"CTP ve TDP samimi değil"

Yayın Tarihi: 04/04/12 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Geçtiğimiz pazartesi günü Demokrat Parti Genel Sekreteri Sayın Bengü Şonya ile politika ağırlıklı bir sohbetimiz oldu. Sayın Şonya ile daha önceden kalan bir kahve sözümüz vardı. Pazartesi sabahı saat on gibi buluştuk. Demokrat Partinin son zamanlarda özellikle referandum önerisi ile ilgili görüşleri tartışılıyor. Sayın Bengü Şonya referandum konusundan, çapraz oy ve ülke gündemindeki diğer konulara kadar Demokrat Partinin görüşlerini anlattı. Ben sadece dinledim.

"Referandum konsun da öncelikle şunu söylemek isterim ki bu ilhak değildir. Bu bağımsızlık ilanı da değildir. Herkes bizim için bir şeyler söylüyor. Biz sadece bu söylenenleri tartışıyoruz. Halka şunu sormalıyız. Gidişattan memnun muyuz? Bir veya iki sorudan oluşacak bir referandum olabilir. Görüşmelerin sonuç vermeyeceği ortada. Güney yönetimi çözüm ve anlaşma istese bulduğu petrol ve gazı çözüm için kullanmayı deneyebilirdi. Ama ne yaptılar? Yanlarına Türkiye'nin sıkıntılı olduğu ülkeleri alarak mevcut durumu daha da sıkıştırdılar. Bu durumda bizim halkımıza ne istediğini sormamız en doğal hakkımızdır. İşte o zaman Birleşmiş Milletlere bizim halkımız bunu istiyor diyebiliriz. Kamuoyu en saygın, en büyük güçtür. Her zaman halk kararları saygı görür. Bizim limanlarımızın açılması, ülkemizin gelişmesi ayni zamanda görüşme masasında daha eşit ve adilane bir ortamın oluşmasını sağlayacak. Biz içimizde alacağımız güçlü bir kararla bunu gösterebiliriz".

Bilindiği gibi Demokrat Partinin çapraz oy konusunda da bir karşı duruşu var. Konu ile ilgili parti görüşünü Sayın Şonya şöyle anlatıyor. "Bu konu bir Rum önerisidir. Ve bir siyasi mühendislik olayıdır. Öneriyi Sayın Talat sundu diye biliniyor. Ama aslında bu öneriyi Rum tarafı yaptı. Sayın Hristofyas, Sayın Talat'a bu konuyu masaya sen getir, ben getirirsem çok tepki olur dedi. Ve Sayın Talat da öyle yaptı. Düşününüz ki bir seçimde bizim oylarımıza %20 de Rum seçmeninin oyu katılacak. Ayni şekilde bizimde güneydeki seçime katkımız olacak. Kuzeyde CTP. Güneyde de AKEL oylarını yönlendiren iki partidir. AKEL %34 oy oranı olan bir parti. Buda güneydeki oyların üçte biri demektir. Yani bize seçimimize sadece AKEL'den %7'lik bir etki olacak. Bu önemli bir rakamdır. Sayın Talat tehlikeyi bildiği için tüm siyasi partileri ortak etmek istedi. Pek yapmadığı bir şeyi yapıp hepimize bilgi verdi ve öneriyi sunduğunu ve destek istediğini belirtti. Biz UBP ile Türkiye'ye mektup yazdık. Türkiye bu öneriyi yanına başka önerilerde koyarak bir paket haline getirdi. Paket eğer kabul edilecekse bir bütün halinde kabul edilmeli diyerek öneriyi çürütmeyi denedi".

Demokrat Parti Genel Sekreteri Sayın Bengü Şonya iç konularla ilgili olarak da partisinin yaklaşımlarını net bir şekilde seslendirdi. "Bir ülkede halk aç ve işsizse o ülkede demokrasi yoktur. Halk kendi açısından haklıdır. Uzun vadeli projeler ekonomik vaatler halkı ilgilendirmez. Böyle olunca da umut vererek halkın oyunu alabilirsiniz. Biz iktidarda bulunduğumuz zamanlarda da kesinlikle partizanlık yapmadık. Genel Başkanımız Sayın Serdar Denktaş bu konuya kesinlikle karşıdır. Ama keşke yapsaydık. Biz bugün parti olarak ayaktaysak tamamen kendi öz kaynaklarımızladır. Biz toplumun her kesimine hitap edecek projeleri hayata geçireceğiz. Bu projelerden herkes yararlanacak. Bugün uygulanan ekonomik paket CTP'nin eseridir. Seçimden çıksalardı bu paketi onlar uygulayacaklardı. Mitingleri bozan da CTP'dir. Yoksa UBP hükümeti çoktan gidecekti. Türkiye öneri, proje bekliyor. Siz gidip biz bu kalemlerde kısıtlama yapabiliriz. Şu şu kalemlerde kısıtlamaya gidemeyiz demezseniz onlarda size bu kalemleri kısıtlayacaksın der. Ama bu hükümet bunu yapmıyor. Ve hepsi de halinden memnun. CTP ve TDP de halka karşı samimi değil. TDP, UBP ile koalisyon görüşmeleri yaparken Sayın Çakıcı bu paketi uygulamayı kabul etti. Şimdi karşı duruyor. CTP'nin de TDP'nin de ekmek kapısı Kıbrıs sorunudur".

Son olarak özelleştirme ile ilgili görüşlerini soruyorum Sayın Bengü Şonya'ya; "Biz bunlar bu yasayı nasıl olsa geçirecek gelin bir mutabakat imzalayalım dedik. Ama maalesef diğer muhalefet partileri sus pus oldular. Bu mutabakatta biz gelince bunları ters çevireceğiz diyecektik. Özelleştirmeyi alacak şirket bu defa iki kere düşünecekti. Yatırım yapayım mı, yapmayayım mı? Ya hükümet değişirse. Buna ne CTP ne de TDP yanaşmadı. Dediğim gibi samimi değiller".

Demokrat Parti Genel Sekreteri Sayın Bengü Şonya partisinin gündemdeki konularla ilgili olarak görüşlerini bu şekilde paylaştı. Ve oldukça iddialı bir düşünceyi de seslendirdi "Bu yıl içinde seçim var".

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları