K.Kaymaklı Mezarlığı Kıbrıs Türkünün ayıbıdır!

Yayın Tarihi: 17/05/10 07:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Yıllarca askeri alan olduğu için kapalı bölgede kalmış. Yaşı biraz ileri olanlar biliyor ama orta yaş ve gençlerin haberdar olmadığı bir bölge.

Asker, trafiği rahatlatmak için yolun bir kısmı açınca ortaya çıkmış, yol açılalı da yıllar olmuş. 1963'e kadar faaliyette olan Küçük Kaymaklı mezarlığı. Ama, sözde mezarlık!

İn cin top atıyor burada, atıl kalmış, mezarlıktan çıkmış, duvarları yıkılmış, tabelası yok, ot yığınlarından görünmeyen bir arazi sadece.

Allahtan biri çıkmış geçenlerde şikayet etmiş, buradaki ilgisizlikten dolayı.
Lefkoşa Belediyesi anında müdahale etmiş, iç araçların göndermiş ve bir güzel ortaya çıkmış.

Ortaya çıkmış ama aslında ortaya çıkan rezillikten, ilgisizlikten ve bakımsızlıktan başka bir şey değil. Belli ki diriye saygı duymayanlar, ölüye de saygı durmuyor bizde.

K.kaymaklı mezarlığında bir tabela bile yok, hadi onu geçtik kimlerin, kaç kişi yattığı da bilinmiyor. Bir iki tane dışında tüm mezarlıkların taşları solmuş, kırılmış, paramparça olmuş.

Hele de Türk bayraklarının olduğu mezar taşlarının yerlerde sürünmesi insanın içini ayrı bir acıtıyor. Oysa ki biz milli ve manevi değerlere önem veren, bayrak dendi mi ortalığı toza dumana boğan bir milletiz.

Bayrak milliyetçiliğini kimseye kaptırmayız ama bayrakların yerlerde süründüğü bölgeleri bilmeyiz bile! Sağ olsun Küçük Kaymaklı'nın tanınmış simalarından Ali Zeybekoğlu abimiz uyardı, birlikte gittik sözde mezarlığa!
Mezarlıktan çok, savaşın kalıntılarının olduğu bir arazi sanki!

Allahın bir kulu çıkıp da 'ölüye saygı' diyerek el atmamış buraya… Oysa K.Kaymaklı eşrafının tanınmış isimleri var toprağın altında!

K.Kaymaklı Lefkoşa'nın en önemli ve büyük semtlerinden biri…Nice bakanlar, vekiller, işadamları, gazeteciler yetiştirmiş, ulusal mücadelede nice şehitler vermiş bir bölge!

Biz böyleyiz işte, bir anıt diker her tören gününde İstiklal Marşı okur, sonra unuturuz o günleri.

Biz gittik, gördük ve görüntüledik…Üzüldük gördüğümüz manzara karşısında!
Ve bir kez daha anladık ki ne ölüye ne diriye saygı var bu memlekette!

Atılan nutuklar, milliyetçi söylemler, bayrak edebiyatı koskocaman bir yalanmış… İnanmazsanız gidin kendi gözlerinizle görün, milli ve manevi değerlerimizin ayaklar altında olduğunu görün!

Yıllar önce cenazelerin üzerine konulduğu taş hala yıkılmamış, inadına yoldan geçenlere tarih dersi veriyor Bir kabir, sanki üstüne bomba düşmüş gibi. İleriki ağaçların altında da toplam 50 kişi yatıyor ama hepsi de meçhul asker gibi… K.Kaymaklı eşrafının önemli isimlerinin gömülmeden önce yıkandıkları bina kerpiçten ve kısmen yıkılmış.

MESAJ KUTUSU >>

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları