"Hakkınızı arayın"

Yayın Tarihi: 11/04/12 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Ülkenin en çok tartışılan kurumlarından biri kuşkusuz "Kamu Hizmeti Komisyonu" dur. Ülkenin gelmiş, geçmiş tüm hükümetlerinin, siyaset mekanizmasının iktidar olmak ve devlet kurumlarında kadrolaşmak adına kullandıkları yöntem devlette istihdamdır. Bunu yaparken de ne adalet ne de eşitlik ilkeleri aranmamıştır. Yine bunu yaparken bu iş için kurulmuş ve bağımsız olması gereken Kamu Hizmeti Komisyonu, çoğu zaman pas geçilmiştir. Kamu Hizmeti Komisyonu siyasi atamalardan etkileniyor. Ki siyasi yönetimlerden etkilenilmemesi içindir ki komisyon üyeleri ve Başkanının görev süresi altı yıldır.

Komisyon üyeleri Cumhurbaşkanlığı tarafından atanıyor. Yani Komisyon her dönem siyasi erkin etkisindedir ve esas sıkıntı da budur.

Geçtiğimiz günlerde doktorlarla ilgili olarak kadrolanma sınav yapıldı. Sınav sonuçları açıklandıkça tartışmalarda arttı. Hakkının yendiğini söyleyen birçok insan Kamu Hizmeti Komisyonunun yolunu tuttu. Bu noktada Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Sayın Çetin Uğural bu duruma en çok üzülen kişidir. Sayın Uğural ile önceleri telefonda ve daha sonrada yüz yüze görüştüm. Hatta görüşmemiz sırasında hakkının yendiğini iddia eden gözü yaşlı bir bayan doktorda yanımızdaydı. Sayın Uğural bu birime yaklaşık altı yıl hizmet verdiğini iyi ve özverili bir ekiple çalıştıklarını anlattı. Torpil yapılmasının aslında bunu tercih eden kişiye kötülük olduğunun altını çizdi.

"Kamu Hizmeti Komisyonu çatısı altında kimseye ayrıcalık yapılmasına müsaade etmeyiz. Böyle bir durumun tespiti halinde gerekeni yaparız ." Sayın Uğural konu hakkındaki hassasiyetini böyle dile getirdi. Ve gözyaşları ile hakkının yendiğini anlatan bayan doktora şunu söyledi "Buna inancınız tamsa mutlaka hakkınızı arayınız". Bu bayan doktor gibi kadrolanma mücadelesi veren birçok genç doktor var. Bunlardan biri de Başbakan Sayın İrsen Küçük'ün damadı. Sayın Erol Uçaner. Dün konuyla ilgili açıklamaları oldu. "Meslektaşlarımdan biri sahte evrak sundu" iddiasını gündeme getirdi. Yaptığım araştırmada Sağlık Bakanlığın bunu teyit etmiş. Miş diyorum çünkü bu bir duyum. Komisyon üyelerinin Cumhurbaşkanınca atandığı söylemiştim. Burada akıllara gelen, işin esası Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki siyasi rekabet mi? Durum bu kadar ciddi boyutta mı? Kaldı ki komisyonun mülakat sınavında verdiği takdir notlarının bir sorgulaması ve kıstas araştırması yapılamaz. Yapılamaz çünkü bu takdirdir.

Şeffaflık, Eşitlik ve Adalet her sorunun tek çözüm adresidir. Bunları cesurca ve kararlılıkla uygularsanız kimse sizden başkaları karşısında ayrıcalık istemez. Ülkede genel olarak bir sıkıntı haline gelen güvensizlik ve torpilsiz iş olmaz düşüncesi insanları bencilliğe ve haksızlığa taraf olmaya itiyor. Kamuda yaşanan sıkıntıların en önemli sebebi siyasi tercihe göre şekillenen "İşe en uygun adam yerine, adam en uygun iş" mantığının ön planda tutulmasıdır.

Burada görev sadece Devletin ve siyasi erkin mi? Tabi ki hayır. Toplumda bu bilinci kazanmalı ve sahiplenmeli. Her iktidar döneminde "Sıra bizde" anlayışı adilliği çağrıştırabilir. Fakat adillik her dönemin genel olarak halkın dönemi olmasıdır. Başkasının hakkını gasp ederek, bir kazanç sağlamanın en başta vicdanla muhasebesi zordur. Bunu tartıştığınız zaman aldığınız tek cevabın "Daha önce benimde hakkım yenmişti" olması, yaşanan durumun vahimliğini ortaya koyuyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları