Dövizle mal sahibi olanlar cezalandırılıyor!

Yayın Tarihi: 14/09/15 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

"Dövize önlem değil şark kurnazlığı" başlıklı Cuma günkü yazımıza Maliye Bakanlığı'ndan cevap gecikmedi…

Bir basın açıklaması yapıp basın bürosu aracılığıyla bütün medya organlarına gönderdikleri basın bildirisi ile gerekçeleri anlattılar.

Öncelikle yapılan o açıklamayı buradan bir kez biz yayınlayalım:

…

Taşınmaz Mal Kira Stopajı Oranlarının Yeniden Düzenlenmesine İlişkin Yasa

Gücünde Kararname ve İthalatta Kur Uygulaması (Değişiklik) Tüzüğü hakkında

basın açıklaması.

Son günlerde dövizin kontrolsüz şekilde yükselmesi nedeniyle Bakanlar Kurulu bazı ekonomik tedbirler alma yoluna gitmiş, bu amaçla Bakanlığımızca ilgili gümrük ve vergi mevzuatlarında da değişiklik yapılmış ve Bakanlar Kurulunca onaylanarak Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ancak ülke basınında yer alan bazı açıklamalar sebebiyle kamuoyunda konuya ilişkin yanlış bir algı oluşmuştur.

Bu algının ortadan kaldırılıp doğrunun anlaşılabilmesi için bu basın açıklaması düzenlenmiştir.

Orta ve uzun vadede kira sözleşmelerinin TL cinsinden düzenlenmesini teşvik amacıyla,

Taşınmaz Mal Kira Stopajı Oranlarının Yeniden Düzenlenmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname ile taşınmaz mal kira geliri elde eden mal sahipleri tarafından Gelir ve Vergi Dairesi'ne ödenecek stopaj oranları döviz cinsinden olan kira gelirlerinde %13, Türk Lirası cinsinden olan kira gelirlerinde ise %7 şeklinde belirlenmiştir.

İthalatta Kur Uygulaması (Değişiklik) Tüzüğü ile 90 gün süre ile alkollü içkiler, tütün veya tütün yerine geçen maddelerden yapılmış mallar, akaryakıt, likit petrol gazı (LPG) ve motorlu araçlar hariç olmak üzere; diğer malların doğrudan yapılacak ithalatlarında veya antrepodan iç tüketime çekilişlerinde, geçerli döviz satış kurlarının Amerikan Doları için 2,70 TL, Euro için 2,97 TL ve İngiliz Sterlini için 4,14 TL'yi aşması halinde sabit kur uygulanması ve diğer döviz cinsinden yapılan ithalatlarda ise bahse konu dövizin çapraz kur karşılığı olan ABD dolarının belirlenen sabit kuru ile Türk Lirası'na dönüştürülerek gümrükleme işlemlerinin sonuçlandırılması amaçlanmıştır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur…"

Maliye Bakanlığı

Basın Bürosu

…

Sayın Bakan ve ekibi hiç kusurumuza bakmasın;

Bu açıklamadan sonra bile biz yine 'şark kurnazlığı' görüşümüzde ısrarlıyız.

Çünkü bu açıklama bile bakanlığın döviz karşılığı aldığı mal için bir cezalandırma anlamını taşımaktadır.

Her şeyin lüks tüketim maddeleri dışında ithalatlarda döviz kuru sabitlenirken yıllardır süregelen ve vatandaşın kendisini koruyabilmesi açısından dövizle satın aldığı gayri menkulü dövizle kiralaması kadar doğal olan bir şey var mı?

Mal sahibine taksitlerini döviz üzerinden serbest piyasa kurundan ödeyen bu alıcılar pek tabii ki kiralama işlemini de döviz üzerinden yapmak mecburiyetindedir.

Sen hükümet olarak satıcılara dokunamayacaksın kiralayanı cezalandırma yönüne giderek % 10 u % 13 e çıkartarak vatandaşı başka çareler üretmeye yönelteceksin.

Bunun adına Türkçede cezalandırma derler.

Mazeret üretmekle hiç bir yere varılmaz ki mal sahipleri bunun çaresini de üretmekte gecikmeyecektir.

Türkiye'nin bize özenerek vatandaşını para birimleri olmasına rağmen zorlamadığı ve serbest piyasa ekonomisini savunduğu bir dönemde bizde bunların ceza yöntemi ile TL'yi teşvik etmesi düşündürücüdür!

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı'na ihbardır:

"Önce işletme sonra Bakanlık mağduru oldum!"

"Levent Bey merhabalar,

Sesimi duyurabileceğiniz inancıyla size yazıyorum.

Ben DAÜ'de Basket Cafe'de 16 Nisan-4 Eylül tarihleri arasında çalıştım. İşverenim bir türlü çalışma izni çıkarmadı sadece yapacağı vaadinde bulundu.

Pasaport ve kimliğimi aldılar bir ay içinde geriye dönük yatırım yapacaklarını söylediler ama yapmadılar.

"Sizi şikayet edeceğiz" dediğimizde de 'Çalışma Dairesi'nin haberi var dediler.

En son Çalışma Dairesi müdürü Canev hanımın yanına gittim derdimi anlattım dilekçe yazmamı ve 102 ihbar hattını aramamı istedi. Ben de ona güvenerek şikayette bulundum.

Bugün Muhaceret Dairesi'nden eşimi arayıp her gün için 80 TL para ödemem gerektiğini aksi halde oturma iznimin iptal edeceğini ve TC'ye giriş-çıkış yapmam gereğini söylediler. Aynı zamanda benim de mührümü iptal ettiler.

İşveren tarafından mağdur iken bir de devlet tarafından mağdur oldum.

İşverenimi arayıp maaşımı istedim kendi kendimi yaktığımı, maaşımı da ödemeyeceklerini söyledi.

Umarım sesimi duyurur ve manevi desteğinizi esirgemezsiniz.

Bu arada beni günde 10 saat çalıştırıp bin 500 TL maaş ödeyen bu işletme sigorta yatırımımı da yapmamışlardır…"

(Mehtap SAYICI)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları