"Belediyecilik gerektiğinde 'hayır' deme sanatıdır"

Yayın Tarihi: 24/02/15 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

"Sevgili Levent Özadam,

Mesaj kutunuzdaki yazıyı gün içerisinde okudum. Öncelikle bu konuya değindiğiniz için teşekkür ederim. Bir süredir LTB Teknik İşler Komitesinde yaptığımız bu çalışmanın detayları ile ilgili açıklama yapmayı düşünüyor, ama fırsat bulamıyordum. Mesaj kutusunda yazınızı görünce bu bilgilendirmenin eksikliğini tekrardan fark ettim.

Açıklamaya geçmeden şunu belirtmem gerekiyor. Belediyecilikte 3 yıldır, kısa ama her gününü sık dokuduğum bir tecrübem oldu. Belediyeciliğin zor olduğu bir okulda, LTB'de öğrendiğim tek bir doğru var ise o da şudur:

Eğer yaptığınız her şey alkışlanıyorsa, kötü bir belediyecisiniz demektir.

Koordinatörlüğünü üstlendiğim LTB Teknik İşler Komitesinde, "Yeşil Alanlar Halkın Malıdır" vizyonu ile aralık ayında çalışmaya başladık. Hoş bu vizyon ülkemizin anayasası tarafından da korunuyordu ama iki dönem önce anayasa göz ardı edilmiş ve halkın malı kişilere dağıtılmış, kiralanmıştı.

Durum çok hassas olduğundan biz iki ay boyunca her mesai günü toplanarak detaylı çalışma yolunu seçtik. Tek tek büfeleri incelemeye başlamadan önce, herkese eşit davranmak adına, anayasaya da uyacak 'yeşil alandaki yapılar kriterleri'mizi belirledik. Yasaya uyarken insanları mağdur etmemek için belirlediğimiz kriterler şunlar idi:

Park değil sadece büfelerin bulunduğu alan kiralanacaktı

Yeşil alanın halk tarafından kullanılmasını sınırlandıran engeller olmayacaktı (bahçe duvarı, telleme, vb.)

İlgili şubemizin yeşil alan büfesi standartlarına uygun olacaktı.( İlave ve ekleri olmayacaktı.)

Bölge halkı büfeden memnun olacaktı

Bölge muhtarının görüşü alınacaktı

Öncelikle bu kriterleri onayladık. Ardından kriterlerin uygulanması ve anayasal olarak korunan yeşil alanları tekrar halkın kullanımına verilmesi için çalışmalara başladık.

Mesaj kutusunda yazdığınız maddelerle ile ilgili konuya geldiğimizde epey baskı yedik. Neredeyse tüm partilerdeki arkadaşlarımızdan hepimiz telkin aldık. 'Gazeteci tanıdıkları var' denildi, 'çevresi çok geniş, politik geleceğini düşün' denildi, 'hedef sen gösteriliyorsun' denildi, 'başkası uğraşsın bırak' denildi…

Bu arkadaşımız her ne kadar büfesini güzel bir şekilde işletse de meydan olarak çalışan bir alanın bir kısmını korkuluk ile kapattığı için ikinci maddeye uymuyordu. Meydanın bir kısmının kapatılarak bir büfenin bahçesi olarak sınırlandırılması kamu malının özelleştirilmesiydi. Şehircilik teamüllerine de aykırıydı.

Meydanlar Lefkoşa halkına aittir Levent Bey. Bizim meydanın bir parçasını keserek bir büfenin bahçesi haline getirmemiz Lefkoşa halkına ihanet olurdu. Alkışlanmamayı, hedef gösterilmeyi, siyasi kariyerimizi matlaştırmayı göze aldık ve komite olarak yeşil alan vizyonumuzdan şaşmadık.

Büfe sahibi arkadaşımızı da kötü durumda bırakmamak için bir geçiş süresi önerdik komitemizde. Bu süreçte temizlik ve güvenlik adına adım atılması için LTB idaresine gidecek bir tavsiye kararı aldık. Ben inanıyorum ki LTB Başkanımız Sn Harmancı bu temizlik ve güvenlik konusunda adımları başarıyla yaptıracak ve sürecin sonunda büfe sahibi arkadaşımız söylediği gibi korkulukları kendi kaldıracaktır.

Lefkoşa Türk Belediyesi her talebe EVET denilen bir zamandan, iki dönem önce geçti Levent Bey. Bu dönemde Lefkoşa'ya yapılan zararı düzeltmek için biz gün ve gün boğuşuyoruz.

Bugün belediyemizi, yeşil alanlarını ve halkının çıkarlarını korumak için hayır demek zorundayız.

Hayır demek durumundayız, çünkü belediyecilik gerektiği yerde HAYIR diyebilme sanatıdır…"

Saygılarımla,

Onur Olguner
LTB Teknik İşler ve Kentsel
Tasarım Komitesi Koordinatörü

Alkol ve sigara!

K.T.Tabipleri Birliği'nin dün basın açıklaması vardı;

Bu açıklamada alkol reklamlarının yasaklanması isteniyordu.

Bu konuyu birkaç defa da ben gündeme getirmiştim…

Sigara reklamları yasaklanmıştı ama her ne hikmetse alkol reklamlarına bu yasak uygulanmamıştı…

Tabipler Birliği'nin bunu bir kez daha gündeme getirmesi iyi oldu çünkü hem gazetelerin orta sayfalarında hem de anayollarda deve panolarda alkol reklamı yapılmasının manası nedir anlamak mümkün değildir…

Ayrıca sigara içen birisi ancak kendine sağlık açısından zarar verirken alkol kullananların kendin başkalarına da zarar verdiğini bilmemek mümkün mü…

Bir çok ölümlü trafik kazanın alkol nedeniyle meydana geldiğini, alkol kullanandan ayrı suçsuz insanların da bu kazalarda hayatını yitirdiğini ne çabuk unuttuk!


Alışkanlık...

Genç adam evlenmişti.

Ertesi gün arkadaşlarından birine rastladı.

Nasıl geçti? diye sordu arkadaşı.

Sorma birader dedi, damat üzüntüyle başını sallayarak.

Feci bir şey oldu.

Ne oldu?

Gece gayet iyi geçti.

Sabahleyin kalkınca nerede olduğumu hatırlayamadım.

Bekarlıktan kalma alışkanlıkla karımın eline para tutuşturup gitmeye kalktım.

Deme, peki karın yaptı?

O da uyku sersemliğiyle kalkıp paranın üzerini geri verdi...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları