Dışişleri münhali yargıya gidiyor

Yayın Tarihi: 08/09/17 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Geçtiğimiz gün bir markete girdim.

Alışveriş sonrası ödeme için kasaya geldim.

İki kişi konuşuyordu, biri kasiyer, diğeri müşteri.

Müşteri, kasiyere "Devlet işine girdim. Aldığım maaş buradan daha az, ama daha garanti. Çalışma saatleri daha az, tatili daha fazla. Çok memnunum hiç pişman olmadım" diyor.

Konuşmalardan anladığım, müşteri olan kadın daha önce bu markette çalışıyordu, şimdi kamu da.

Bu ülkenin en çok konuşulan konusu, kamu ve kamuya istihdam.

Devlet çalışanı olmanın dayanılmaz hafifliği, istihdam şekli, istihdamı yapanlar, istihdam edilenler, bir bütün olarak tartışma konusu, üstelik her zaman.

Bu konuya tanık olmuşken, bir mesaj aldım.

Avukat Özge Uğraşın, konu, bir süre önce tartışmalara sebep olan Dışişleri Bakanlığı için Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından açılan Dışişleri Dairesi'ne 20 kişilik 3. Derece 3. Sekreter istihdamı münhali.

Mesajı aynen aktarıyorum;

"Erçin bey merhaba, bir konuyu bilginize getirmek istiyorum.

Bildiğiniz gibi Kamu Hizmeti Komisyonu 20.6.2017 tarihinde Dışişleri Bakanlığına bağlı Dışişleri dairesi için münhal duyurusu yapmıştır.

Kamu Hizmeti Komisyonu, diğer şeyler yanında başvuranların çok iyi derecede İngilizcesi olması gerektiğini belirtmiştir.

Münhal duyurusunda başvuranların hangi dil sınavından kaç puan almış olmaları gerektiğine ilişkin bir hüküm yoktur. Kişiler yeterli olacağını düşündükleri İngilizce dili sertifikalarını komisyona vererek başvuruda bulundular.

Başvuru sürecinin bitiminden sonra yaklaşık 94 başvurandan, 74 kişiye gelen yazıda, "CEFR C1" seviyesinde İngilizce yeterlilik belgesi sunulması gerektiğini ve bu belgeyi sunmadıkları için başvurularının reddedildiği bildirmiştir.

Kamu Hizmeti Komisyonu münhale başvurular kapandıktan sonra iyi derecede İngilizcenin belgesi olarak "CEFR C1" belgesi talep ettiğini söylüyor fakat münhal ilanında bunu söylemiyor.

Münhal ilan edildiğinde çok iyi derecede İngilizceyi teşvik için bu belgenin talep edildiği bilinse başvurucuların bu belgeyi temin edip başvurmaları veya temin edemedikleri için başvurmamaları söz konusu olacaktı.

Kamu Hizmeti Komisyonunun 11.8.2017 tarihinde ilan ettiği münhal de aranan nitelikler kısmında ise "CEFR B2" seviyesinde sertifika sunulması gerektiği ifade edilmektedir.

Diğer münhallarda gereken açıklamalar önceden yapılırken bu münhalda İngilizce seviyesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmayıp muğlâk bırakılması ve bilahare somut bir şart getirilmesi, Kamu Hizmeti Komisyonunun kararını keyfi hale getirmiştir.

Kamu Hizmeti Komisyonu'nun yabancı dile ilişkin kabul edilecek olan belgelerin neler olduğunu, münhal sonrasında karar vermesi kabul edilebilir bir durum değildir ve Kamu Görevlileri Yasasında belirtilen aranan niteliklerin neler olduğunun münhal ilanında belirtilmesi gerekir hükmüne de aykırıdır.

Kamu Görevlileri Yasası Münhal ilan edilirken ilgili kadrolar için yapılacak olan sınav yeri ve zamanının da belirtilmesi gerektiğini vurgulamasına rağmen bu münhalda her ikisi de belirtilmemiştir.

Yurtdışında çok iyi okullarda eğitim almış olan master ve doktora yapmış olan, uluslararası örgütlerde çalışmış olan kişiler, Kamu Hizmeti Komisyonunun münhal ilanının bitiminden ve başvuru kabulünden sonra bu keyfi kararı alması nedeniyle mağdur olmuşlardır.

Kamu hizmeti Komisyonu münhal ilan ettiği tarihte kişilerden hangi belgeleri talep ettiğini belirtmek durumundadır. Bu gerekliliği yerine getirmeyerek 74 kişiye mağduriyet yaşatmış olan Kamu Hizmeti Komisyonunun bu mağduriyeti gidermesi gerekmektedir. Birçok başvurucu aldıkları ret kararı aleyhinde yasal savaş başlatma kararı almışlardır."

Belli ki bir yanlış var.

Bir münhalı, atamaları, rütbe artırımını, mevki ve makam ilerlemesini adaletli şekilde yapamıyoruz.

Bizi çürüten budur.

Görünen o ki bu münhal de yargıya taşınacak.

Sonuç ne olur bilemem, bildiğim tek şey bu ne ilk, ne de son.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları