Ertuğruloğlu: "KKTC bir kuruş ödemeyecek"

Yayın Tarihi: 13/01/16 07:50
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

"ERCAN havaalanının özelleştirilmesi, ihale şartnamesinde açıkça belirtiliyor. Kontrolörlük hizmeti de dâhil bazı işleri şirket yapacak. Bu hizmet sözleşmede olmayabilir. Ama ihaleye giriş şartnamesinde böyle bir madde var. Ve bunu bilerek girdiler. İhale şartnamesi ve sözleşme birdir, birbirini bağlıyor. Keşke sözleşmeyi yapanlar bu şartı ekleseydi. Şimdi ben bunları yaşamazdım. T&T şirketi, ihaleyi aldı, KDV ödeyeceğini biliyordu. Aldıktan sonra ödemem dedi, ama mahkemeyi kaybetti.

Kontrolörlük hizmeti için mahkemeye giderse bunu da kaybedecek. Kontrolörlük hizmeti için gündeme gelen maddi miktar elbette bizim için büyük bir rakam. Bu parayı KKTC ödemeyecek. Ödemeyeceğimiz para için neden ihaleye çıkayım. Maliye Bakanına sorduk "çıkabilir miyiz?" diye, maliye bakanı sözünü bile ettirmem dedi.

Hizmet bedeli, ihale bedeli neyse onun en az %1, en fazla %10 oranında bir yüzdeliktir. Avukatlarımız aracılığı ile üç tecrübeli şirkete ulaştık. Bu üç şirketten teklif istedik. Bunlardan biri hiç teklif vermedi. İşi yapacak olan şirket ihale bedelinin %2'sine tekabül eden bir teklif verdi. Bu işi alan şirketin çalışanları, Türkiye de üçüncü köprünün plan, proje müdürü.

Bizde şuan için bu işi yapacak tecrübe yok. Bu bir başlangıç olacak. Üç yıldır bu ihalede sıkıntılar aşılamadı. Esas konuşulması gerekenler bunlar.

T&T iyi niyetli değil, ama devlet de üstüne düşenleri yapmadı.

Bu şirket yapılması gerekenin, nasıl olması gerektiği konusunda bizi uyaracak. Bizde bir yanlışlıkta ilgili şirkete dur bakalım burada yanlış yapıyorsun diyebileceğiz.

Önemli olan nokta denetleyecek şirketin, ERCAN havaalanını alan şirketin seçememesidir. KKTC bir kuruş ödemeyecek."

ERCAN havaalanında kontrolörlük hizmeti için dıştan hizmet alma olayı hala gündemde.

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ADA TV de konuğumdu.

Konu ile söyledikleri özetle bunlar.

Bu mesele daha çok tartışılır, ama artık esasa odaklanılmalı.

T&T şirketi 50 ayda yaklaşık 34 milyon TL kontrolörlük ücreti ödeyecek, itiraz ettiği KDV için, KKTC devletine 19 milyon Euro ödedi.

Bir yılda üç buçuk milyon çıkış olmuş, düşünün "ERCAN" ne kadar para kazandırıyor.

ERCAN Havaalanının özelleştirilmesi konusunda en fazla yazanlardanım.

İtiraz noktam;

Bu zayıf devlet yapısı, bu güçsüz hükümet ve siyaset iradesi, bu özelleştirmeyi denetleyemez, altında kalır" düşüncemdi.

Nitekim öyle oldu, altında kaldık, yüzümüze, gözüme bulaştı.

ERCAN hergün büyüyen, zorlaşan bir kaos olarak yer ediyor.

İşte size fırsat, devlet göstersin devletliğini, Rum'a karşı egemenlik mücadelesi veren siyasi anlayış, ERCAN da devletçilik göstersin.

Devletten daha güçlü bir irade var mı?

Hükümetler için seçim yapıyor bu ülke, parlamento için, yönetilmek için, işte fırsat, hani irade?

Bu sorunu kökten çözün, para, zaman ve moral kaybından başka bir getirisi yok.

Dünyanın her yerinde devletlerin gücü karşısında herkesin boyu kıldan ince iken, bizde devletin boynu sermaye karşısında kıldan ince.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları