Şener Elcil "Mağdur olan 30 bin çocuk var"

Yayın Tarihi: 04/12/17 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, seveni var, sevmeyeni var.

Sendikacılığı, söylemleri, eleştirileri, zaman, zaman tartışılıyor.

Şener hoca geçtiğimiz hafta bir grup KTÖS üyesi ile Kıbrıs Cumhuriyeti Ombudsmanı Maria Stylianou-Lottides'i ziyaret etti.

Ziyaretin sebebi;

"1974 yılından bu yana yaklaşık on yedi bin karma evlilik yapıldığını ve bu evliliklerden doğan çocukların çok önemli bir bölümüne Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmediğini vurgulayan Elcil, bunun Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın açık ihlali olduğunu ortaya koydu."

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ile bir sohbetimiz oldu.

Özellikle bu konuyu, yani bu ülkeye Türkiye'den gelen ve burada Kıbrıs kökenli biriyle evlenen insanlar ve onların çocukları ile ilgili güney Kıbrıs yönetimlerince yapılan uygulamaları konuştuk.

"Bu mesele ciddi bir sorun. Hayati, insani bir konu, kanayan bir yara. Evet, Kıbrıs sorunu devam ediyor. Ama bu ülkede hayat da devam ediyor.

Bugün için 17 bin karma evlilik var. Bu bilgiyi Rum tarafı veriyor. Bizim siyasiler bu konuyu görmemezlikten geliyorlar. Fakat kendileri güneyden kimlik, pasaport almak için aracılar koyup, torpil yaptırıyorlar.

Bize gelen insanlar var. Bu konudan mağdur olan üyelerimiz var. Ortaya bazı avukatlar, simsarlar çıktı. Bu konuyu kullanarak rant, para kazanıyorlar.

Bu insani ve siyasete mal edilmeyecek bir konudur. Fakat maalesef güneyde böyle bir anlayışı var. Aslında esas olarak bu anlayışı değişmesi gerek.

Kuzey için işgal bölgesi dediklerinden böyle bir uygulama yapıyorlar. 2006 yılına kadar her başvurana kimlik, pasaport verdiler. Özellikle AKEL iktidarı zamanında.

Ama "bu uygulamayı yaparak, işgalin sonucunu tanıyorsunuz" diye gelen siyasi ve basın baskısı ile bir yasa değişikliği yaptılar.

Evlilikleri kategorilere ayırdılar. İşgalin sonucu ve yasa dışı limanlardan giriş yaptılar diye kimlik, pasaport vermiyorlar.

Mesela, KKTC eski Dışişleri Bakanı Turgay Avcı bu şekilde aldı. Torpili de Mehmet Ali Talat'tı. Denktaş'ın torunu da bu şekilde aldı. Bizde olduğu gibi Bakanlar Kurulunun yetkisi var. Yine veriyorlar. Siyasi olarak kullanıyorlar.

Açılan davalar oldu. Emsal teşkil etmemesi için davalar görülmeden anlaşma yoluna gittiler. Bu insanlara da verdiler. Şuan süren üç dava daha var. Mağdur olan 30 bin çocuk var. Bu insani bir konudur. Sonuna kadar gideceğiz.

Güney hükümetini daha önce de mahkemeye verdik biz. Son iki gün içinde 200 kişi ulaştı bana. Bu insanlık ayıbı, Rum hükümetinin yanlışıdır. Eşlere de vatandaşlık vermeleri gerekir. Bunlar doğru değil, üstüne gideceğiz.

Daha ilginç konular var. Ben de yeni, yeni öğreniyorum. Örneğin, YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, annesi Türkiye vatandaşı, babası ile 1970 yılında burada evlendiler. Murat Kanatlı'nın kimliği, pasaportu var, kardeşlerinin yok. İnanılmaz bir ilgi var. Bu uygulamalar yanlış ve siyasi. Gazetelere ilan vereceğim, başvuru alacağım. Mutlaka üzerine gidilmesi gerek.

Vadili de yaşayan birisi aradı. Kendi ve eşi Kıbrıs kökenli. Çocuklarına kimlik verilmiyor. Adamın annesi 1948'de Yunanistan da evlenmiş. Babası da Yunan vatandaşı. Birinci dünya savaşında ölmüş. Kadın çocuklarını alıp Kıbrıs'a gelmiş. Çocuklarını burada başkalarının yanına vermiş. Yunanistan doğumlu diye çocuklarına kimlik vermiyorlar. Daha neler, ne hikâyeler var. Duydukça şaşırıyorum."

Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı veya pasaportunu dileyen alır, kullanır.

İstemeyen almaz, ihtiyaç duymayan kullanmaz.

Türkiye kökenli, KKTC vatandaşlarına başvuru yapmalarına rağmen, Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği ve pasaportu güney tarafından verilmiyor.

Daha doğrusu veriliyordu, durduruldu.

"İşgal sonucunu tanımak" da sebebi oldu.

Oysa sebep elbette farklı, hala daha belli engelleri aşamamak.

Başka durumları anlarım, ama evlilik yoluyla hak kazananlara verilmemesini anlayamam, bu bir tercihtir, bu tercihi kullanan, başvuran, normal bir ülkede olsa bu hakkı saklı olan insanları kazanmak varken, dışlamak nasıl bir anlayış?

Bu konunun bizde de bir karşılığı var.

"Kıbrıs Cumhuriyeti" kimliği alanlar için türlü şey söylenir.

Gözden kaçırılan, alanlar için de kimlerin olduğu, saymadığı devletin kimliğini almak için torpil arayanlar olduğu.

Zaman, zaman, isim, isim gündeme geliyor, KKTC'yi yönetip, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alanlar.

Bu nasıl bir çelişki, ya inanmıyorsunuz, ya da kendinizi kandırıyorsunuz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Erçin ŞAHMARAN yazıları