Anket

Yayın Tarihi: 11/05/12 07:55
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Hala daha var mı, bilmem ama eskiden "Hatıra ve Anket" defterleri vardı. Herkes cevabını duymak istediği soruları sorardı. Mesela; Anket defterinin sahibi hakkındaki düşüncelerinizi yazar mısınız? Gibi. Hobileriniz nedir? Sorusu da oldukça önemli ve anketlerin olmazsa olmazıydı. Cevap her zaman "Kitap okumaktı". Ama biliniyordu ki, kitap okul sıralarında bile ilgi görmüyordu.

Gazetenin biri yıllar önce bir anket yaptırmış. Okuyucularına sormuş. En çok hangi haber bölümlerimizi beğeniyorsunuz? Cevapların çoğunluğu "Sağlık haberleri" çıkmış. Ama gazetenin öyle bir haber sayfası yokmuş. Düşününüz ki Türkiye de en seksi erkek anketi yapıldı. Sonuç; Profesör Ahmet Mete Işıkara açık ara ile birinci. Deprem olaylarının Türkiye üzerinde hortladığı her dönemde oldukça popülerdir. Anlaşılması gereken dönem kimse veya kime doğru gidiyorsa anket işinde o avantajlıdır. Para karşılığı anket yapan merkezler parayı aldıkları tarafa mutlaka yakın geçerler. Bu memlekette anket manket hikâye. Bu ülkede şikâyet, ağlama sızlama masal. Son gece her şeyin tersyüz olduğu, beyazların siyaha, siyahların beyaza dönüştüğü bir coğrafya burası.

Anket yaptıran kim olursa olsun, aslında duymak istediğini duyar. Çünkü parayı veren kendisidir. Ve gerçektir ki parayı veren düdüğü çalar. Cumhuriyetçi Türk Partisi bir anket yaptırdı. CTP-BG'nin oyları %33, UBP'nin %36,4. Yani CTP-BG oy oranını artırırken, iktidardaki UBP gerileme durumunda. CTP-BG Genel Başkanı Sayın Özkan Yorgancıoğlu ikinci sıradayız ama oylarımızı artırdık diyor.

Peki, anket sonuçlarını güvenilir kabul edersek bu sonucun sebepleri nedir? UBP çok mu kötü, yoksa CTP-BG ve diğer muhalefet partileri çok mu iyi? Nasıl ki UBP hükümeti hiçbir şeye dokumadan günü geçiriyor. Muhalefet kanadı da farksız değil. UBP elbette düşecek. İktidarda olmak ve bunu sadece partisel çıkarlara harcamak başka nasıl bir sonuç getirecekti ki? En küçük sorunların bile gün ve gün devleştiği, tüm toplumun karşı çıktığı fakat ısrarın devam ettiği yatırım adı altında ne olduğu belirsiz adımların hala daha savunulması. Hala daha ekonominin uçtuğu uydurmasının seslendirilmesi. Verilen fakat aylarca yerine getirilmesi beklenirken unutulan sözler. UBP'nin bu sonucu normal. Bu gidişle dahası da var.

Bir anket daha var. HAVADİS gazetesinin yaptırmış olduğu. En çarpıcı sonuç; Kararsızların ve sandığa gitmeyecek olanların oranı. Siyasetin gerçek yüzü bu noktada.

Anketler güzeldir. İnsanları istenilen noktalara yönlendirebilir. Sadece siyasi anketler mi yapılmalıdır? Elbette hayır. Mesela;

Elektrik faturanızı ödeyebiliyor musunuz?

Sofranıza en son ne zaman et geldi?

Çocuğunuzun okul giderlerini karşılayabiliyor musunuz?

Geliriniz giderinizi karşılamaya yetiyor mu?

Önemli olanlar bunlardır. Gerisi pembe tablodur. Böyle bir anketi yapmaya cesaret ederseniz lütfen parayla yaptırmayın.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları