Gümrük Müdürlüğü'nün yanıtlaması gereken sorular

Yayın Tarihi: 08/09/10 07:55
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+


Ercan'da geçen yıl 1250 karton yakalanan sigaralar için nasıl bir gümrük işlemi yapıdı. Nasıl sonlandırıld? Sigaralarla ilgili Duty Free'ye ne yapıldı?
Bu Duty Free 10 ay boyunca kapatıldı ve bir gün tekrardan ayni kişiler tarafından ansızın açıldı.

Neye karşı açıldı? Devlet zarara sokuldu mu? ( Kira ve 10 ay boyunca satışlardan alınan vergiler). yakalanan sigaralar tekrardan kime satıldı?
Devlet satışlarını resmi gazetede duyurararak herkese mi yapıldı.

Ercanda yıl içerisinde yolcu beraberi alınması gereken sigaradan fazla sigara taşıyan yolculardan alınan sigaralar nasıl elden çıkarılıyor? Yasalarda yazıldığı gibi satış günü Resmi gazetede yayınlanarak mı yoksa ahbap çavuş ilikisi ile yapılıyor?

Satış fiyatı nasıl belirleniyor? ( Duty Free'de satılan fiyattan aşağıya mı satılıyor). Bu güne kadar yapılan sigaraların son iki yıldaki para kıymeti 500 bin ve üzeri mi? Eğer açık artırma ile yapılırsa bu rakamların çok çok üzerinde kazanılmayacak mı?

Ercanda son 15 yıl boyunca yapılan icraatlardan kim sorumlu idi? Ayrıca uçak navlunları çok yüksek olmasına rağmen, kara taşıtları ile taşımacılığın artığı ve navlun giderlerinin daha ucuz yapıldığı bir ortamda hala daha bu kanalı kullanarak ithalat yapan gerçek ve tüzel kişiler kimlerdir? Bu navlun giderini göğüslemelerinin amacı nedir?

Son 6 ay içinde maliye müfettişleri hangi gerçek ve tüzel kişilerin gümrük belgelerini incelediler. ( 20 dolar fiyattan gösterilen cep telefonu Gümrük Memuru tarafından muayene yapılmadan ( Supalan muayene) olarak gümrüklendi mi? Bu emirleri kim verdi. Emirler yazılı mı yoksa sözlü mü yapılmaktaydı?

Son açılan hotelin Rolls-Rorce arabasının ve kumar makinelerinin(250 bin TL ve üzeri) gümrük vergisinin 1.5 ay boyunca alınmaması ve ilgili araç ve makineler yasalardaki kesin hükme göre Gümrük Vergisi ödenmeden hiçbir mal ve emtiya gümrükten teslim edilemez.

Ancak bu birilerinin emri ile teslim edildi ve havadis gazetesinin Gümrük Müdürünü görevden alma yazısı üzerine, Gümrük müdürünün talimatı ile tahsiline gidilmiş ama gerekli vergi hala daha yatırılmadı. Çünkü ithalat günü (aracın K.K.T.C.'ye geldiği gün) yasalardaki yazılı hükümler 1,5 ay içinde değişikliğe uğramıştır.

Bunun için panik içinde yapılan evraklarda vergi yanlışlıkları yapılmıştır.
Gümrük Memurlarının gerekli ikazına rağmen yasalar uygulanmadan yanlış yapılan işlemlerle bir an evel vergiler ödenmek istendi.

Ancak memurlar devletin yasaları uygulamak zorunda olduğu ikazını yaparak gerekli düzenlemenin yapılması istenmiştir. Çünkü yasalarda vergi tahsilatında, ithalat günü tahsilat ile vergiyi ödeme günü tahsilatı arasında farklı hükümler var ve bunun iyice belirlenmesi gerekir ki devlet veya vatandaşlar mağdur olmasın.

Ancak bu konuda çelişkili emirler verildiği ve Maliye Bakanı ile Gümrük Müdürünün talimatlarında farklılık olmuştur. Bunun için kesin talimatları sözlü değil yazılı yapılması istendiği ortaya atıldı.

Çünkü yarın ne olacağı bilinmeyen bir ortamda Gümrük İdare edilmeye çalışılıyor ki aylık bütçe gelirlerinin 1/4'nü toplayan gümrükte verimsiz ortam hızla artmaktadır. Tüm Gümrük memurları şöyle diyor: 'Filler tepişirken çimenler ezilir'

Devletin en önemli kurumlarından biri olan Gümrük Müdürlüğü'nün yukarıdaki soruları yanıtlamasını bekliyoruz. Kendilerine de bayram sonuna kadar mühlet veriyoruz. Açıklasınlar ki hiç bir şey şaibe altında kalmasın...

OKUR İHBARI
'Sahte sağlık raporu iddiası!...'

'Merhaba Levent Bey,

Havadis Gazetesi'nden yazılarınızı merak ve ilgiyle takip ediyorum. Açık yüreklilikle halkı bilinçlendirme adına yazdığınız yazılarınız gerçekten takdire şayan. Size halktan biri olarak bir konuyu iletmek isterim. Bildiğim kadarıyla Hepatit hastalığı bulunan bir kişinin KKTC'de çalışması yasak, hatta ihbarı zorunlu hastalıklar arasında ve sınır dışı ediliyor...

Bir örneğini 2009 yılı sonlarında Golden Tulip Otel'de yaşadık, ön izinle çalışan bir kişinin sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra hastalığı olduğu anlaşıldı ve sınır dışı edildi. TC vatandaşı "O..." isimli bu genç arkadaşımız şimdi Jasmine Court Otel'de tekrar işe başladı. Nasıl mı? Muhtemelen Sağlık Bakanlığı'ndan çıkarılan sahte rapor ve çalışma izniyle! Niçin?

K.K.T.C'de bu işleri yapacak hiç mi vatandaş kalmadı da Türkiye'den bu türlü yollara başvurularak personel getiriliyor? Otelin bilgisi dışında ise buna kim neden göz yumuyor? Açık yürekliliğinize güvenyor ve bu işi de çözüme ulaştıracağınızı biliyorum. Saygılarımla...'
(İsmi mahfuz)

Mehmetçik'te 'imam' krizi!

Mehmetçik'in yıllardan beridir tek imamı olan Kemal Onbaşı'nın Belediye Başkanı tarafından dışlanması ve TC Elçiliğinden yeni bir imam istenmesi bölge halkının büyük tepkisine neden oldu.

Bölge sakinlerinin yarın kılınacak olan bayram namazında olayı protesto edeceği ve camiden içeri girmeyerek namazı dışarıda kılacakları ifade ediliyor.

Bu arada atanan ikinci imama yıllık 7 bin TL'ye ev kiralandığını da ifade eden bölge sakinleri tepkilerini dile getirdiler.

Fikret ÇAVUŞOĞLU

KTHY Yönetim Kurulu Bşk

10

Yayınlarımızı dikkate alıp mağdur olan KTHY çalışanının yatırımlarını yaptığı için

Zorlu Töre

Tarım Bakanı

8

Üretici firma ile uzlaşıp tavuk fiyatlarında indirim sağlanmasını gerçekleştirdiği için

Nazım ÇAVUŞOĞLU

Milli Eğitim Bakanı

8

Özel derse karşı kararlı tutum sergileyip bu konuda kamuoyuna söz verdiği için

Hacı Ali Ltd

5

Kamuoyundan gelen baskılar sonrasında tavuk etinde indirim kararı

Hasan Karzaoğlu

1

Ehliyetsiz ve alköllü araç sürüp bir kişinin ciddi şekilde yaranlamasına neden olduğu için

Üç mektup

Sokak çınlıyordu; ya ya ya; şa şa şa! Umudumuz başbakanımız, çok yaşa!
Eski başbakan görev teslimi için,Önce öksürdü, başladı bildik traşa;

"Halkın bu seferki tercihi sizsiniz, Sonuca saygılıyız, demokratız biz. Üç mektup bırakıyorum sıra nolu, Zor günlerinizde olur rehberiniz."

Coşku bitti, iyi günler tez tükendi, Çaresizdi, ilk mektubu açtı kendi.
"Beni suçla" diyordu, giden başbakan, Enkaz söylemiyle, eskiye yüklendi.

Kısa sürede bu taktik oldu bayat. Mektubu açmadan edemezdi rahat,
"Arkadaşlarını suçla" sözü vardı, Kelle aldı, biraz daha sürdü hayat.
Yine tıkandı, yumruk sıktı kahırla,

Üçüncüyü aldı dikkat ve sabırla, Okuyunca koltuğa yığıldı kaldı. Yazı kocamandı:

"Üç mektup hazırla!

MESAJ KUTUSU

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları