"Biz çok şey istemiyoruz hak, hukuk adalet istiyoruz"

Yayın Tarihi: 15/05/13 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Tarih 10 Mayıs 2011.

Günlerden Salı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Şerife Ünverdi;

" Engelliler federasyonunun çalışmalarına destek vermeye hazırız. Engellilere daha kaliteli, daha güzel, rahat ve refah bir yaşam sağlamak, eşitlik fırsatı yaratmak için çalışıyoruz. Engellilerin çağdaş ve gelişmiş ülkelerdeki gibi yaşaması bakanlığımın ve hükümetin hedefidir. Bakan olarak bu yönde payıma düşen ne varsa fazlasıyla yapacağım."

13 Mayıs 2011.

Günlerden Cuma.

Meclis Başkanı Sayın Hasan Bozer;

"Engelli vatandaşlarla hem genelde hem de özelde ilgileniyoruz. Bir devletin çağdaş ve gelişmişliği, engelli, yaşlı ve çocuklara verdiği önemle ortaya çıkar.

Bu yönde epey yol aldık. Ancak eksikliklerimiz bulunuyor, bunları da çalışarak gidereceğimize inanıyorum. Bu çerçevede engellilerin eğitim, yaşam kalitesi ve ekonomik durumlarını daha iyiye taşımak için çalışıyoruz.

Söz konusu yasaların yenilenmesi ve geçirilmesi bir ihtiyaçtır. Onların da süratle geçirilmesi için çalışacağız. Rehabilitasyon merkezinin hayata geçirilmesi engellilerin yaşam boyu rehabilitasyonu için önemlidir. Yeni yapılan binalar ile yollarda engellilerin düşünülmesi için İmar Yasası'nın geçirilmesini beklemek doğru değildir."

13 Mayıs 2011.

Günlerden Cuma.

Maliye Balanı Sayın Ersin Tatar;

"Çağdaşlaşma ve engellilerin hayatını kolaylaştırma adına yapılacak işler var ve bunlara çözüm bulmakta görevimizdir."

15 Mayıs 2012.

Günlerden Salı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Şerife Ünverdi;

"Her bireyin eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı vardır. Engellilerin önündeki engelleri kaldırmak ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlamak için uğraş veriyoruz. Özel Eğitim Yasa Tasarısı, yasalaşmak üzere ivedilikle Meclis'te görüşülecek."

16 Mayıs 2012.

Günlerden Çarşamba.

Başbakan Sayın İrsen Küçük;

"Engelli vatandaşların daha iyi ortamlarda bulunması ve topluma kazandırılmaları için yaptığımız çalışmaları sürdürüyoruz. Çalışma Bakanlığımız da bu yönde yoğun çalışıyor. Farklı yetişen çocukların yetişmelerine katkı koymak için çeşitli okullar açılmıştır. Bu okullarla bir nebze olsun ailelere destek verdiğimize inanıyorum. Bu yıl içinde de 50 engelli devlet kadrolarına alınacak."

10 Mayıs 2013.

Günlerden Cuma.

Başbakan Sayın İrsen Küçük;

"Hükümet ve toplumun her zaman engellilerin yanında olması gerektiğini düşünüyorum. Kıbrıslı Türkler yardımsever bir halktır. Engellilerin, iki yasanın Cumhuriyet Meclisi'nden geçirilmesi talebi var. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.

Engellilerin üç adet minibüse ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştır. Bunun ardından iki tanesi sponsorlar tarafından alınmıştır. Bir tanesinin alınması için de Bakanlar Kurulu'ndan karar çıkarılmıştır.

Engellilere çalışma imkânı sağlayabilmek adına hem hükümetin hem de özel sektörün çalışmaları devam ediyor."

13 Mayıs 2013.

Günlerden Pazartesi.

Milli Eğitim Gençlik Ve Spor Bakanı Sayın Mutlu Atasayan;

"Engelli eğitimi ile ilgili çok iyi bir noktada olduğumuzu söylemek mümkün değil. Ancak hükümet bu konuda ki çalışmalarını yürütmektedir. Bakanlar Kurulunda 60 engelli gencin işe alınması ve engelli bireylerin taşıma sıkıntısının giderilmesi konusunda araç alınması yönünde karar alınmıştır. Özel Eğitim Yasa tasarısının yasallaşması için de çalışıyoruz. Dünyada engelli insanlara verilen eğitimler ve yaşam standartlarını kendi ülkemizdeki engellilerin yakalaması için de çaba içerisindeyiz."

Yani yıllar, tarihler, saatler ortamlar farklı ama söylenenlerin özünde hep aynı düşünce ve cümleler.

Engelliler haftası ve bildik manzaralarla, bildik sözler.

Bunları söyleten sadece Engelliler haftası değil.

Bu kesim insanının bazı talepleri var.

Daha önce bu köşeden defalarca paylaştım, yazdım, söyledim.

Ve bugüne kadar değişen bir şey olmadığını da tarih tarih gün gün neler söylendiğini bir kez daha yazarak ortaya koydum.

Peki, nedir istenen?

5 Mayıs 2012 günü yani bir yıl önce köşemde paylaştığım yazımdan bir alıntıyı bir kez daha aktarayım;

"K.T. Engelliler Federasyonu'nun devletten beklentileri;

1-Meclis başkanlığınca resmi gazetede yayınlanan yeni dernekler yasa tasarısının ivedilikle meclis genel kuruluna sunularak yasallaşmasının sağlanması.
2-Engellileri koruma rehabilite ve istihdam yasası ile tüzüklerin günün koşullarına göre düzenlenmesi.
3-Girne Karakum da 18 yaş üstü engelliler rehabilitasyon merkezinin tüm ada çapındaki engellilere 24 saat hizmet verecek düzeye getirilmesi için gerekli koşulların sağlanması.
4-Engelli kriterlerinin belirlenmesi için yeni bir değerlendirme tüzüğünün oluşturulması.
5-Özel eğitim okullarına ulaşım sorununu çözecek servislerin konulması.
6-Engelli istihdamlarının öncelik verilmesi.
7-Engelli vatandaşların ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarının çözülmesi.
8-KKTC Meclisinden geçen BM Engelli hakları bildirgesinin uygulanması.
9-Devletten engelli maaşı veya sosyal yardım alan engellilerin elektrik, su ve benzeri giderlerden muaf tutulması.
10-toplu taşımacılığın olmamasından dolayı, engellilerin gümrük, KDV ve fonlardan muaf tutularak motorlu araç ithal hakkının sağlanması.
11-Lefkoşa da kurulacak olan 18 yaş üstü rehabilitasyon merkezine devlet tarafından gerekli eleman ve maddi katkının sağlanması.
12-1985 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile K.T. Görmezler Derneğine tahsis edilen taşınmazların tapularının devredilmesi.
13-İşitme ve konuşma engelliler için TV kanallarında özel haber programlarının yayınlanması.
14-Zaman içinde engelli konuma düşen veya belli bir sebeple maaşları durdurulan engelli insanların Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından verilen hastane kartlarının geçerliliğinin sağlanması."

Bu yılda hemen hemen aynı istekler dile getirilmiş ve aynı sözler bir kez daha verilmiştir.

Bir sonraki yıl yine engelliler haftasında aynı beklenti ve sözleri bir kez daha duymamak ve havada kaldığını görmemek tek beklentim.

Umutlu muyum?

Hayır, ya da seçim sürecine girilirse belki diye düşünüyorum.

Nede olsa insanın seçim dönemlerinde değere bindiği bir ülkede yaşıyoruz.

İstihdam meselesinde ise kurultay sürecinde devlete alınan insanlardan, yıllardır bekleyen ve dışlanan engelli insanların bu devletten faydalanma adına daha çok hakkı vardır.

Son söz sevgili Sedat Hacımehmet'in olsun;

"Biz çok şey istemiyoruz. Hak, hukuk adalet istiyoruz"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları