Büyükelçi Türkmen: "Kaçak varsa yetki hükümette"

Yayın Tarihi: 20/01/11 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Efendiliği ve samimiyetiyle tam anlamıyla bir aydın olarak tanıma fırsatı buldum Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Sn Kaya Türkmen'i ve off the recordalarıma sadık kalarak şunu söyleyebilirim ki TAM BİR KIBRISLI TÜRK GİBİ DÜŞÜNÜYOR…

Kıbrıs Genç TV ailesi olarak dün Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen'i ağırlayıp birlikte yemek yedik ve sohbet ettik.

Oldukça esprili ve cana yakın bir insan.

Yani şu sendikaların "Ağa ya da Vali" dediklerinden değil.

Her halinden kültürlü ve entellektüel biri olduğunu anlıyorsunuz.

Sohbetimiz sırasında pek çok gizlenen gerçeği de öğrenme fırsatı buldum; tabii bunları off the record diyerek dün yemek masasından kalktığımda unuttuğumu da belirtmeliyim ama şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim ki Kaya Türkmen Kıbrıs Türk halkına önem veren biri.

Kıbrıs'la ilgili bazı şeyleri bilse dahi pek çok Kıbrıs gerçeğini de süreç içinde öğrenmiş Sn Türkmen ve çoğu zamanda gerek siyasiler gerekse Sendikalar tarafından hedef olmaktan hayli üzgün.

Kıbrıs'ta alışıla gelmiş bir gerçeği de masanın üzerine koymaktan çekinmeyen biri…

"KKTC'de bürokrasi çalışıyor ama daha iyi çalıştırılsa bence kalkınma daha hızlı olur; parasal sorunlar da daha hızlı ortadan kalkar" diyen Sn Kaya Türkmen; aslında her ne kadarda bu cümleyi net bir şekilde açmasa da söylemlerinden "kendi ekonomik gelirini sağlayabilecekken sağlama konusunda gereken çabayı Hükümet harcamıyor" mesajını verdi bence.

Tabii bunlar benim saptamalarım.

BÜYÜKELÇİYE YÜKLENEN MİSYON ALGISI YANLIŞ

Büyükelçi Türkmen'in bir de en çok yadırgadığı konu Büyükelçi makamına gereğinden fazla bir yük yüklenmesi; sanki her şeyden sorumlu her şeyi yapan ve idare eden Büyükelçilikmiş gibi.

"Böyle bir şey yok; ben tabii ki Türkiye Devletini temsil ediyorum ve gerekliliklerini yerine getiriyorum ama her şeyin sorumlusu ya da her şeyden sorumlu benmişim algısı son derece yanlış" demeyi de ihmal etmiyor.

Öyle anlıyorum ki Hükümet aşamadığı bir çok sorunda Türkiye'yi suçlamaktan vazgeçmeli ve yanlış hedefler göstermemeli.

KAÇAK VARSA ATIN BENDE YARDIMCI OLURUM

Türkiye'den KKTC'ye bilindiği üzere binlerce kaçak işçi geliyor; ya turist bahanesiyle gelip çıkış yapmıyorlar ya da burada kaçak duruma düşüyorlar.

Tabii ki kaçak işçi sorunu ülkenin en önemli sorunlarından biri ve ekonomiye en büyük darbeyi vuran sıkıntılardan biri.

Bu da yetmezmiş gibi suç oranlarının yüksek gerekçelerinden biri de ne olduğu belirsiz sahte kimlik taşıyan bazı TC kökenli kişiler.

Kimse alınmasın ama bunlar gerçekler; en azından ben her sabah gazeteleri okuyorum ve her sabah okuduğum, tecavüz, cinayet haberlerinin haddi hesabı yok.

Bu durumu Sn Türkmen'e sordum cevabı biraz hiddetli ama netti: "Bir büyükelçinin hükümetin işine ve ne yapacağına karışması nerede görülmüştür, bu ülke de kaçak insan sorunu varsa tutun kulağından atın bende yardımcı olurum, ben bunun önünde engel değilim. Bu konu sürekli çarptırılıyor; Elçiliğin kaçak işçileri ya da kaçak insanları korumak gibi bir misyonu olamaz ve bu konuda yetki KKTC Hükümetindedir; yardım gerekirse de yaparım" dedi ve ortam bir anda sessizleşti.

Büyükelçi Türkmen adeta Kıbrıslı Türklerin kalbini okşuyordu.

TÜRKMEN: "LEFKE SPOR KULÜBÜNÜ TUTUYORUM"…

Sohbetin sonuna gelindiğinde program yapımcısı arkadaşlar Büyükelçi Türkmen'e hangi takımı tutuyorsunuz diye bir soru sorunca hiç tereddüt etmeden "Ben Lefke Türk Spor Kulübünü tutuyorum" dedi ve masadakiler kahkahayı bastı.

Aslında Büyükelçi Galatasaraylı ama KKTC'de "LEFKEYİ" tutuyor.

Efendiliği ve samimiyetiyle tam anlamıyla bir aydın olarak tanıma fırsatı buldum Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Sn Kaya Türkmen'i ve off the recordalarıma sadık kalarak şunu söyleyebilirim ki TAM BİR KIBRISLI TÜRK GİBİ DÜŞÜNÜYOR…

Bilmem anlatabildim mi?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları