Bakan Atun: "Ekonomik büyüme gerçekçi"

Yayın Tarihi: 26/03/12 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Geçtiğimiz Cuma günüydü, sabahın erken saatleri. Bir gurup gazeteci dost ile beraber, Lefkoşa Merit Otel de Ekonomi ve Enerji Bakanı Sayın Sunat Atun'la bir kahvaltı toplantısında bir araya geldik. Sayın Bakan grafikler, istatistikler ve karşılaştırmalı örneklemelerle ekonomide sağlanan gelişme ve ilerlemeyi anlattı.

Özellikle akaryakıt ve tüp gaza yapılan zamlarda yaşanan ve sorgulanan "İstikrarsız" kararlar en çok konuşulan konular oldu. Sayın Sunat Atun sadece kabinenin değil genel olarak siyasi dünyamızın kamuoyunda en çok destek gören aktörlerinden biri. Genç yaşta önemli bir görev üstlendi. KKTC'nin en zor döneminde, en zor görev yapan hükümetinin, en zor konusunda, yani ekonomi alanında Maliye Bakanı Sayın Tatar ile söz sahibi. Kabine içinde kendi alanında görev yapan isimlerden biri. Ki bu yanı da gerçek anlamda bir avantaj. Her ne kadar ekonomi ile ilgili bir diğer Bakanlık olan Maliye Bakanlığı ile görev ve yetki alanlarında ayrılıkları olsa da koordineli çalışmaları şart.

Genel olarak hükümetin icraatlar konusunda önemli bir sıkıntısı var. Atılan adımları, alınan kararları anlatma ve anlaşılma sorunu. Yani iletişim, bununla beraber şeffaflık, güvenilirlik. Peki, bu nasıl sağlanacak? Elbette eksiklik olarak vurguladığım "İletişim" yolu ile. Neden böyle bir düşünceyi seslendirdim?

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sayın Sunat Atun'la yaptığımız yaklaşık iki saatlik sohbette bu eksikliği daha iyi anladığım için. Sayın Bakan ülke ekonomisinin alınan önlemlerle geçmiş yıllara göre bir düzelme içinde olduğunu, yakalanan ivme ile bir büyümenin yaşandığını ve bütçenin disipline edildiğini söylüyor. Gözlemlediğim kadarıyla esas sıkıntı bu durumun kamuoyunda kabul ettirilememiş olması. Ekonomi çevreleri dahi bu alanda yaşandığı söylenen gelişmeleri inandırıcı bulmuyor. Ve işin en önemli kısmı vatandaşın olaya bu pencereden bakmaması yada bakamaması. Bu gerçeğin altını çizerek Sayın Atun'a şu soruyu sordum "Vatandaş sizin baktığınız pencereden bakamıyor. Bu gelişmeler sokağa, çarşıya nasıl yansıyacak. İnsanlar ceplerine giren para ile ceplerinden çıkan paranın kıyasını yapıyor. Bunu nasıl aşacaksınız?". Ekonomide olumlu gelişmelerin en önemli göstergesini sorgulayan bu soru karşısında Sayın Bakan atılan adımların doğruluğu ile beraber ileriye dönük olarak olumlu yansımalar yaşanacağının altına çizdi.

Sayın Atun çok doğru tespitlerde de bulundu. Hiç ayırım yapmaksızın geçmiş tüm hükümetlerin bu günkü yapıda hata anlamında katkısı olduğunu söyledi. Ekonomik anlamda refah yaşanan dönemlerde kaynakların daha çok kamu çalışanları için kullanıldığı açık yüreklilikle dile getirdi. KKTC ekonomisinin rekabet edebilirlik düzeyinin gelişmesi anlamında özellikle güney Kıbrıs ile ticaretin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Güneyle ticaretin, alışveriş hacminin büyümesinin doğal ve bir gereklilik olduğunu seslendirdi.

Bu toplantı bir başka yönden de anlamlıydı. Diyalog ve iletişime açıklık. Nelerin, neden yapıldığının toplumla paylaşılması. Uzlaşı ve ortak çıkar noktalarında buluşma. Ki içinde bulunduğumuz süreçte ihtiyacımız olan en önemli eksiklik bu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları