Ekonomi toz-duman!

Yayın Tarihi: 08/06/10 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Herkesin bildiği üzere KKTC ekonomisi çok zor günler yaşıyor. Ülkede ekonomik başarı, ay sonu maaşların ödenip – ödenememesi ile kıyaslanarak başarılı veya başarısız olarak nitelendiriliyor.

Yani ekonominin bizdeki tanımı, siyasilerin kendi menfaatleri için yıllarca hor kullandıkları kamunun iflasını önlemek için tüm toplumun çalışarak vergi ödemesi ile sınırlı.

Emeklilerden vergi kesintisi yapılacak ya da yapılmayacak tartışmaları süre dursun, hükümet her ay sonu çalışan ve emekliyi ödeyebilmek için para bulamaz duruma gelmiştir.

Bilgimiz dâhilinde 30.000.000 TL borçlanmayı hedef alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bunun ilk dilimini Garanti Bankası AŞ den aldı. Geçtiğimiz günlerde HAVADİS Gazetesi'nde yayınlandığı üzere, Resmi Gazetede yayınlanan 12 milyon TL lik krediye karşılık ipotek olarak 12 milyon TL nakit bloke yapılmıştır. %11 ile kullanıldığı bilgisini aldığımız bu 12 milyon TL'lik krediye karşılık, 12 milyon TL'lik nakit bloke verilmesi oldukça düşündürücüdür.

Mademki Maliye Bakanlığı'nın bu parası vardı, neden bu parayı Çalışma Bakanlığı'na aktarmadı? Yoksa bu para Maliye Bakanlığında yoktu da Elçilik mi bu parayı teminat olsun diye mi aktardı? Sayın Tatar'ın işi zor. Haklı da…
Ne desin, elde yok avuçta yok.

Acaba kalan 18.000.000.TL krediye karşılık olarak devlet ne teminat verecek? Eğer Sosyal Sigorta prim yatırımlarını ipotek verecek ise o zaman dilerim bu devlet batmaz çünkü batarsa tüm varlığımız da ipotekli olduğundan satış yolu ile özel bankaların olacak.

KTHY örneği önümüzde. KKTC ekonomisinin küçük bir ölçeği. Siyasi emeller uğruna yapılan istihdamlar, yanlış yönetim ve sonuçta KTHY iflas etti. Sıfır TL ye borcu ile satsak kim alır acaba?

Korkuyorum, devlet yönetimimiz de yıllardan beri KTHY gibi siyasi hırslar üzerine bir yapıya dayanıyor. 2007 yılı sonundan beri ekonomide büyük bir daralma yaşayan KKTC ekonomisi ya bir gün iflas eder ise? Acaba bugüne kadar kullanılan kredilere ne ipotek verdik?

Her seferinde nakit bloke yapılmadığını biliyoruz. Bu uygulama ilk kez yapıldı? Neden – nasıl bu uygulamaya gidildi bilmiyorum, anlamıyorum da…
Bildiğim ve inandığım tek bir gerçek var, artık hükümet bir şeyler yapmalı, halkımız ve sivil toplum örgütlerimiz de bir dayanışmaya girmeli…

Bu sıkıntıların tüm toplum tarafından ortak bir hareket planı ile aşılması gerek. Aksi takdirde konuşacağımız bir ülke ekonomisi dahi bulamayacağız… Bu gerçekleri artık görelim. Ve KTHY örneğini hiç ama hiç aklımızdan çıkarmayalım!

Okur Görüşü
"KKTC'ye TC ambargosu!.."

"KKTC hükümetinin yerinde olsam KTHY'yi satmam! Nedeni kurtlar kışın aç kalınca köylere ve şehirlere iner, sonu hüsrandır! Yani avcı onu vurur sonra derisi duvara asılır KTHY'ye bilerek öyle bir son hazırlanmış ki kaçacak yer bırakmamışlar!

Zannediyorlar ki bugün yarın KTHY teslim olacaktır, vermeyin bu fırsatı yoksa bugün bu görevde olan hükümet ve KTHY yöneticileri tarihteki yerlerini alacaklar!

Unutmayın devletin en üst makamları savaş zamanında silahındaki son kurşunu kendine sıkmıştır. Devletinin sırlarını düşmanına işkence ile söylememek için KTHY batırılıyorsa şayet KKTC de bundan sonra TC tescilli hiçbir havayolunu KKTC'ye uçurmasın. TC'yi tanımasın, elin gavurunu kendine dost bilsin! Şu an KKTC'ye en büyük ambargoyu TC yapıyor yazıklar olsun!.."

Okur Görüşü
"Kimse kimseyi aldatmasın!.."

"Bu havayolunu çalıştıramıyoruz, alın siz çalıştırın" dediniz mi? Yok personel sayısı aynı kalacakmış, yok işletme karının %50'sini KTHY'na verecekmiş, yok kar etmese bile minimum kar etmişçesine şirkete pay verecekmiş falan filan.

Bir tek, yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticilerde aynen kalacaklardır denilmemiş. Allah bilir onu da yazmışlardır. Oh ne ala, ne ala. Keyifler aynen devam edecek. Hiç kimse burnundan kıl aldırtmayacak ama öte tarafta şirket batakta olacak.

Bu ne biçim görüştür, ne biçim anlayıştır. Girin kardeşim Anadolujet gibi bir alt marka olarak bir Türk şirketinin altına. Yoksa bu iş 35 yıldır süregeldiği gibi sürer gider ve TC her yıl para pompalamak zorunda kalır. Hiç kimse birbirini aldatmasın. Herkes neyin ne olduğunu çok iyi biliyor…"


BRTK'unda 15 günden fazla izin yok!

Yaz sezonunun başladığı bu günlerde personelin izin isteminin arttığı BRTK'unda yönetimin 15 günden fazla izinleri onaylamadığı ve izinlerin bir kısmının da kış aylarında kullanılması gerektiği yönünde önerge yayınladığı belirtiliyor.

Aynı tarihlerde çok sayıda çalışanın yaz tatiline çıkmak istemesi nedeniyle yönetimin çareyi izin sürelerini kısıtlama yoluna gittiği ifade ediliyor.

Günün Fıkrası

Unut gitsin

Bir uçak Afrika'nın balta girmemiş ormanlarının üzerinden geçerken düşer. Uçak küçük bir nakliye uçağıdır ve sadece Amerikalı pilot kurtulur. Ormanda yaşayan bir zenci kabile bu pilotu bulur. İyileştirir ve pilot gel zaman git zaman bu kabilenin içinde yaşamaya alışır. Derken yıllar geçer ve kabilede çocuklar beyaz ve sarışın doğmaya başlar. Bir, iki... Kabile şefi bakmış ki bu iş böyle olmayacak pilotu karşısına alıp konuşmaya karar verir. Pilotu çağırır ve sorar:
- "Nedir bu, yani sen geldikten sonra çocuklarımız beyaz doğmaya başladı?" der şef.
Pilot da kendini savunmak için şöyle der:
- Sayın şefim siz burada ormanların içindesiniz bilmezsiniz, doğal seleksiyon denen birşey var yani canlılar zaman geçtikçe özelliklerini değiştirir. Mesela şu atı ele alalım; bakın at çok güzel beyaz bir at, ama yavrusu siyah olmuş?
Şef bir ata bakar, bir yavrusuna, bir de pilota ve şöyle der:
- Tamam sen onu unut, ben de bunları unutacağım.

MESAJ KUTUSU

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları