmemiş sigara atmanın cezası: 781 ile 3910 TL arası para veya 1 yıl hapis.-

Anız yakmanın cezası: 3910 TL ile 23,459 TL arası para veya 1 yıl hapis.

Orman yangınlarını söndürmeğe gitmemek veya gidip de çalışmamanın cezası: 391TL-

Tedbirsizlik ve dikkatsizlikten yangına sebebiyet vermenin cezası: 15641 ile 39,102 TL. arası para cezası ve 2 ile 5 yıl arası hapis. Orman alanında hasıl olan zarar fahiş ise mahkeme suça mahsus cezayı yarısı kadar artırır. Eğer zarar pek hafif ise, üçte birine kadar eksiltir.

-Kasten orman yakmanın cezası: 39, 102 TL ile 78,204 TL arası para ve 10 ile 15 yıl hapis cezası. Yangında can kaybı olması durumunda, müebbet hapislik .Suçun işlenmesi nedeniyle yanan orman alanı 3 hektardan fazla olduğu takdirde, verilecek ceza1 kat artırılır ve yangın bir şahsın hayatını tehlikeye koymuş ise verilecek ceza 1 kat artırılır .Ölüm meydana gelirse müebbet hapis cezasına hükmedilir.

Kuşkusuz, tüm ülke insanlarının yaşamını ilgilendiren ormanların korunması için; KKTC'de de yasalar böyle caydırıcı duruma getirilmeli, orman yakmanın bedelinin çok ağır olacağı gösterilmeli ve böylece kimsenin böyle bir suçu işlemeye cesaret edememesi sağlanmalı.

Yoksa, orman yakmanın bedeli böyle birkaç bin TL para cezası olursa, dar görüşlü kişiler sudan gerekçelerle ,umursamazlık nedeniyle ormanları yakmaktan çekinmez.

Orman yangınlarına karşı önlem alınmaması durumunda, olası yangın felaketlerinden hükümet ve Meclis de sorumlu olacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.