KTHY'yi batıran devlet yenisine karışmasın!

Yayın Tarihi: 10/12/10 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Son üç gündür tüm ülkede yeni kurulacak havayolları ile ilgili birçok farklı bilgi, söylem ve idea kamuoyunun gündemine gelmektedir.

Aslına bakılırsa bu yeni oluşum her şeyden önce Kıbrıslı Türk İş Adamlarının KKTC de ekonomisindeki inisiyatifi ele alabilme savaşıdır.

Devletin %47, Özel Sektörün ise %43 olarak yola çıktığı bu ortaklıkta özel sektör haklı olduğu nedenleri ortaya koyarak ve ekonomik akla uygun tartışarak Şirket içerisindeki varlığını %43 den %60 a yükseltmiştir.

Bu etkin mücadele sonunda gelinen noktada ise bir İYİ NİYET PROTOKOLÜ imzalanmıştır.

Bu protokolün açıklanmasının ardından da Şirketin %30 luk Devlet kanadı ardı arkası kesilmeyen açıklamalar yapmaya ve olayı siyasi bir boyuta taşımayı başarmıştır.

Aslında KKTC li İş Adamlarının ortaya koyduğu cesaret ve sermaye üzerinde gelişmesi gereken bu oluşumda, şu an itibari ile henüz ; sermaye, yönetim, yatırım, kâr dağılımı, şirket kuruluş şartları, personel yönetimi v.b hiçbir konuda herhangi bir uzlaşıya varılmamıştır.

Bunun ile ilgili çalışmaların Pazartesi günü başlayıp hızlı bir süreçte tamamlanması hedeflenmektedir.

Ancak son iki günde yaşanan bazı gelişmeler yine akıllara ayni soruyu getirmiştir; "HÜKÜMET BU İŞİN NERESİNDE? ve NE KADAR ETKİN?" .

KKTC iş adamlarının çok uzun yıllar sonra bir birliktelik sağlayarak, tek bir çatı altında sermaye birleştirerek ekonomideki insiyatifi ele alma çalışmaları, belki de devletin bu olayı siyasi bir boyuta çekmesinden dolayı hüsran ile sonuçlanabiliri.

Evet yanlış okumadınız.

"HÜSRAN İLE SONUÇLANABİLİR"

Hükümet yanlış politikalar ile batırdığı KTHY rının mağdur olan tüm personelini açıkta bırakmış ve son altı aydır bir bilinmezliğe sürüklemiştir.

Şimdi ise bu yeni kurulacak olan Şirkete 150 tane KTHY personelinin alınacağına dair bir açıklama yapmıştır.

Benim mevcut yapı içerisinde bulunan bazı iş adamları ile yaptığım bire bir görüşmelerde öğrendiğim; "İstihdam tabi ki söz konusudur.

Ancak bunun ne kadar olduğu, ne şart ve özelliklerde olacağı, hangi şartlarda yapılacağı henüz belirlenmemiştir.

Hele de KTHY çalışanlarından 150 sinin istihdam edilmesi konusunun asla gündeme gelmemiştir.

Bizler de bu konuyu Sn.Başbakan ve Sn.Özgürgün ün açıklamaları sonrasında öğrendik.

Bu konular henüz görüşülmedi.

Bu bizim de arzumuzdur ancak kâr edebilmek adına ilk başta en düşük maliyet ile bu işe başlamalıyız.

Bunun için fizibilite üzerindeki inceleme ve çalışmalarımız sürüyor" şeklinde olmuştur.

Bu şunu göstermektedir, HÜKÜMET BİR EMRİVAKİ YAPARAK KTHY MAĞDURLARI İLE İŞ DÜNYASINI KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞMAKTADIR.

Hatırlarsanız yine bu Hükümet bunu geçtiğimiz yıl yine yapmıştı. Kamu çalışanları ile İş Dünyasını karşı karşıya bırakmıştır.

Ülkede yaşanan ekonomik olumsuzlukların ardından cesaretini yeniden toplayarak ayağa kalkma ve sermaye evlilikleri ile eski gücüne ulaşarak rekabetçi büyük bir dinamik oluşturmayı hedefleyen iş adamları, devletin bu siyasi manevrası karşısında, KTHY olayından dolayı mağdur olan insanlar gözünde hedef yapılmaya çalışılmaktadır.

Özel sektör bu oluşumda öncelikli olarak şeffaf, rekabetçi ve sürdürülebilir bir şirket yapısı kurmak arzusundadır.

Opersayonel yönetimler de dahil olmak üzere şirket yönetiminde THY ile birlikte %70 oranında söz sahibi olacak olan özel sektörün oluşturacağı bu yeni havayolu şirketi elbette istihdam konusunda kendi şartlarını belirleme yetkisine sahip olacaktır.

Bu şartlara uyan tüm vatandaşlarımızın da ister KTHY mağduru olsun ister ise yeni üniversite mezunu olsun veya işsiz bir gencimiz olsun başvurma hakkına sahip olacaktır.

Hükümet kendi hatasını bir Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında "mağdur olan KTHY çalışanlarının bu yeni kurulacak şirkette istihdam edilecektir" ifadesini açıkça kullanarak, KTHY nın iflasındaki hatasını ve mağdur olan yüzlerce çalışanın umudunu yeni şirketin boynuna asmaya çalışmaktadır.

Umarım ve dilerim ki hem KTHY ÇALIŞANLARI hem de İŞ DÜNYASI bu oyuna gelmez. Ki tekrar vurgulamak isterim, ortada henüz kurulmuş bir şirket yoktur sadece İyi Niyet Protokolü vardır.

Hükümetin bu tip müdahaleleri, uzun yıllar sonra bir birliktelik kurarak cesaretlenen özel sektör temsilcilerine vurulacak en büyük darbe olarak tarihe geçecektir.

2011 yılında yapılacak olan özelleştirmeler de dikkate alınacak olur ise, bu olumsuzluk kendisini o noktolarda da gösterecek ve yabancı sermayenin rekabetsiz bir ortamda KKTC ekonomisini ele geçirişini hep birlikte izleyeceğiz.

Sivil Savunma Teşkilatı

10

Kaza geçiren Hüseyin Hazırlar adlı vatandaşı hayata döndürdüğü için

İtfaiye Müdürlüğü

10

Kaza geçiren Hüseyin Hazırlar adlı vatandaşı hayata döndürdüğü için

YDÜ

9

Sağlık turizmi konusundaki başarılı çalışmalarından dolayı

Cengiz Topel

Hastanesi

1

Yaklaşık bir haftadır hasta vatandaşlarımıza sağlıklı hizmet veremediği için

Milli Eğitim Bakanlığı

1

Okul otobüs şoförlerinin son dört aydır alacaklarını ödemediği için

Tarikatçı Temel

Temel bir tarikata girmek için başvurmuş. Şeyhin karşısına
çıkarmışlar.
Şeyh, Temel'e:
-Olur, ama 3 hafta karınla yatmayacaksın demiş. Aradan üç hafta
geçmiş ve Temel Şeyhin önüne tekrar gelmiş.
Şeyh sormuş: Temel tamam mı? Sabredebildin mi?
Temel:
-Valla, ilk hafta hiç problem yoktu. İkinci hafta sabrım çok zorlandı ama dayandım.
Üçüncü hafta, markete alışverişe gittiğimizde benim kari üst raflardan bir iki paket almaya çalışıyordu. Hatunun bacakları gözükünce içim gitti. Daha sonra paketler yere düştü. Benim kari da paketleri almak için eğilince dayanamadım.
Şeyh:
-Aaaa olmadı şimdi. Biz seni tarikata alamayız…
Temel:
-S.. et tarikatı bizi artik Migros'a da almıyorlar.....!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Levent ÖZADAM yazıları