Önemli olan Cenevre'den sonrası

Yayın Tarihi: 07/06/17 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Kıbrıs sorununa çözüm bulma süreci hareketleniyor.

Genel Sekreter, temmuz ayına kadar bir noktaya gelmek istiyor.

1979 Doruk Anlaşmalarında 9. Madde "Görüşmeler gecikmelerden kaçınılarak sürekli ve temelli bir şekilde sürdürülecektir" demekteydi.

Bu konu hala tartışılıyor.

Eroğlu ve Anastasiadis arasında imzalanan 11 Şubat 2014 belgesi, 7. ve belki de en önemli madde;

"Görüşmelerin başarılı olması için, taraflar olumlu bir ortam yaratmak için çaba harcayacaktır. Liderler müzakereler süresince, diğer tarafı suçlayıcı oyunlar, olumsuz kamuoyu açıklamaları yapmaktan sakınacaktır. Liderler Birleşik Kıbrıs'ın geleceğine katkı sağlayacak güven artırıcı önlemler için çaba göstereceklerini vaat ederler."

Bu maddeden de sapıldı.

Elbette bu mutabakatların, öncesi de var, sonrası da.

Ama işin özü bu iki madde de saklıdır.

Geciktirilmeden, kesilmeden, yapıcı, suçlama oyunlarına girmeden, olumsuz açıklamalar yapmadan, sonuç alıcı çaba göstermek.

Yeni bir karar alındı, yeni bir dönemi başlatabilecek bir karar.

New York'ta BM Genel Sekreteri Guterres, Rum lider Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Akıncı arasında alınan bir karar.

Haziran ayı içinde, Cenevre'de, Kıbrıs konferansına devam edilecek.

Tabi garantör taraflarda hazır olursa.

BM genel sekreteri Guterres;

"Cenevre ve Mont-Pelerin'de düzenlenen Kıbrıs Konferansı görüşmeleri sonucu temelinde, güvenlik ve garantiler konusundaki tartışmalara rehberlik edecek olan ortak bir belgenin hazırlanması için Genel Sekreter'in Özel Danışmanı Sayın Espen Barth Eide tüm katılımcılarla temas içerisinde olacaktır.

Liderler toprak, mülkiyet ile yönetim ve güç paylaşımı başlıkları başta olmak üzere, üzerinde uzlaşıya varılamamış diğer tüm konularda Cenevre'de paralel bir şekilde iki toplumlu müzakerelere devam etmek konusunda mutabık kalmışlardır."

Anastasiadis'in "garantiler ve güvenlik" öncelikli görüşülsün önerisi yerine, tüm konularda paralel bir şekilde müzakerelere devam edilecek mutabakatı çıktı.

Cenevre'ye giderken belki de en önemli nokta, "güvenlik ve garantiler konusundaki tartışmalara rehberlik edecek olan ortak bir belgenin hazırlanması" olacak.

Bu iki konu öncelikli değil, ama bir ön çalışma ile ortaya çıkarılacak.

Bunun yanında tüm konular beraber ele alınacak.

Hem Anastasiadis, hem de Akıncı'nın isteğine cevap verilmiş olacak.

Nasıl bir belge olacak, daha önce anlaşılan, bir kısmını yazının girişinde aktardığım zemin ve çerçeve oluşturacak bir mutabakat metni mi?

Bunlar zaman içinde ortaya çıkacak.

Esas mesele, Cenevre'ye gitmek değil, oradan bir sonuç çıkarmak.

Güven artırıcı adımlar atarak, toplumlara beraber yaşamayı alıştırarak, barışı içselleştirerek.

Çözüm metninin imzalanma noktasına gelene kadar, esas konularda, içteki uyumun sağlanmasında radikal adımlara ihtiyaç var.

Tüm Avrupa ile özgür konuşmaya başlayan güney ile kuzey Kıbrıs arasında hala daha telefonla iletişimin engellenmesi açıklanabilir değil.

Niyetli adımlar atılsa, her şey çok daha kolay olacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları