Memleketin sivrisinek meselesi!

Yayın Tarihi: 27/07/16 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Ortada ciddi bir kapışma var…

İddialar ise dikkat çekici!

Geçmiş hükümet döneminde sivrisineklerle mücadele konusunda bir ihale açılmış…

Bu ihale yeni hükümet döneminde direkten döndü!

Bakanlık ihaleyi ertelemek orunda kaldı çünkü gerekçe şu:

Bu ihale sadece tek bir firma açıldı ve illaki onun alması hedeflendi!

Onun için de öyle bir şartname hazırlandı ki bir tek firma dışında bu ihalenin kazanılması mümkün değil…

Konunun özeti dün bir gazetemizde enine boyuna yazıldı!

Ama yine tek taraflı olarak…

Burada da görüldüğü gibi uzun bir süre Biyologlar derneği Başkanlığını yapmış olan Hasan Sarpten de bu işin içine ya sokuldu ya da kendi girdi!

Ama bir de madalyonun diğer yüzü var…

Şartnameye şiddetle karşı olan ve bu ihalenin sadece bir firma için açıldığına inanan diğer şirketler!

Bir de onları dinlemekte yarar var çünkü burada hem kıyak bir ihale suçlaması var hem de devletin paralarının heba edilmesi durumu…

İşte o görüşler:

"Biyologlar Derneği yöneticilerinden HASAN SARPTEN, Sağlık Bakanlığı'nın bir önceki yönetimi tarafından açılan ancak sektördeki diğer firmaların tek bir ürüne işaret edilmesi nedeniyle yaptıkları itirazlar sonucunda, şimdiki Bakanlık Yöneticileri tarafından ertelenip araştırmaya alınan Sivrisinek larvasiti ihalesi için bir gazetede açıklama yapmıştır. Açıklamasında; Sağlık Bakanlığı'nın siyasi baskılara maruz kalarak ihaleyi ertelediğini iddia etmiştir. Ayrıca, üyesi olduğu derneği kullanarak eğer biyolojik mücadeleden vazgeçilip kimyasal mücadele yapılırsa bu duruma tamamen karşı çıkacaklarını belirtmiştir. Öncelikle kamuya kısa bir bilgilendirme olarak yapılması ertelenen ihale ile ilgili şu bilgilendirmeyi yapmak istiyoruz. Sivrisinek larvalarına karşı kullanılan 3 adet biyolojik aktif madde vardır. Bunlar ülkemizdeki ruhsatlama sırasına göre kısaca Bti, Bs ve Spinosad larvasitleri olarak isimlendirilmektedir.

Bti ve Bs larvasitlerini adaya sadece tek bir firma ithal etmekte ve uzun yıllardır Sağlık Bakanlığı'nın açtığı ihalelere tek başlarına girmektedirler. Geçtiğimiz yıl, yeni biyolojik larvasit olarak tüm dünyada kullanılmaya başlanan Spinosad larvasiti ülkemizde de ruhsatlanmıştır.

Ancak Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili bu sene açtığı ihalede de sadece tek firmaya ait olan ilk iki ürünü tarif etmiş ve Spinosad larvasiti dışlamıştır. Konuyla ilgili sektörden gelen itirazlar neticesinde ihale şartnamesinin revize edilmesi beklenirken Biyologlar Birliği sanki Sağlık Bakanlığı'na kimyasal larvasit alımı yapılması yönünde baskı varmış gibi olayı çarpıtıcı açıklamalar yaparak halkın olayı yanlış algılamasına neden olmaktadır.

Bu nedenle Hasan Sarpten'e soruyoruz?

1) Gelişmiş ülkelerde sivrisinek larvasiti olarak bir tek sizin işaret ettiğiniz ürün mü kullanılıyor?

2) Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen, EPA tarafından onaylı, Yeşil Kimya ödülü almış ve birçok ülkede aktif olarak sivrisinek larva mücadelesinde ve organik tarımda kullanılan bir ürünü nasıl olur da yok sayarsınız?

3) Hangi bilimsel araştırmalara ve denemelere dayanarak başka ürünleri karalama politikası yapıyorsunuz?

4) Ateşle savunduğunuz ve sanki ondan başka hiçbir ürün kullanılmamalıymış gibi gösterdiğiniz ürün için üyesi olduğunuz derneği ve devletin bir kurumunu kullanarak, bu ürün hakkında seminer düzenleyerek reklamını yaptınız mı?

5) Yanlış ve taraflı yönlendirmeleriniz ile hem başında olduğunuz kurumun adını lekelediğinizi hem de devletin mali kaynaklarının heba olmasına çanak tuttuğunuzu göremiyor musunuz?

6) Bu söylemleriniz ile Sağlık Bakanlığı'nın yıllardır ihtiyacı olduğundan çok daha fazla ürünü, değerinin çok daha üzerinde aldığını biliyor musunuz? Bu sorduğumuz sorulara cevap vermenizi bekliyoruz. Halkın güvenini kazanmış bir STK olarak karşı çıktığınız ürün hakkında tam bilgi ve birikime sahip olmadan bu tür beyanatların yanlış olduğunun altını tekrar çizerek, konunun tüm yönleri ile takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtmek isteriz…"

NE OLDU BİZİM SUYA!

Dün epey sevinmiştik…

Su nihayet Lefkoşa'ya ulaştı diye!

Çocuklar gibi şendik ama kısa sürdü işte…

Saat 14.00 gibi su verildi 17.00 gibi kesildi!

Olur böyle şeyler dedik, panik yapmadık…

Aradan 24 saat geçti ve su hala yok!

Bırakın yeni gelen suyu tuzlu ve pas kokan su da yok…

Dün çok sayıda telefon aldık bu konuda!

Hele bir tanesi vardı ki…

Vatandaş belediyenin suyunu kapamış ve yıllardır tankerle su taşıyormuş evine!

Su gelince tanker sahibi ile konuşmuş ve 'artık senin işim bitti demiş' hem de kinayeli bir şekilde…

Dün beni arayıp sordu:

'Ne diyeyim şimdi bizim tanker sahibine, yüzüm de yok ki…" diyor!

Gerçekten ne oldu bizim suya…

Bakanlık ve belediye bir açıklama yapacak mı!

Yoksa bekleyen derviş meselesi mi…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları