"İsmet Akim istifa edebilir"

Yayın Tarihi: 24/11/14 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Kuzey Kıbrıs'ın elektrik enerjisiyle ilgili sorunu var mı?

Kesinlikle var.

Yıllardır bir şekilde çözülemeyen bir konu bu.

Ve yine en başta sistemsizlik, ciddiyetsizlik, devlet politikası oluşturulmaması, en önemli sebepler.

KKTC'nin 31. Yılında gösteriler yapıldı, güzel sözler söylendi, gelenler geldi ve gitti, geride yine yapılmayanlar kaldı.

Yıllarca kendi efendisi olmak için mücadele eden, devlet kurup, yönetmek isteyen bu toplum, verilen mücadelenin karşılığını alamadı.

Devlet kurduk fakat devlet olmak için hiçbir politika oluşturmadık.

Devlet politikası her alanda olduğu gibi elektrik alanında da yok.

Son günlerde sıkça tartışma konusu, elektrik, elektrik kurumunun borçları, istihdamları, yeni yatırımları, ihaleleri, ihalesiz alımları.

Özelleştirilecek mi, özerkleşecek mi?

Bir önceki hükümet döneminde özerklik için bir adım atıldı, resmi gazetede yayın yapıldı.

Hatırlanacağı gibi sonu gelmedi.

Muhalefet yüklendi "özelleştirme kabul edilemez, bizim varlıklarımız bizimdir, biz yöneteceğiz, değerlerimizi sermayeye kaptırmayacağız."

Vaatler verildi, seçime gidildi, giden UBP hükümeti yerine, CTP- BG/ DP-UG hükümeti iktidar oldu.

Bir önceki dönemden değişen bir şey olmadı.

Zam yine yapıldı, sorun yine ertelendi, zam yine çare olmadı, tartışmalar yine bitmedi.

54 sayfalık CTP-BG/ DP-UG hükümet programı, KKTC Meclis'inde okundu, konuyla ilgili maddeler program içinde yer buldu;

"KIB-TEK ve Telekomünikasyon idaresi gibi stratejik kurumlar, özerkleşerek, verimlilik, hesap verilebilirlik, şeffaflık ve etkinlik ilkeleri çerçevesinde kamu yararına çalışmaları sağlanacaktır".

Daha sonra ortaya"2013-2015 Dönemi Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı Mutabakat Zaptı" çıktı.

KKTC'nin yeni hükümetinin imzaladığı protokolde ilgili madde;

"Enerji ile ilgili 8.1.3 maddesinde; Hizmet kalitesinin yükseltilmesi, kayıp kaçağın azaltılması ve tahsilatın artırılması amacıyla elektrik dağıtım sisteminin işletme hakkı devredilecektir" şeklindeydi.

Hükümet değişti, düşünce değişmedi.

Bugün için elektrik ve Kıb-Tek konusunda, görüş değil, sığ tartışmalar var.

Biz yaptık, siz yaptınız, bizde böyleydi, sizin zamanınızda öyle oldu.

Peki, sonuç nerde? Bilen yok.

UBP Genel Sekreteri Sunat Atun "Kurum zarara uğratıldı. Halkın parası ziyan edildi. KKTC 31 yıllık tarihinin en büyük felaketini yaşamaya gebedir. Biz iktidar olursak özelleştirmeler devam edecek" diyor.

CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk " Kıb-Tek son bir yılda düzelme yolunda. Akaryakıt fiyatlarının ucuzlama eğilimi devam ederse 2015 yılının ortalarında elektrik fiyatları ucuzlayabilir. Eğer toplumun faydasına olacaksa her türlü adım atılabilir" düşüncesini seslendiriyor.

Eski ve yeni iktidarın Genel Sekreterleri ve elbette partileri, özelleştirme konusunda hem fikir gibi, arada sadece cümle farkı var.

2015 yılı Mayıs ayında özelleştirme için adım atılacak, kurum açısından tartışmalı geçecek günler başlıyor.

Kurum özelleşirse yerine ne gelecek, kabloyla elektrik getirilmesi için daha ciddi adımlar atılacak mı, bu adımlar su projesinde olduğu gibi bilinmezliklerle dolu mu, kimler bu işten faydalanacak?

Batmak üzere olan bir kurum yatırım ve istihdam yapar mı?

"Kurum düzeliyor, ayakta ve yatırım yapıyor, istihdamla eksiklerini gideriyor, özelleştirmeye veya bir başka şirketten enerji almaya gerek yok" şeklinde bir imaj yaratılıyor sanki.

Bunlarla ilgili, Türk- Sen Genel Başkan Vekili Tuluy Kalyoncu;

"Biz de ilk defa yabancı bir firma, ne banka teminatı, ne de devlet kefaleti istemeden Kıb-Tek'e kendi ürününü vermeye hazır. Bunu yaptı. Çünkü Kıb-Tek ile daha önceden bir iş ilişkisi var ve güveniyor. Kıb-Tek'te son bir yılda çok büyük gelişmeler var. Tüm bunlardan dolayı Kıb-Tek yönetimini kutluyorum. Yeni jeneratörlerle daha ucuz ve fazla üretim yapılacak. AKSA'ya daha az ihtiyaç olacak. Kurumun kapatılması için baskı var. Elçilik kuruma her ay yapılan katkı payının verilmemesini istiyor. Hükümette buna sessiz. İsmet Akim istifa edebilir."

Özelleştirme mi, özerkleştirme mi, verilen vaatler mi, beklentiler mi, hangisi daha akılcı veya bir başka yön, neden gerçek olan neyse açıkça söylenmiyor?

Söylediğim gibi, 2015 elektrik konusunun çok tartışılacağı bir yıl olacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları