Sağlık niçin tartışılmıyor?

Yayın Tarihi: 23/12/10 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Sağlık konusunda yaşana tüm olumsuzluklara rağmen ülkeyi yönetenlerin ürkütücü sessizliği vatandaşı çileden çıkarıyor.

Yapılan tüm yayınlara rağmen tek bir Allahın kulunun bile çıkıp bir açıklama yapmaması, ülke sağlık sisteminin artık çöktüğünün bir belgesi olarak nitelendirilirken, yine bunun tartışması ve çözüm yolları vatandaşa kalmış görülüyor.

İşte bazı duyarlı yurttaşlarımızın bu konudaki görüşleri:

***

"Sayın Levent Özadam, sağlık sistemi üzerine yazdığınız yazıya istinaden, KKTC'de yaşayan ve sağlık hizmeti veren birisi olarak konu ile fikirlerimi bildirmek isterim. Aslında sağlık sistemi çoktan çökmüştür. Ve bu bozukluktan KKTC'de yaşayan istisnasız herkes, gerek maddi, gerek manevi, nasibini almaktadır.

Yapılması gereken, acilen sağlık sistemini yeniden yapılandırmaktır. Gelişmiş ülkelerin en önemli özelliği, sağlık sistemlerinin çok iyi olmasıdır, bu ülkelerde yaşayanlar, sağlıkları için para biriktirmezler, çünkü sağlıkları devlet tarafından güvence altına alınmıştır. İstedikleri doktor veya sağlık kuruluşundan ücretsiz, ayaktan veya yataklı sağlık hizmeti almaktadırlar. İyi bir sağlık sistemi kurmanın en önemli temeli, sistemin finansmanıdır.

Sağlık, ilacından, sarf malzemesine, aşısına kadar pahalı bir söktördür. gelişmiş ülkeler, mükemmel çalışan bir sigortasistemi ile bu sorunu çözmüşlerdir.kktc deki sağlık sistemindeki kötülüğün temel nedeni, finansman eksikliğidir. geçmiş yıllarda yapılmaya çalışılan "tek tip sosyal güvenlik" finansman yokluğu nedeniyle bir sonuca ulaşamamıştır.

Devletin yüksek borçluluğu ve fakirliği nedeniyle, yakın vadede sağlık için pek bir çıkar yol görünmemektedir.yapılacak 2 şey vardır.

1.Olduğu gibi bırakmak. yani halk, sağlığı için para biriktirecek ve sağlık hizmetini, özel hastanelerden bedelini ödeyerek satın alcaktır. parası olmayana da, devlet kurumları, olabildiği kadar hizmet verecektir.

2.Tüm sistem özelleştirlecektir. Bugün Türkiye'de, sigortalarıyla beraber kurumsallaşmış büyük hastane zincirleri vardır. (Acıbadem, Medikal Park) KKTC'de yaşayan 500 bin insancık vardır.

İnsancık diyorum çünkü, İstanbul'un bir semtinin nufusudur neredeyse. Yani büyük şirketler için buradaki, insanları sigortalama ve sağlık hizmeti verme basittir. Hatta kapsam genişletilip bireysel emeklilik sistemi de bu yapıya dahil edilebilir.

Şu anda hali hazırda her çalışandan hem sağlık hem emeklilik için kesintiler yapılmaktadır. Özelleştirme ile, yapılan bu kesintiler devlet tarafından değil, özel şirketler tarafından değerlendirilecektir. Halk maliyetini düşünmeden, her istediği yerden sağlık hizmetini alabileceklerdir. Sağlık personelinin gelirleri artacaktır. yani herkes mutlu olacaktır..."

(Uz Dr. Mert TAŞKIN-Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

***

"Bugün hasta olmaktan ve hastahane olgusunu düşünmekten ürperir olduk. Bu olay ve buna benzer daha vahim olayları hep duyuyoruz, kimi zaman da "şansımız" olduğu kadar bizleri sıyırır geçer bu olaylar.

Fakat, burada yaşamın devamı ve sonu ile ilişkili sözün bittiği bir durum sözkonusudur. Bir hayat bu kadar mı ucuz? Bir yaşam bu kadar mı duyarsızlık gösterilip bite(tirile)bilir? Bu kadar mı imkansız burada yaşamak, yaşayabilmek? Güney'den sağlık hizmeti alan insanlar suçlu mu şimdi?

YDÜ'nden sağlık hizmeti alanlar mı suçlu? Yoksa, mesai saatleri dışında hastalanan hastalar mı suçlu? Sağlığın mesaisi mi var? Hipokrat Yemini'ne mesai+para da mı eklendi? Bunlar bir toplumun ve sistemin yozlaşmasının, çöküşünün işaretleri olabilir ancak. Duyarsız, bilinçsiz ve ruhsuz yaşayan organizmalardan hiç farkımız kalmamış. Tüm halka duyurun o zaman: Ey halk mesai saatleri dışında söyleyin bedeninize problem çıkarmasın..."

***

"KKTC" nin en büyük sorunu aslında sağlık sorunudur da kimse farkında değil.

Ekonomi derler, izolasyon derler.

Halk en büyük mağduriyetini sağlığını kaybederek ödüyor aslında da kimse farkında değil. siyasilerin de hiç umurunda değil.

Bana versinler 2 yılda mükemmel sağlık sistemi kurarım buraya ama, bana vermezler.

çünkü ben siyasi çıkarlar uğruna hareket etmem.

Bu nedenle halk da bana oy vermez.

Eh o zaman yapacak birşey yoktur.

Arabaya benzin koyarsanız gider.

Bütçeden sağlığa ne pay ayrılır, sorgulayan var mı.

NE KADAR EKMEK, O KADAR KÖFTE.

Ben bu durumu şuna benzetirim; hani derler jeneratörlere harcanan para, elektrik kurumuna verilse ve para doğru kullanılırsa, elektrik sorunu kalmaz diye, sağlık da böyledir..."

Ersan Saner

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı

10

Yeni havayolu şirketinin kurulması için gösterdiği efor ve özverili çalışmalardan dolayı

Motorlu Araçlar Mukayyitliği

7

Yeni bir uygulama başlatarak seyrüsefer ruhsatlarının bitiş süresini sürücülere ihbar ettiği için

Sanayi Odası

2

Güneyden yapılan alış verişlere destek verdiği için

(Vatandaştan gelen istek üzerine)

Ahmet BENLİ

Gönyeli Belediye Başkanı

1

Gönyeli halkının malı olan bir binayı 2 Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a tahsis ettiğinden dolayı

ART

Avrasya Radyo

Televizyon

1

Personel maaş ve sosyal haklarındakı gecikmelere rağmen halen bir açıklama yapmamış olmasından dolayı

Estetik

Bir karı-koca çok kötu bir kaza geçirirler.

Kadının yüzü tamamen yanar. Plastik cerrahlar kadının yüzünü eski haline getirebilmek için deriye gerek olduğunu ama kadından deri alamayacaklarını söyleyince kocası deri vermeye gönüllü olur.

Fakat kocasından alınacak deri popo bolgesinden alınacaktır..

Adam bu bilginin karısına söylenmemesini ister çünkü moralinin bozulacağından çekinmektedir.

Ameliyat tamamlandıktan sonra kadın eskisinden de güzel görünür.

Her gören bu muhteşem güzellik karşısında hayrete duşmektedir.

Birgün kadın kocası ile başbaşa kaldığında;

- "Hayatım çok teşekkür ederim. Benim bu halim senin sayende. Sana nasıl teşekkür etsem?" deyince kocası cevap verir:

- "Teşekküre gerek yok hayatım. Annen seni her öptüğünde ben gerekli mutluluğu duymaktayım zaten"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları