Bakanın villası

Yayın Tarihi: 07/01/11 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Ülke gündeminin yoğun olduğu tek yer KKTC değil.

Mutlaka toplu yaşamın olduğu her yerde sorunlar, sıkıntılar ve bu sorunlarla sıkıntıları çözmeye talip olan ve bu maksatla göreve gelen yönetimler vardır.

KKTC'de baş gösteren sıkıntıları her zaman için gündemde tutup tartışıyoruz.

Tekrar tekrar ayni şeyleri bu gün için yazmaya gerek yok.

Fakat, yazmadan geçemeyeceğimiz önemli bir nokta var.

Kış mevsiminin gerçek yüzünü görmeye başladığımız bu günlerde insanlar elektrik faturalarının kabarıklığından korkarak, ısınmak için tüp gazlı sobaları tercih etmeye başlamıştı ki arda arda yapılan zamlarla, nerdeyse tüp gazlı ısınma, elektrik kullanımına eşit hale geldi.

İnsanlar ısınmak için sağdan soldan yakacak toplamaya ve 1970'li 1980'li yıllarda kullanılan eski usul sobaları kullanmaya başladı.

Yani bu memlekette her şey geriye doğru gidiyor.

Bugün için KKTC'de uygulanmaya konan kararların, Türkiye merkezli olduğu bilinen bir gerçek.

Zaten bunu KKTC makamları da, Türkiye yetkilileri de dile getiriyor.

Evet içinde bulunduğumuz süreçte, Kıbrıs'ın kuzeyinde bir anda parasal anlamda bir daralma meydana getirilince bu tüm sektörleri olumsuz etkiledi.

Bunun etkileri daha ileriki zamanlarda artarak devam edecektir.

Peki, KKTC'yi ve Kıbrıslı Türkleri bu ülkenin şartları göz önüne alınmayarak, Türkiye'deki yaşam koşullarına yaklaştırılmak adına tavizsiz uygulanmaya konulan protokoller ortada dururken Türkiye de durum nedir?

Yani Türkiye neleri tartışıyor. Türkiye gündeminde, KKTC ile kıyaslanabilecek neler var.

Mesela, KKTC'de ödemeyin tavrı ortaya konan 13. maaşlar bir bilmeceye dönerken, iki ayda bir uygulanan daha sonra altı ayda bir uygulanacağı açıklanan hayat pahalılığı tarih olurken, Türkiye'de kamu çalışanlarının maaşlarında yeni zamlarla iyileştirmeler yapıldı.

Örneğin, Aralık ayı maaşını 4.834 TL alan bir müsteşar, Ocak ayında 5.144 TL maaş alacak.

Yine 1.333 TL maaş çeken en düşük baremli memur 1.496 TL maaş alacak.

Bilindiği gibi yeni yapılan yasal düzenleme ile KKTC'de kamuda yeni iş alacak çalışanlar asgari ücretle çalışmaya başlayacak.

Yani Türkiye'de en az maaşı alacak memurun çekeceği maaşı çekecek. Türkiye gündeminde önde olan konulardan biri, hükümetin 2003 yılında uygulamaya koyduğu "Sağlıkta dönüşüm" projesi ile sağlık alanında bir çok yenilik ve kolaylığın hayata geçirilmesi.

Bu alanda en çok göze çarpan yenilikler ise kamu ve özel hastanelerin ayırım yapmaksızın acil durumda olan hastaları ücretsiz tedavi etmekle yükümlü kılınması.

Bu uygulama sağlık kurumu adına çok önemli.

Bu alanda içinde bulunduğumuz ekonomik durumu da düşünürsek KKTC'de parası olmayanın hasta olmaya bile hakkı yok.

Böylesi yaşamsal önem arz eden konularda, Kıbrıs'ın kuzeyinde de iyileştirmeler yapılamaz mı?

İstedikten sonra mutlaka yapılır.

Türkiye gündeminde başka olaylarda yer alıyor.

Tutukluluk sürelerini düzenleyen yeni CMK'nın 102. maddesi, Türkiye gündeminde adeta bomba etkisi yarattı.

Birçok yasa dışı ve terör olaylarına karışmış suçlular bir bir tahliye oluyor.

Bu olay Türkiye de siyasetçiden, gazetecilere, yargı mensuplarından, sivil halka, herkesi uygulamada olan yasalarla ilgili bir tartışma ortamına çekti.

Bilindiği gibi ülkemizde de zaman zaman özellikle konunun içinden gelen insanlar tarafından yargısal reformların gerekliliği gündeme getiriliyor.

Hızla artan, yenilenen suçlar karşısında yasaların, kanunların, cezaların geri kalması demek, suç tarafının güçlenmesi, suçun özendirilmesi, suç önleyicinin de yerinde sayması ve elinin kolunun bağlanması demektir.

Son olarak, Türkiye de tartışılan bir başka olaya değinmek istiyorum.

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün Dışişleri Bakanlığı konutunda ikamet etmesi sebebiyle, Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nun ikamet etmesi için kiralanan, ve aylık kira ücreti 39 bin TL olan villa Türkiye de tepkilere sebep oldu.

İki yıl için kiralanan villaya devlet kasasından 18 ayda 702 bin TL ödendi.

Peki, bu konu neden bu sayfaya taşındı.

Türkiye yöneticileri KKTC makamlarının, banka müdürlerinin, memurlarının maaşlarını, evlerini, arabalarını tartışıp duruyor.

Fakat kendi harcamaları tartışılınca, tepki alınca bunu kabullenmek adına ayni yaklaşımı göstermiyorlar.

Bu noktada, KKTC'ye uygulanan siyasi ve ekonomik ambargolar birer önlemden çıkıp, Türkiye ile eşit hayat koşulları yaratma adınadır.

Anlaşılmayansa, Türkiye ile KKTC'deki yaşam şartlarının hiçbir benzerlik göstermediğidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları