Hür - İş Sendikası çözülüyor mu?

Yayın Tarihi: 21/03/11 12:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Ülkemizde Ocak ayından beri yaşanmaya başlayan sivil toplum örgütlerindeki hareketlenme ülke genelinde hem olumlu hem de olumsuz gelişmeleri birlikte getirdi.

Sendikal Platform çatısı altında toplanıp hareket eden sendikaların büyük bir çoğunlu siyasi partilerinde de desteğini alarak yollarına devam ettiler.

Hala da ediyorlar; her ne kadar bazı sorunlar bulunsa da aralarında..

Sendikal Platform ekonomik paket ve hükümetin bazı icraatlarına tepkilerini geliştirirken HÜR-İŞ Federasyonu bu mücadelenin ilk başlarında hem dışında kaldı hem de Sendikal Platform'un başını çeken sendika başkanları ile biraz ters düştü.

İlla ki birlikte hareket edecek diye bir durum söz konusu olamaz tabii.

Ancak HÜR-İŞ Federasyonu'nun bu geri duruşu hem Federasyona bağlı bazı sendikaları rahatsız etti hem de toplumun önemli bir kesimini. Mart ayındaki toplumsal mitinge HÜR-İŞ Federasyonu farklı bir şekilde destek verdi.

Daha önceleri HÜR-İŞ Federasyonu Başkanı Yakup Latifoğlu ile yaptığım bazı sohbetlerde Federasyon'un ülkede yaşanan sorunlara hassas bir şekilde yaklaştığını ancak kendilerince gereken mücadeleyi de vereceklerini ifade etmişti bana.

"KAMU-İŞ'TEN KOPMALAR BAŞLAYABİLİR" İDDİASI

Ancak bu mücadeleyi yeterli bulmayan başta Kamu-İş Sendikası üyeleri ve yine HÜR-İŞ Federasyonu'na bağlı bazı sendika üyeleri olacak ki bir bir istifa ederek TÜRK-Sen Federasyonu'na bağlı sendikalara üye olacakları haberlerini aldım.

Bu tür hareketlenmelerin toplu bir şekilde artacağı haberlerini aldım tüm hafta sonu. Sendikal Mücadele'nin bir bütün halinde devam etmesi gereken ülkemizde anladığım kadarıyla Yönetimlerde meydana gelen zafiyetlerden dolayı HÜR-İŞ Sendikası'na bağlı Sendikaların üyelerinde huzursuzluk had safhada..

KTOEÖS'DE DE BENZER BİR OLAY YAŞANDI

Ülke de yaşanan krize tepki göstermede çok da etkili davranmadığı iddia edilen Orta Eğitim Öğretmenler Sendikasında da yapılan Genel Kurulda da Seçimleri daha keskin çizgileriyle bilinen Tahir Gökçebel kazandı bildiğiniz gibi. Adnan Eraslan ve ekibi Sendikal Platform içerisinde bence gereken mücadeleci sendikacı kimliğini sergilemiştir ancak bir süreden beridir Sendika'nın üyeleri arasında Başkan ve Ekibin, Hükümete karşı daha iyi ilişkiler içinde olduğu ve bundan dolayı rahatsızlık bulunduğunu duymuştum.

Sendika yönetimine zarar gelmemesi adına kaleme almamıştım ancak şimdi yeri geldi söylüyorum.

İşte buna benzer bir olayın çok yakında HÜR-İŞ Federasyonu'na bağlı Sendikalarda meydana geleceğini ve önemli sayıda üyenin çizgileri daha keskin olan sendikalara kayması muhtemel.

Arzu edilen durum bu mu olmalı tabii ki hayır.

Her federasyonun ve sendikanın üyeleri yerinde kalmalı bence ama zemin karışıyor ve karıştırılıyor anladığım kadarıyla…

Hafta sonu bu konuyu kaleme almayı düşünmemiştim ancak o kadar çok duyum aldım ki, bu konuyu kaleme almak zorunda hissettim kendimi.

***

SENDİKAL PLATFORM İLE PARTİLER ARASINDA SOĞUK RÜZGARLAR ESİYOR

Ocak ayında gerçekleşen mitingte her ne kadar öne çıkmasa da Sendikal Platform ile TDP hariç tüm partiler çok ciddi tartışmalar yaşamışlar, kopma noktasına gelmişler ancak bütünsellik bozulmasın diye birlikte hareket etmişlerdi.

Gerçekleşen en mitingte ise siyasi partiler birlikmiş gibi göründüyseler de yapılan hazırlıklarda partiler tamamen ayrı hareket etmişlerdi.

Üçüncü miting konuşulmaya başlandı ancak bu sefer siyasi partilerin ön safta yer almak istediklerini aksi takdirde mücadeleye ayrı bir yolda devam edeceklerini duyduk.

Sendikaların çizgisinin keskin olması ve sürekli Ankara Hükümetine yüklenmeleri siyasi partileri şu sıkıntılı günlerde iyice tedirgin etmiş.

KABİNE BU HAFTA, GELECEK HAFTA VE ONDAN SONRAKİ HAFTA DEĞİŞECEKMİŞŞŞŞ

Yazının başlığından da anlayacağınız gibi kabine değişikliği konusuyla ilgili bir espri yapayım dedim.

Çalışma masamda yazımı bitirene kadar o kadar birçok telefon aldım ki kabine değişikliği ile ilgili "yok yarın kabineyi sunacak Başbakan, yok perşembeye kesin, falan kalıyor filon gidiyor".

Telefonla arayan siyasi çevreler söyledi ben not aldım.

Bir baktım ki bu kadar farklı bilgiyi nasıl bir mantıkla ortalama bir vaziyetle yazacağımı bulamadım.

Güvenilir kaynaklarıma telefon açtım onlar her yer sessiz cevabını verdiler.

Bende bu kısa anektodu aktarmak istedim.

"Kabine her haftanın belli günlerinde değişecek".

İşin şakası bir yana Başbakan Küçük kabineyi beklenmedik bir anda Saraya sunacak.

En azından bunu biliyoruz.

Anca öyle söylendiği gibi haziranı da bulmayacak.

CTP KURULTAY'INDA SOYER, KUTLAY ERK'İ Mİ DESTEKLEYECEK?

CTP-BG Genel Başkanı Ferdi Soyer'in açıklamasına karşın başkanlık yarışından çekileceğini sanmıyordum.

Çekileceğini öğrendiğimde şaşırdım desem yeridir.

Ebn azından edindiğim izlenim, bazı çevrelerin bana aktardığı bilgiler Ferdi beyin çekilmeyeceği yönündeydi.

Ancak Başkan Soyer olağan genel kuruldaki başkanlık yarışına katılmayacağını açıkladı.

Hatırlayacağınız gibi son genel kurulda Kutlay Erk aday olmuştu ancak Ferdi beyin son dönem demesi üzerine Kutlay bey çekilmiş ve Soyer Özkan Yorgancıoğlu ile yarışmıştı.

Bu genel kurulda üç aday var. Ömer Kalyoncu, Özkan Yorgancıoğlu ve Kutlay Erk. Ferdi beyi destekleyen milletvekillerinin hazirandaki kurultayda Kutlay Erk'i destekleyeceklerini ve Ferdi Beyin Kutlay için girişim yapacağını duydum.

Yalan gerçek ben bilemem, sormam da; doğru cevabı alamayacağımı bilirim çünkü.

Hayırlısı bakalım…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları