Bugün çöplükteyiz!

Yayın Tarihi: 05/06/10 05:29
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Bundan tam dört sene önceydi, seçim vaatlerinde Dikmen çöplüğü de olan ve bir yıl içinde bölgede piknik yapma sözü veren Cemal Bulutoğluları göreve gelir gelmez bölgede çok büyük bir operasyon başlatmış, iş çevrelerinin de büyük katkısıyla ülkedeki tüm iş araçları neredeyse çöplüğe akın etmiş ve hummalı bir çalışma başlatılmıştı.

Olayı yerinde inceleyen bir basın mensubu olarak bu seferberlikten büyük mutluluk duymuş ve gerçekten de orada bir yıl sonra piknik yapabileceğimiz kanısına varmıştık.

Çünkü başta belediye başkanı olmak üzere, tüm inşaat şirketleri, personeli ile birlikte öyle canla başla çalışıyordu ki, özlenen tablonun gerçekleşmemesi için hiçbir neden bulunmuyordu.

Aran tam tamına dört yıl geçti. Bu dört yıl içinde olayı görmemezlikten gelmedik, hem yazılarımızda hem de televizyon ve radyo programlarınızda mümkün olduğu kadar konuyu gündeme getirdik ve sorgulayıcı olduk.
Şimdi orada piknik yapamıyoruz ama, oraya dökülen sıvı atıklar nedeniyle ciddi bir sağlık tehlikesi ile karşı karşıyayız.

Bu atıklar nedeniyle geceleri herkes evine çekilirken, Başkent'e ağır bir koku hakim. Söz verdi ve yapmadı diye Cemal Başkan'ı suçlamak istesek bunu yapmaya vicdanımız el vermez. Aylardır bağırıyor, burasın tam yetkisini bana verin diye, feryat ediyor. Ama ne dinleyen var ne de sorunu çözmek isteyen bir zihniyet.

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Bir gurup sanatçı ile sivil toplum örgütünün Dikmen çöplüğünde gerçekleştireceği müzikli eylem bizim ülkemizde bir ilk olacak. Ülke siyasetçilerinin de çevreye verdikleri önemi göstermeleri açısından iyi bir fırsat, tabi ki seçim gezilerinden fırsat bulup da çöplüğe gelebilirlerse.

Bu çöplük başta siyasiler olmaz üzere hepimizin eseri… Eğer orada bir çevre rezaleti yaşanıyorsa, eğer oradan Başkent'in dört bir yerine pislik ve hastalık yayılıyorsa, bu ne Rumun, ne Yunan'ın sorunu, sadece ve sadece bizim kendi yarattığımız bir faciadan öte bir şey değil.

Çevresine, ülkesine, geleceğine sahip çıkan herkesi, tüm siyasileri, tüm yerel yönetici ve adayları burada görmek ve bundan sonrasında da bu ayıbı ortadan kaldırmak, bunun için yeni bir seferberlik başlatmak, hepimizin görevi.

Okur Görüşü

"Başkan adaylarının vizyonu…"

"Bir süredir yerel televizyonlarda belediye başkan adayları için yapılan programları izliyorum ve dikkatimi çeken iki unsur var. Bunlardan birincisi, başkanlığa aday olan kişiler televizyona çıkıyorlar ve doğaçlama söyleyecek bir şeyleri olmadığı için önceden hazırladıkları notları gözlerini kameradan ayırmamaya çalışarak okumaya çalışıyorlar ve ortaya çok komik şeyler çıkıyor. Kimisi kekeleyerek okuyor, kimisi sürekli düşük cümleler kuruyor ve ne demek istedikleri hiç anlaşılmıyor. Böyle iş mi olur Allah aşkına?

Başkanlığa aday olmuş kişi daha doğru düzgün hitap edemiyor, tamam hitap yeteneği olmayabilir ama elindeki metni bile okuyamayanlar var. Ama burada dikkat çeken bir husus var ki Türkiye kökenli başkan adaylarının bu konuda sıkıntı çekmemesi. Bu gerçekten ilginç bir konu.

İkinci mesele ise, başkan adaylarının neredeyse tamamının ağzında olan 1-2 proje var. Biri çocuk parkı yapımı, diğeri de yaşlı bakımı. Soruyorum size, mahallelere çocuk parkı yapmak veya yaşlıları evlerinde ziyaret edip onların tansiyonlarını ölçmek ne zamandan beri kaliteli belediyecilik anlayışının temel şartıdır? Ne zamandan beri bu tip hizmetler tüm vatandaşları etkiliyor? Hem çağdaş belediyecilikten bahsedeceksiniz, hem de belediyeciliğinin olmazsa olmazını marifetmiş gibi insanlara vaat edeceksiniz.

Bu körü körüne popülizmdir. Belediyelerin çok daha ciddi sorunları varken bu meselelerle göz boyanmaya çalışılıyor. Çağdaş belediyecilikten bahseden hiçbir belediyenin doğru düzgün internet sitesi yok. Hatta çoğunun hiç yok. Ve en ilginci de şudur ki, kuzeydeki kasaba belediyelerinin Rumlarca yapılan sembolik internet siteleri bile gerçekten çok daha güzel ve takdire şayan. İngilizce olarak aratıp bulabilirsiniz. Çağdaş belediyelerde insanlar belediye binasına gitmeden işlerini halledebiliyorken bu memlekette bunun esamasi bile okunamıyor. İlla gidip sırada bekleyeceksiniz. Hâlâ parkla, bahçeyle, çöp temizleme vaadiyle belediyecilik yapılmaya çalışılıyor.

Bırakalım bu işleri de gözümüzü çağdaş belediyelere yönlendirelim. Çok uzağa gitmeye gerek yok, güneydeki belediyelerin sadece internet sitelerine bile bakarsanız bunu görebilirsiniz. Sözle çağdaşlık olmuyor, iş yapmak lazım. Saygılar"
(Abdullah DÖNMEZER)


RHA 3127 plakalı araç taciz ediyor!

Kamuya ait araçlar için vatandaştan gelen şikayetler her geçen gün yoğunluk kazanıyor. Bir bayan okuyucumuz geçtiğimiz Cumartesi günü RHA 3127 plakalı aracın Girne kapısında trafik ışıkları önünde kendi aracı ile diğer araçları tehlikeli bir şekilde geçip, trafik ışıklarına da riayet etmeyen sürüş yaptığından şikayet etti.

Saat 16.30 civarında kırmızı ışıkta bekleyen diğer araçları tehlikeli bir şekilde sağlayarak Sarayönü istikametine doğru hızla sürüş yaptığını söyleyen okuyucumuz yetkilileri uyarmamızı ve kamu araçlarının trafik kurallarını ihlal etmemesi gerektiğini ifade etti.

Metehan'da hırsızlara davetiye!

Metehan'da sosyal konutlarda oturan aileler uzun bir süredir geceleri sokak lambalarının yanmamasından şikayetçi oluyorlar. Dün bu konuda şikayetlerini bildiren bölge sakinleri, gece bir saatten sonra bölgede göz gözü görmediğini ve böylelikle hırsızlara davetiye çıkarıldığından şikayetçi oldular. LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları'ndan duyarlılık beklediklerini söyleyen vatandaşlar sorunlarının en kısa zamanda çözülmesini bekliyorlar.

Günün Fıkrası

Sorun ne?

Bir profesör 3 kız öğrencisinin " durum değerlendirmesi" yeteneklerini sınamak istemiş... Durumu anlatmış üçüne de ..
-"Denizde bir salın üzerinde yarı çıplak ve yapa yanlıssınız. Birden içi erkek dolu bir teknenin size doğru geldiğini görüyorsunuz. Hallerinden belli, bu balıkçı teknesi aylardır denizde ve hiçbiri aylardır kadın yüzü görmemiş. Hepsi aç kurt gibi size bakıyor. Sorunu çözmek için ne yaparsınız. ?"
Kumral kız yanıt vermiş...
-" Salın yönünü akıntıya doğru çevirir, kaçmaya çalışırım..."
Esmer olan daha kabadayı çıkmış...
-" Yanımda bir Rambo bıçağı var..Ona sıkı sıkı sarılır, bakalım sala atlayacak erkek kimmiş beklerim..."
Sarışın başını iki yana sallamış...
-" Durumu anladık hocam da , sorun ne?"

MESAJ KUTUSU >

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları