Seçim sonucunu TC kökenliler belirleyecek!

Yayın Tarihi: 05/04/10 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Onlar yıllarca bu ülkede 'dış kapının mandalı' olarak nitelendirildiler. Sadece seçim arifelerinde hatırlandılar, bir teneke yağa kandırılmaya çalışıldılar. Seçimlerde sağ partilerin büyük oy potansiyeli olmalarına rağmen, devlet kaynaklarının dağıtımında hep göz ardı edildiler. Belki haklıydı ülkeyi yönetenler, 1974 sonrasında gelenlerin bir çoğunun eğitim düzeyi düşüktü, daha çok kırsal alanlara yerleştirildiler ama yine de hep itilmiş kakılmış rolünü oynadılar. Önce UBP, sonra DP daha sonra da CTP keşfetti onları. Onlar kime yöneldiyseler oy verdikleri partiyi iktidar, Cumhurbaşkanı yaptılar. Ve bir kez daha 18 Nisan'da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük pay sahibi olacaklar ve onların gönlünü kazanan aday makam oturacak.


Şu anda da adayların ağırlıklı çalışma noktaları onların bölgelerinde yapılıyor. TC kökenli olup kalabalık kitlelere sahip olanlara ilgi büyük, rağbet çok fazla. Çünkü bir ağa bir aile reisinin ağzından çıkacak sözler çok önemli ve bir kişi yüzlerce kişiye kolaylıkla etki yapabiliyor ve oylar da bölük pörçük değil, topluca gidiyor sandığa. Belki Kıbrıs kökenliler bu duruma kızgınlık ve öfke duyuyor, Kıbrıslılık elden gidiyor diye sitem ediyor ama onlar artık bir yabancı değil bu ülkenin gerçek irade belirleyicisidirler isteseler de istemeseler de! Siyasiler bunu çok iyi bildikleri için yine köylerde kırsala yoğunlaşıp bin bir vaatlerle kendilerine çekmeye çalışıyor.


O insanlar bu ülkede yıllarca dışlanmasaydı, sadece seçim dönemlerinde anılmasaydı, bu kadar dernek ve örgüt kurma ihtiyacı hissetmeyeceklerdi aslında. Toplum ve siyaset onları dışladıkça, siyasi erk onları sadece seçim malzemesi olarak gördükçe onlar itilmişliğin verdiği acıyla kendi aralarında örgütlendiler, kendi dertlerine çareler aramaya başladılar. Aslında geçen 35 sene zarfında daha fazla Kıbrıs kültürü ile yoğrulup harmanlanmalıydılar ama onların geç intibasının nedeni sadece ve sadece ülkeyi ve toplumun birlikteliğini ve çıkarların değil de partisel rant elde etme sevdasında olan siyasilerindir.


Ama bir fark var şimdi; TC kökenli yeni nesil daha eğitimli, daha bilinçli ve toplumsal sorunlara daha duyarlı olmaya başladı. Arada neredeyse eğitim farkı kalmadı ama devlet olanaklarının dağıtılmasında hala çizginin çok gerisinde bırakılmanın da ezikliğini yaşıyorlar. Ve bu kez anaları, babaları ya da dedeleri değil, seçim sonuçları tamamen onların iki dudağının arasında. Yine oylar topluca sandığa yansıyacak ve bu kez gençler aile bireylerini etkileyecek ve karar verici olacaklar. Aslında bu kez bir hesaplaşma kokusu alıyoruz biz.

Sanki de geçmişte ailelerinin kandırılmışlığının intikamını almak için bir hareket sezinliyoruz. Perde gerisinde birliktelik yaptıklarını ve karar verme aşamasında olduklarını görüyoruz. Yani, bu kez onlar belli garantiler isteyip, eğer tatmin olurlarsa kararlarını ona göre vermeye hazırlanmaya çalışıyorlar. Her zaman ki gibi kendilerini bölüp parçalamaya çalışan siyasilerin tüm baskılarına rağmen.. Onları inandıran ve gönlünü alan bu seçimin kesin galibi olacaktır.

Halil Orun, UBP-DP'nin ortak adayı

DP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu'na destek kararından sonra iki parti arasındaki geçmiş yıllarda oluşan buzlar eridi ve yerel seçimlerde de 'ittifak' kararı alındı. Bir çok belediyede iki partinin ortak aday göstermesi kararı alınırken İskele'de de 16 yıldır belediye başkanı olan Halil Orun'un iki partinin ortak adayı olarak gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. İki parti belirledikleri ortak bir komiteyle yerel seçim çalışmalarına başladı ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen akabinde adaylar hızla belirlenecek.


Sol direksiyonlu otobüsleri kim getiriyor?

KKTC'ye sol direksiyonlu araç ithali yasaklanırken özel bir şirkete sol direksiyonlu otobüs getirmesi için özel izin verilmesi kamuoyunda büyük tepki alırken, bu otobüsleri ithal edecek olan şirketin turizm sektöründe bulunduğu ve bu otobüslerle turist taşıyacağı belirlendi. Şimdi bu şirketin hangi şirket olduğu merak edilirken, torpilin hangi siyasi tarafından yapıldığı ve hangi amaca hizmet ettiği merak ediliyor. Sol direksiyonlu araçların trafikte büyük risk taşıdığı bilinirken, bu riske ortak olan şirket ve siyasileri önümüzdeki günlerde bu sayfada deşifre edeceğiz.


Sarıgül'den, Eroğlu'na tam destek

Türkiye Değişim Hareketi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, 18 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde UBP adayı Derviş Eroğlu'na tam destek veriyor. Eroğlu'nun seçim çalışmalarında destek amaçlı bir ekibi halen adada bulunan Sarıgül'ün bu hafta içerisinde de Eroğlu'nun köy gezileri ve mitinglerde kullanması için büyük bir seçim otobüsü göndereceği belirtilirken, alevi kökenli Kıbrıslı Türklere de destek vermeleri için çağrı yapıldığı ifade ediliyor.

Günün Fıkrası

Temel'in seçimi

Temel in 3 tane sevgilisi vardır. Biri öğretmen, biri doktor, biri de santralcrdrr. Fakat öğretmenle evlenmeye karar verir. Bunu bilen arkadaşı sorar

- "Niye öğretmen de diğerleri değil?" diye.

Temel de ona döner:

- Ula der, bilmez misin doktorlar "bugün git yarrn gel" der, santralci de "Şu an meşgul daha sonra tekrar deneyin" der. Ama öğretmen ne der?

-Hadi bir daha tekrarlayalım...

MESAJ KUTUSU >>

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları