Genel müdürcülük oyunu!

Yayın Tarihi: 02/08/16 07:30
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Sayın Levent Özadam,

Kıbrıs Sigorta'tadaki Hasan Basri Beycanlı'nın Genel Müdür olma sevdası aynen ve traji komik bir şekilde devam etmektedir.

Şöyle ki; Para, Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi Yöneticisi Şifa Karahasanoğlu30 Haziran 2016 tarihinde, 60?2010 sayılı Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) Yasasındaki 3. Madde olan Yasanın Amacına ve 6. Maddedeki Sigorta Yöneticisinin Görev ve Yetkilerine uygun hareket ederek Hasan Basri Beycanlı'nın Kıbrıs Sigorta Genel Müdürü olmak için yasaya uygun olmadığını bir kez daha belirtmiş ve ilgili yazıyı Kıbrıs Sigorta'ya göndermiştir. Sonra ne mi oldu? Ramazan Bayramı geldi ve geçti. Hasan Basri Beycanlı bayram heyecanı ile olsa gerek, bayramdan hemensonra Kıbrıs Sigorta'ya yine makam arabası ile gelmeye ve Genel Müdür odasına oturarak Genel Müdür'lük yapmaya devam etti. Ne kadar ilginçtir ki; yasalara uygun olmadığı halde Kıbrıs Sigorta Genel Müdürü olmaya kalkışan Hasan Basri Beycanlı için ne Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Orun ne de Yönetim Kurulu Üyeleri ve ne de hiçbir hissedar sesini çıkarmadı.

Böylece Hasan Basri Beycanlı'nın girişimi sonuç verdi ve yasal olmadığı halde Kıbrıs Sigorta'da Genel Müdür'cülük oynamaya devam etti. Hatta o kadar ileri gitti ki; Genel Müdür olarak emirler veriyor, evraklar imzalıyor ve resmen Kıbrıs Sigorta'nın işlerini takip ediyordu. Günler böyle gelip geçerken ve Hasan Basri Beycanlı yaptığı işin ciddiyetini farkında olmazken, Para, Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi'nden Kıbrıs Sigorta'ya asgari ücretin 10 katı ceza verildi.

Neden mi?

Çünkü Hasan Basri Beycanlı 60? 2010 sayılı Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) Yasasına uymadığı ve Genel Müdür'lüğü onaylanmadığı halde Genel Müdür sıfatı ile resmi yazışmalar yaptığı için. Bu cezanın tebliği ilgili tüm makamlara yapılmış olmasına rağmen Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu ve Hissedarları halen sesini çıkarmamakta diretiyorlar. Bu ceza belli bir tarihe kadar ödenmezse iki katı olacak.

Peki bu ceza ödenecek mi, ödenecekse kim ödeyecek? Yoksa bu ceza ödenmeyecek ve Hasan Basri Beycanlı'da farklı yöntemlerle Genel Müdür yapılarak ilgili ceza iptal mi edilecek? Geriye dönük yazılar mı yazılacak yoksa mevcut cezalar silinecek mi? Bunlar mümkün mü? Valla başka yerde olsakzor derdim ama burası KKTC.

Fakat biz bu KKTC'yi hiç mi düzeltmeyi düşünmüyoruz. Böyle gelmiş böyle mi gitsin yani. O zaman yasaları, tüzükleri, mevzuatları niye yapıyoruzki? Bu arada Para, Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi Yöneticisi Şifa Karahasanoğlu 29 Temmuz Cuma günü izne çıkmış. Bu önceden planlanmış bir izin mi yoksa zorunluluktan mı yada mecburiyetten mi Cevabı her ne olursa olsun, gerçek olan şuki; bugüne kadar sigorta sektörünün menfaatlerini korumak ve geliştirmek için, hiçbir baskı altın da kalmadan yasalara göre hareket eden Şifa Karahasanoğlu şuanda makamında değil.

Peki; Para, Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi Yöneticisi izne ayrıldığı zaman yerine birisi vekalet ediyor mu, ediyorsa kim vekalet ediyor? Vekalet edecek olan ismi kendisi mi belirliyor yoksa yasalara göre bakanlıklara bağlı dairelerdeki herhangi bir müdür izne ayrıldığı zaman yerine vekalet eden birisi var mı? Varsa hangi makam? Başka dairelerdeki müdürlerden birisi mi yoksa müsteşarmı? Bu sorunun cevabını bulduktan sonra ise sorulması gereken diğer soru şu olacak: Para, Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi Yöneticisi Şifa Karahasanoğlu'nun yasalara uygun olmadığı için 2015 yılında Kıbrıs Sigorta Murahhas Aza'lığına, 2016 yılında önce Şeker Sigorta Genel Müdür'lüğüne ve sonra da Kıbrıs Sigorta Genel Müdür'lüğüne uygun bulmadığı ve olumlu görüş vermediği Hasan Basri Beycanlı için, Şifa Karahasanoğlu'nun yerine vekalet edecek olan kişi olumlu görüş verebilir mi yada verir mi? İşte bu sorunun cevabıda bize KKTC gerçeğini birkez daha gösterecektir.

Diyelim ki aynende böyle oldu, ozaman ne olacak?

İşte o zaman Hasan Basri Beycanlı'nın ille de herhangi bir sigorta şirketine üstdüzey yönetici olmak için neden bu kadar uğraştığını, bunun herhangi bir sigorta şirketinin içine sızma operasyonu olup olmadığını sormamız gerekecektir.

Bu arada sigortacılık sektöründeki yaklaşık 30 şirket bu durumdan bayağı rahatsız. 2010 yılında yapılan yasaya uygunsuz hareket etmeye çalışmak ayrıca Kuzey Kıbrıs Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği'nin de tepkisine sebep oldu.

Ayrıca Para, Kambiyo ve İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi Yöneticisi Şifa Karahasanoğlu'nun yasalara uygun hareket ederek sigorta sistemine olan güvenin sağlanması ve sürdürülmesini sağlamak için vermiş olduğu kararların uygulanmamaya çalışması vatandaşın da tepkisine sebep oldu ve vatandaşın kafasında aşağıdaki sorularıoluşturdu.

Vatandaş gerçektende şunları merak ediyor:

Hasan Basri Beycanlı kim?

Sigorta sektöründeki vazgeçilmezliği nereden geliyor?

Hasan B. Beycanlı neden ille de herhangi bir sigorta şirketinde Genel Müdür olmak istiyor?

Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı olan Halil İbrahim Orun neden gerekenleri yapmıyor?

Bu ülkedeki yetkili kurumlar neden yasalara aykırı hareket etmeye çalışıyorlar?

Bu kadar zamandır evsafı uymayan Beycanlı için nasıl bir şey uydurulacak ya da uydurulmaya çalışılıyor?

Beycanlı hakkında Şeker Sigorta Genel Müdürü iken yazılan raporlarda neler var?

Neden yasalar çiğnenmeye ve evsafı uymayan kişiler bu tür önemli görevlere atanmaya çalışılıyor?"

(İSMİ MAHFUZ)


#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları