Bu başarı sadece Kıb - Tek çalışanlarına aittir

Yayın Tarihi: 25/01/12 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Elektrik, telefon, internet, grev, eylem, çeşit çeşit demeç, son günlerde bunlarla yatıp, bunlarla kalkıyoruz.

Sonuç var mı? Yok. Yasaklama var. Yasaklama, erteleme çözüm olur mu? Olmaz tabi ki. Sadece zaman kazandırır.

İlk önce şuna bir açıklık getirelim. Özelleştirmeye karşı mıyız? Yani genel olarak, her türlüsüne cevabımız hayır mı?

Yoksa özelleştirilsin fakat Türkiye den gelen yabancı bir şirket mi almasın bu mu?

"Ekonomik değeri olan tüm kurumlar özelleştirilebilir". Bunun anlamı çok açıktır. Bu tanımlama çok geniştir. Herkes elektrik kurumu üzerinde duruyor.

Ama günlerdir, aylardır hatta yıllardır özelleştirme ile bağdaştırılan bir başka devlet malı da telefon dairesidir.

"Elektrik kurumu zarardadır. Müdahale kaçınılmazdır." Savunması çok basit bir gerekçedir. Peki, telefon dairesinin özelleştirilmesi için böyle bir gerekçe de yokken sebep nedir?

Sebep; Sadece ekonomik değerinin olmasıdır. Bu sürecin gelinen son aşamasında hem hükümet kanadında hem de söz konusu kurum ve dairede "Kılıçlar çekildi".

Karşılıklı suçlamalar, söz dalaşları ve görüşme çağrılarından sonra eksik olan tek şey diyalog.

Yukarıdaki bölüm aslında yazımın başlangıcı idi. Yazının gerisi de vardı ama gelişen olaylar nedeniyle silmek zorunda kaldım. İyi ki de silmek zorunda kalmışım.

Yazımı yazmaya başladığım anlarda bir bilgi geldi. El-Sen yetkilileri ile Sayın Başbakan günlerdir süren sorunun çözümü için bir araya geldi.

Yapılan ilk açıklamalar "Olumlu geçti diyebiliriz" ve "Değerlendirmeler hem Bakanlar Kurulu hem de sendika üyeleri arasında tartışılacak, iki taraftan da olumlu sonuç çıkarsa protokol imzalanacak" şeklinde idi.

Yani ya özelleştirme yasası geri çekilecek yada El-Sen bir şekilde ikna edilecekti. İlk akla gelen yol buydu. Yasanın geri çekilmesi tabi ki zordu.

Türkiye hükümeti ile imzalanan protokolde bu ve benzeri kurumların özelleştirilmesi maddesi ve bu maddelerin altında imzalar vardı.

Bakanlar Kurulu ve EL-Sen önerileri görüşmek için ayrıldılar. Uzlaşı sağlandı. Elektrik Kurumunun idari, mali "Özerklik" temelinde yeniden yapılanması için yasal çalışma başlatılmasına karar verildi.

İyi de oldu. Kararın resmi gazetede yayınlanması ile eylem kalkacak. Kıbrıs'ın kuzeyinde hayat yavaş yavaş normale dönecek.

Peki, battığı söylenen, özelleştirileceği artık ortada olan bir kurumun grev yasağına uymayan çalışanlarının yerine eleman alınması için açılan münhal ne olacak? 36 kişilik münhal için 320 kişi başvurdu.

Sayın Başbakan kurumun eleman ihtiyacının olduğunu ve istihdam yapılacağını söylüyor. Yöntem nasıl olacak? Bildik yöntemler uygulanacaksa değişen bir şey olmayacak.

Devlet ciddiyeti, böyle aceleci ve acemice atılmış bir hamleyi örtbas edecek mi?

Gerçek olan nokta her yönüyle üzücü bir süreci yaşadığımızdır. Grevlerden dolayı toplumun tepkisi had safhada.

Elektrik kesintilerinden dolayı zararı olan, hatta El-Sen'e dava açan insanlar var. Şimdi özelleştirme konusu kapandı mı?

Hayır.

Ortada ileriki zamanlarda yeniden gündeme gelecek bir yasa var. Başka kurumlar veya değerler için yine ayni tartışmalar yaşanacak. Sonuçları zamanla hep beraber göreceğiz.

Her şey bir yana bu satırların yazarı olarak KIB-TEK çalışanlarını kutluyorum. Toplumun neme lazımcı tavrı, yanlı basının hedef göstermesi, her türlü baskı ve tehdit karşısında yılmadılar ve kazandılar.

Maalesef bu kazanım toplumun önemli bir kısmına ait değildir. Bunu üzülerek iddia ediyorum. Bu başarı bizzat KIB-TEK çalışanları, sendikaları ve sadece duyarlı ülke insanımındır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları