Start verilmiştir

Yayın Tarihi: 23/06/17 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Seçim için start verildi.

Kıbrıs müzakere süreci büyük ihtimal bir mola verecek, Meclis tatili başladı.

Aslında beklenen zamanlama buydu.

Siyaset, siyasi partiler, hükümet kanadı, muhalefet, artık sadece kesinleşmiş bir seçim tarihi bekliyor.

Verilen vatandaşlıklar, yapılan icraatlar tamamen seçime yönelik.

Aslında bunlar sadece alışkanlık, yıllardır devam eden günü kurtarma icraatları, her seçim arifesinde bu ülkede yaşanan gerçekler, bugüne gelmemizin sebepleri.

"Gelecek nesilleri değil, gelecek seçimleri düşünme" anlayışı.

Bakanlar kurulu kararları Başbakan Özgürgün tarafından açıklandı;

"Bakanlar Kurulu, emeklilerin maaşlarından yapılan kesintilerin geri ödenmesi kararı aldı. Ödemeler Cuma günü (bugün) başlayacak.

Maaşından 1000 TL'ye kadar kesinti yapılan emekliler Cuma günü, 1000 ile 3000 TL arasında kesintisi olanlar Temmuz sonu ve 3000 TL'nin üzerindeki kesintisi bulunanlar ise Ağustos sonu ödenecek.

Bakanlar Kurulu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanması ve 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemesi için de karar aldı. Bakanlar Kurulu, Komisyondan dikkate değer bir artış talep edecek.

23 Haziran Cuma günü (bugün) emeklilerin Haziran ayı maaşları, bayramlıklar, sosyal yardımlar, cemile yardımları, malul gazi ve şehit maaşları ve engelli maaşları ödenecek.

Bayram sonrasında ise çiğ süt ve navlun, Toprak Ürünleri Kurumu yemlik arpa, istimlâk, taşımacılık, özel sektör ödemeleri, ilaç ödemeleri, Nisan 2017 ek mesaileri, emekli avansları, doğrudan gelir desteğinin 2. ve son taksiti, burslar ve medya sektörüne katkı olmak üzere toplam 520 milyon 554 bin TL'lik ödeme yapılacak.

20 ve üzeri çalışanı olan yazılı basına aylık 20 bin, 10-19 arası çalışanı olanlara 10 bin, en az 5 çalışanı olanlara 5 bin ve herhangi bir parti logosuyla parti yayın organı olarak görev yapanlara ise 3 bin TL ödeme yapılması yönünde karar üretildi."

Maaş artışı, emeklilerden kesilen verginin geri ödenmesi, asgari ücretin artırılması, erken ödeme, üreticiye, ek mesai bekleyenlere ödeme yapılması.

Hükümet kanadından, seçim startı verilmiştir.

Muhalefet ne yapıyor veya ne yapacak göreceğiz.

Ekonomik sıkıntı içinde beklentisi olan toplum seçim dönemlerinde en rahat dönemini yaşar, bu ülkenin bir gerçeğidir bu.

Bu kararlar elbette olumludur, keşke her şey güllük gülistanlık olsa, devlet vatandaşa karşı yükümlülüklerini zamanında yerine getirse.

Ama bugün için bu zamanlama manidardır ve sebebin seçim yatırımı olduğunu anlamak zor değil.

Meclis açılsın, bütçe çalışmaları başlasın, istihdamlar için yeni dönem başlasın, seçim tarihi de netleşecek.

Peki, vatandaşın beklentisi bu yönde mi?

Bugüne kadar bunlar vatandaşı da memnun etti, her türlü olumsuzluk unutuldu, parasal rahatlama her şeyin üstünü örtecek mi?

Bunca tartışma, iddia, söylem unutulacak mı, bunlar gündemden düşecek mi?

Tamam mıdır yani, mesela ERCAN konusu taşlar döküldü, kapandı mı, doğrunun, gerçeğin ortaya çıkarılmasına, onca iddianın şeffaf şekilde kamuoyunun önüne çıkmasına gerek kalmadı mı?

Bu konuda mı kapanacak?

Devlet, hükümet eliyle açıklanan bu yükümlülüklerini elbette yerine getirecek.

Bunlar yeterli mi? Vatandaşın tek beklentisi maaş mı, maaşla mı sınanıyoruz yine?

Toplumsal bir sınavın startı da verilmiştir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları