Gurbetteki Türklere acilen sahip çıkmalıyız

Yayın Tarihi: 14/06/17 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Ekonomik, siyasi, Rum saldırıları ve herhangi bir nedenle başta Türkiye, İngiltere ve Avustralya'ya göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türklere sahip çıkmalıyız.

Bu çerçevede gurbetteki vatandaşlarımıza, bulundukları ülkedeki dış temsilciliklerimizde, KKTC kimlik kartı verilmeli ve seçme seçilme hakkı tanınmalıdır.

Böylece, yabancı ülkelerde yaşayanların gözden çıkarılmadığı gösterilecek. Ulusal davamız ve ekonomik bakımından da yararımıza olacaktır.

Her şeyden önce KKTC dışında yaşayan vatandaşlarımızın ezici çoğunluğu ülkemizle olan bağlarını koparmamıştır.

Yaşanan dönemde iletişimdeki gelişmeler nedeniyle, yabancı ülkelerde yaşamalarına rağmen, KKTC'deki siyasi gelişmeler ile ülkemizdeki olayları günü gününe en az bizim kadar izleyebiliyorlar.

Sosyal paylaşım sitelerinde yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın ortaya koydukları görüşler, bu gerçeği açıkça göstermektedir.

Yabancı ülkelerdeki Kıbrıslı Türkler ile bağlarımızın güçlendirilmesi, bulundukları ülkelerde devletimiz ve halkımız için lobicilik faaliyetleri bakımından da yararlı olacaktır.

Gurbette yaşamak zorunda kalan Kıbrıslı Türklere sahip çıkılması durumunda, maddi durumları iyi olanların ülkemizde yatırım yapmasını ve KKTC'de konut alarak emeklilik dönemlerinde vatanlarına dönmelerini de sağlayacaktır.

Gurbetteki Türklere KKTC kimliği verilmesi durumunda, ulusal davamızda elimizi de güçlendirecek ve azınlık olduğumuz tezini etkisiz hale getirecektir.

Çünkü halen gurbette yaşayan Kıbrıslı Türk nüfusun 1 milyon dolayında olduğu tahmin ediliyor.

Yalnız yabancı ülkelerde doğan ve yaşayan Kıbrıslı Türklere askeri hizmet konusunda mutlaka bazı kolaylıklar sağlanmalıdır.

Örneğin, gençler askeri hizmetten ya muaf tutulmalı, ya da birkaç hafta gibi kısa süreli eğitimden sonra terhis belgesi verilmeli.

Acilen yasal düzenleme ile önümüzdeki Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerde de bulundukları ülkelerdeki KKTC temsilciliklerinde oy kullanmalarına olanak sağlanmalıdır.

Sırf çeşitli olumsuz koşullar nedeniyle vatanından ayrıldı diye, hariçte yaşayan vatandaşlarımızın seçme ve seçilme haklarının ellerinden alınması hakça olamaz.

Çünkü halen dışarıda yaşamalarına rağmen, atalarının ve/veya kendilerinin doğum yeri olan Kıbrıs ile ailevi bağları vardır.

Halen yabancı ülkelerde yaşamalarına rağmen, bu topraklar üzerinde, en az halen burada yaşayanlar kadar hak sahibidirler.

Gelişmiş iletişim araçları sayesinde dış ülkelerde yaşayan vatandaşlarımız siyasi tercih bakımından da, en az KKTC'de yaşayanlar kadar olup bitenden haberdardır.

Ayrıca, yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşlarımız, siyasilerden herhangi bir maddi beklentileri olamayacağı için, oylarını daha isabetli kullanacaklardır.

Güney'deki yönetimin, gurbetteki vatandaşları ile çok sıkı ilişkiler içinde olduğu ve onlardan ulusal davalarını tanıtılmasında yararlanıldığı biliniyor.

Halen anavatanımız Türkiye ve daha birçok ülke, gurbetteki vatandaşlarına seçme ve seçilme hakkı tanıdığına göre, bizim de bu olanaktan Kıbrıslı Türkleri daha fazla mahrum bırakmamamız gerekir. Hükümetin ve tüm siyasi partilerimizin, bu ciddi konuya acilen el atmasının yararlı olacağı görüşündeyim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.