Mukayyidin yaptığına bakın!

Yayın Tarihi: 21/09/11 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Lefke'de, Kıbrıs tarihinde görülmemiş yolsuzluk...

Mukayyidin, amirliğini yaptığı mahkemenin parasını 10 yıl boyunca gasp ettiği öğrenildi.

Çalınan paranın ne kadar olduğu, hırsızlığın 10 yıl gibi uzun zaman sürmesinden dolayı tamamen tespit edilemediği ortaya çıktı.

Güvenilir kaynaklar, yolsuzluğun ortaya çıkmasından bu yana evraklarda yapılan incelemelerde tespit edilen rakamın 850 bin (eski parayla 850 milyar) Türk Lirası olduğunu belirtiyor.

Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne bağlı Lefke Mahkemesi'nde yaşanan yolsuzluğun 2009 yılının Aralık ayında ortaya çıktığı, olayın kamuoyundan saklandığı haber veriliyor.

Mukayyidin maliyeye yatırmak yerine cebine attığı paraların, ceza mahkemesince para cezasına çarptırılanların ödedikleriyle icra yoluyla satılan taşınır ve taşınmaz mallardan elde edilen paralardan oluştuğu öğrenildi.

Lefke Mahkemesi'nde yaşanan yolsuzluğun, hesapların, Yüksek Mahkeme ve Sayıştaylık tarafından yıllarca denetlenmemesinde önemli etken olduğu vurgulandı.

Yolsuzluğun ortaya çıkması da ayrı bir olay...

Güzelyurt'un tanınmış avukatlarından birinin anlattıklarına göre, Yüksek Mahkeme Genel Sekreteri'nin 2009 yılı sonunda emekliye ayrılmasının ardından Yüksek Mahkeme Başmukayyidi Fatma Aşçıoğulları yanına Yüksek Mahkeme Mali İşler Şube Amiri Asuman Özsayar'ı da alarak Güzelyurt ve Lefke Mahkemeleri'ne gider.

Aşçıoğulları, Lefke Mahkemesi Muhayyidi'nden Sayıştaylığın olası yıl sonu teftişi için önceden "hazırlık" amacıyla tahsilatlarda kullanılan makbuzları ister.

Mukayyidin dikkat çeken telaşlı hareketleri üzerine "Makbuzları hazırla. Yarın teftişe geliyoruz!" der.

Mukayyidin, ertesi gün görevinin başına gitmesi beklenirken hesapta olmayan bir gelişme yaşanır.

Mukayyit, Güzelyurt Mahkemesi'ndeki iş arkadaşlarından birinin telefonuna "Ailem sana emanet. Onlara iyi bak!" diye mesaj göndererek, av tüfeğiyle intihar girişiminde bulunur. Mesai başlangıcında telefonuna gelen mesajla hemen mukayyidin evine koşan arkadaşı, intihar girişimine müdahale eder.

Mukayyidin hafif yararlanarak kurtulmasını sağlar.

Mukayyit, eve çağrılan ambulansla Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılır.

Aynı gün taburcu edilen mukayyit, Güzelyurt Polis Müdürlüğü'ne götürülerek göz altına alınır.

Lefke Mahkemesi Mukayyidi sorgusu tamamlanana kadar poliste tutuklu kalır.

Ardından Güzelyurt Ceza Mahkemesi'nin kararıyla kefaleten serbest bırakılır.

Yüksek Mahkeme Başmukayyidi Fatma Aşçıoğulları, 9 Haziran 2011'de görevi başında fenalaşarak yaşamını yitirmişti.

Aşçıoğulları'nın "tesadüfen" ortaya çıkardığı Lefke Mahkemesi'ndeki yolsuzluğun sonuçlandırılmamasıyla ölümü arasında bir bağlantının olup olmadığı merak uyandırdı.

Hukuk camiası Lefke'de yaşanan yolsuzluğun üzerinden 21 ay geçmiş olmasına rağmen mukayyit aleyhine henüz dava açılmamasının şaşkınlığını yaşıyor.

Hukukçular, "Aç kaldığı için ekmek bile çalan hapis yatarken mahkemenin parasını gasp eden amir nasıl oluyor da cezalandırılmıyor?" diye soruyor.

Huzursuzluklarını dile getiren hukukçular, "Emekliye sevk edilen mukayyit, ödüllendirilmek mi isteniyor? Yaptığı yanına kar mı kalacak?" diyerek, sessizliklerini bozacaklarının sinyalini veriyor.

Amirliğini yaptığı mahkemenin parasını cebine atan mukayyidin Güzelyurt ilçesindeki birçok bankaya borçlu olduğu öğrenildi.

Adının açıklanmasını istemeyen Güzelyurt Kaza Mahkemesi'nde görevli bir memurun anlattıkları da ilginç:

"Mukayyit, bölgedeki birçok bankadan kredi çekti. Ödeyemediği borçlarını, her zaman başka bankalardan kredi alarak kapatmaya çalıştı. Ama olmadı! Lefke kooperatifinden aldığı krediye karşılık evini ipotek ettirdi. Hatta kredi alabilmek için amirliğini kullanarak Güzelyurt ve Lefke Mahkemesi'ndeki personele baskı yaptı. Arkadaşların çoğu, ben dahil ona kefil olduk. Şimdi pişmanız! Ama iş işten geçti..."

Derince'de hurda otobüsle öğrenci taşımacılığı

Derince'de öğrenci taşımacılığının çok eski ve sağlıksız koşullarda otobüsü olan Mehmet Polatcan'a verilmesi bölgede oturan öğrenci velilerini çileden çıkardı.

40 senelik hurda araçla öğrenci taşımacılığının sağlık koşullarda olamayacağını söyleyen bölge halkı bölgede yeni aracı bulunan işletmelerin olduğu halde niçin bu kişiye torpil geçildiğini sordular.

Bu konuda imza toplamaya başlayan veliler konunun üstüne gitmekte kararıl görülüyorlar.

Külotsuz

Yeni evli çift sabah uyanırlar, yatakta muhabbet başlar, Kadın sorar kocasına;
-Ya senin ayakların neden bu kadar büyük?.
-Çocukluğumda çok yalın ayak gezdim de ondan.
Peki ya, kafan neden bu kadar iri?
-Çocukluğumda hiç şapka giymezdim de, ondan.
Kadın bir süre düşündükten sonra:
-Vah Vah ,ne olurdu çocukluğunda birazda külotsuz gezseydin!.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları