Bu ülkeye yatırımcı niye gelsin?

Yayın Tarihi: 01/06/10 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Bu ülke öyle garip bir ülke ki, bazı olayları öğrendiğiniz zaman ne içinden çıkabilirsiniz ne de akıl mantık erdirebilirsiniz. Yıllarca bizi yönetenler Türkiyeli iş adamlarına yatırım çağrısında bulunurlar.

Yılarca da Türkiyeli iş adamları bu çağrılara kulak asmamış, hatta en büyükleri bile buraya yatırım yapmayı, kuma yazı yazmakla aynı değerde bulmuş ve bunu da açıkça söylemiştir.

Çünkü akıllı hiçbir iş adamı geleceği belli olmayan bir ülkeye yatırım yapmaz ve bunda da haklıdırlar. Son yıllarda da özellikle Annan Planı dönemi sonrası beklenilen patlama gerçekleşmiş, Türkiye'den de yatırımcı gelmeye başlamıştır.

Hatta bunun için YAGA gibi devlet çatısı altında birimler kurulmuş ve yatırımcıya rehberlik yapılması, işinin kolaylaştırılması prensip edilmiştir.

Adı Tunç Ertan; Türkiye'de faaliyet gösteren Eksel AŞ'nin sahiplerinden.
Türkiye'de ve dünyanın bir çok ülkesinde iş yapan ve bünyesinde binlerce çalışanın olduğu saygın şirketlerden bir tanesi.

İki yıl önce KKTC'ye Bafra yatırım bölgesine gelmişler ve bir efsaneyi burada yaşatmak için kolları sıvamışlar.Eğer işler yolunda giderse Eylül ayında Nuh'un Gemisi adlı çok büyük dev bir eser 700 yatağı ile hizmete girecek ve burada bin civarında istihdam sağlayacak.

İnşaat halen hızla devam ediyor ve 400 işçi gece gündüz dev eseri bitirmek için ter akıtıyor.

Bu genç yatırımcı şimdiye kadar devletten hiçbir teşvik almadan tam 80 milyon dolar ödemiş ve bu rakam binanın bitiminde 120 milyon dolara mal olmuş olacak.

Benim gördüğüm kadarıyla KKTC'nin en büyük oteli olacak ve ülke turizmine büyük katkılar sağlayacak.

Tunç Ertan'ın o kadar çok şikayeti var ki hepsini birden bu sayfaya sığdırmak mümkün değil. Ame işte öncelikle en ilginci: Bu ülke halen okulda okuyan öğrenciye bile vatandaşlık veren bir ülke.

Birileri torpilini koyar telefonlar çalışır ve öğrencilik sıfatından başka bir özelliği olmayanlar bakanlar kurulu kararıyla vatandaş yapılır. Bunlar yapılır ama ülkeye 120 milyon dolar yatırım yapan birisi Ercan'dan içeri girince, tabi kimse kendini tanımaz ve topu topu bu ülkede kalması için 5 gün izin verilir.

Şimdi siz olsanız böyle çarpık bir düzenin içine 120 milyon dolar yatırdınız diye pişman olmaz mısınız?

Genç işadamı Tunç Ertan, KKTC'nin Türkiye'den yatırımcı çağırdığını ama, buraya gelince de yatırımcıyı bin pişman ettiğini söylüyor. En büyük kırgınlığı ise Turizm Bakanlığı'na…

Ya da bakanlarına…Son iki yılda bu ülkede tam üç turizm bakanı değişti ama, bunlardan bir tanesinin bile aklına gidip bu dev tesisi ziyaret etmek gelmedi.

Hatta bir tanesi kapısına kadar gitti ama şöyle uzaktan baktıktan sonra, 'siz bu tesisi bitiremezsiniz' diyerek, atladı arabasına gitti. 120 milyon yatırım yaptığınız bir ülkenin turizm bakanı eğer sizin tesisiniz için böyle derse ve işin bayında moralinizi bozarsa Allah için söyleyin siz olsanız ne yaparsınız?

Hadi bakandan vaz geçtik, ülkenin ne müsteşarı ne müdürü bile ayak basmamış buraya…

Otel halen inşaat halinde ama şirket şimdiye kadar 10 milyon TL'lik KDV ödemiş bile. Ülkede burada çalışacak işçi bulunmuyor, onlar da Türkiye'den getiriyor ve burada işçi çalıştırmanın maliyetinin altından kalkmak her babayiğidin harcı değil.

İnşaatta kullanılan elektrik için her ay ödenen para 50 bin TL'nin üstünde.
Oysa dünyanın neresinde olursanız olsun bu harcamalar bir teşvik kapsamındadır ve devlet bu konuda büyük destek sağlar.

Eksel AŞ bölgede bazı okul ve büst yapımlarında hibe maksadıyla iş yaparken bile bunu yaptığı için suçlanıyor. Burada bulamadığı inşaat malzemesini Türkiye'den getirdiği için hibe şeklinde olsa bile kullanmasına izin vermiyor. Daha da açıkçası bu şirketi 'hırsız' çıkartıyor.

Devlet otelin inşaatının önünde bir yol yapıyor ve bu şirkete 'yol bizden kaldırımlar sizden' diyor. Aslında bu şirketin kaldırımdan falan korktuğu yok, ama asıl sorun şirketin daha hizmete bile başlamadan yine bu devlet tarafından yolunacak kaz olarak görülmesi.

Aynı hatayı yerel yöneticiler de yapıyor ve daha inşaat bitmeden şirketin kapısı çalınıp, yatak başına bilmem şu kadar vergi alacağı beyanını yapıyor.
Daha bunun gibi onlarca şikayet söz konusu…

Bu tesis umarız Eylül ayında hizmete girecek ve mimarisiyle dünyada tek olup turizmimize büyük katkılar sağlayacak. Her şeye rağmen yatırımcının ülkeden tasını toprağını toplayarak kaçmaması ise büyük bir şans bizce…
Ama şu gerçek var ki, biz bu kafada olduğumuz müddetçe, ne bir daha bu ülkeye yatırımcı gelir, ne de getirtir.

Hadi şimdiye kadar yatırım yapanların canın bir hayli yakmışsınız. Bari bundan sonrasına biraz adam gibi davranın da insanları KKTC'ye yatırım yaptıkları için pişman etmeyin.

Günün Fıkrası

Düz mantık

Temel özel bir televizyon kanalında bir yarışmaya katılır ve kazanır. Kendisine bir kitap hediye edilir. Kitabın adı da "düz mantık" tır. Temel hediyeyi alırken sorar;
-Bu kitapta ne yazıyor?
-Okuyunca öğrenirsin...
-Ben onunla uğraşamam, anlat bakayım sen bana.
-Tamam bak şimdi; senin evinde akvaryum var mı mesela?
-Evet var...
-O zaman içinde su da vardır?
-Evet var...
-İçinde su varsa balık da vardır....
-Evet var...
-Balık varsa hayvanları da seviyorsundur sen?
-Evet....
-Hayvanları seviyorsan insanları da seversin her halde?
-Evet...
-O zaman senin sevgilin de vardır?
-Evet var.
-Yaşlı görünüyorsun o zaman sen evlisindir?
-Evet.
-E karın olduğuna göre de, homoseksüel değilsindir?
-Evet.
-Bak gördün mü?... Temel çok etkilenir. Kitabı alır koltuğunun altına eve doğru giderken Dursun'u görür.
Dursun sorar;
-Temel o ne?
-Düz mantık kitabı!
-Nasıl bir şey anlat bakiiim.
-Bak şimdi; sizin evde akvaryum var mı?
-Yook!
-O zaman sen ib…sin…

MESAJ KUTUSU >>

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları