Maliye Bakanı Tatar'dan Saner ve Atun'a uyarı

Yayın Tarihi: 18/05/11 10:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

KONUŞURKEN DİKKATLİ OLALIM

Maliye Bakanı Ersin Tatar ülkede bir dizi ekonomik tedbirler alınması konusunda başrol oynuyor.

Bazı kesimler bu tedbirlerden son derece rahatsız bazı kesimlerde uygulanması için baskı yapıyor.

Bakan Tatar dün Genç Tv'de sabah canlı yayında stüdyo konuğumdu.

Konuk Maliye Bakanı olunca konuya nereden başlayım diye kendi kendinize soruyorsunuz; biraz fevri bir gazeteci olmanın verdiği yansımayla Bakan Tatar da "acaba ne soracak" der gibi bir yüz ifadesiyle bakıyor yüzüme.

Derken konuları konuşmaya başladık; "bende her sorunun cevabı var" dedi.

BÜTÇE AÇIĞI AZALDI AMA YA PAHALILIK

Yapılan açıklamalarda uygulanan fonların bütçeye ciddi bir artı kazandırdığını hepimiz biliyoruz.

Bu rakam 16 Milyon Türk Lirası.

Tabii bu ne kadar göze güzel gözükse de fonlar sayesinde toplanan bu ciddi paranın bir götürüsü de oldu: "hayat pahalılığı ve rum tarafına kaçan paralar".

İşte bu durumu sordum Bakan Tatar'a.

Her ne kadar da yuvarlak cevaplar yuvarlasa da hayatın pahalı olması sorusuna "siz bütçe açığının kapanmasına bakın, 2009 da 500 milyon olan açık 2011 de 300 milyonun altına düştü. Bu bir başarıdır, kimse bunu konuşmuyor" dedi.

CTP TÜRKİYE'YE MEYDAN OKUDU BİZ TEMİZLEMEYE ÇALIŞIYORUZ

Ekonomide yaşanan daralmayı da konuştuk Bakan Tatar ile.

Geçmiş hükümet döneminden oldukça yakındı.

CTP'nin kendi ayaklarımız üzerinde duracağız diyerek birçok alanda gereğinden fazla rahatlama sağladığını ve gereğinden fazal maaş artışı sağladığını ifade etti.

Konuşmasındaki hiddetin arttığını farkettim "bakınız çok önemli bir şey söylüyorum, CTP kendi ayaklarımızın üzerinde duracağız kampanyası ile maaş artışlarını fazlasıyla verdi. Türkiye'ye de madem burdasın ödeyeceksin buna mecbursun dediler. Bu taktiği eskiden uygularlardı ancak artık tutmuyor. CTP Türkiye'ye meydan okudu şimdi de biz temizlemeye çalışıyoruz. İlişkileri zar zor yumuşattık." Dedi ve ben soruyu patlattım "peki Sn Tatar Ankara mı söyledi size bunu, şikayet mi etti? Yoksa sizin değerlendirmeniz mi?" demez mi hepsinin sentezidir.

Demek ki bir yerlerde yani Ankara daki görüşmelerde bu konular konuşuluyor.

Ersan Saner'E VE ATUN'A UYARI

Ercan Havalimanının özelleştirilmesi ile ilgili önceki gün Ulaştırma Bakanlığında olan toplantıyı sordum ve bu konuda bazı iddiaların olduğunu toplumda yanlış anlamaların bulunduğuna dikkat çektim.

Bakan Tatar "herkes bu konuyu yanlış anlıyor ya da biz anlatamıyoruz.

Hükümet Ercan Havalimanını 15 ya da 18 yıllığına kiralayacak ve biz bu konuda gerekli tüm tedbirleri almış bulunuyoruz.

Olası bir antlaşma halinde de değer kaybetmemek için tüm koşulları şartnamalere koyacağız" dedi ve ben ikinci önemli soruyu gündeme getirdim.

"Ulaştırma Bakanı Saner yakın zamanda Ankara'ya gidip Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüşecek ve yeni yatırımcılar için yardım isteyecekmiş" dedim.

Bir anda yüzündeki ifade değişti Ersin beyin "olamaz öyle bir şey olamaz" dedi; "nasıl olur açıklaması var" dedim.

Bakan Tatar daha da hiddetlenerek "hayır olamaz İhale Ankara'da açılmayacak, bu ihale Lefkoşa'da açılacak. Evet Türkiye'den birçok konu hakkında yardım alacağız ancak ihaleyi biz yöneteceğiz ve ihale Lefkoşa'da açılacak, uluslar arası olacak ve herkes katılabilecek. Umarım Kıbrıslı Türk İşadamları da katılır. Arkadaşlar konuşurken kesinlikle daha dikkatli olmalı, tekrar söylüyorum arkadaşlar dikkatli olsun konuşurken. Sn Atun'a da söyledim her konuda dikkatli olmalıyız. Konu ile Ulaştırma Bakanımız ilgileniyor ancak bu ihale Hükümetimizin sorumluluğundadır" dedi..

Ve ben bu adama ne oldu diye düşündüm bir an için.

Anlaşılan Bakan Tatar da Türkiye ile ilişkilerin iki Devlet yapısına çekilmesi için uğraşıyor dedim kendi kendime.

BANKALAR KONUSU KARMAŞIK VE ZOR

Gündemin en popüler konusu olan Bankalardan geriye dönük paraların alınması konusunu sordum ancak açıkça belirtmeliyim ki Bakan Tatar'ı bu konuda yeteri kadar hazırlanmış bulmadım.

Serdar Denktaş'ın hedef benim açıklamasını sordum ancak bunu Bakan Tatar kesin bir dille reddetti.

"Durumun ne olduğunu araştırıyoruz. Geriye dönük toplanabilecek tutar en fazla 21 milyon TL. Bu da nasıl olacak derseniz kolay değil ve karmaşık" demekle yetindi.

Birçok bankanın adının geçmediğini ve Maliye Eski Bakanı Ahmet Uzun'un geriye dönük yasa yapılamaz açıklamasını hatırlattığım zaman "adı geçmeyen bankalar devlette anlaştı o nedenle onlarla sorun yok, geriye dönük yasa konusunu ise Müsteşarıma talimat verdi araştırıyor" dedi.

O an anladım ki bu konu ortaya atıldı ancak profesyonel bir yaklaşım henüz oluşturulmadı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.