Eroğlu'nun niyeti başkanlık sistemi mi?

Yayın Tarihi: 03/01/12 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Yine enterasan bir anomali yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun sevgili meslektaşım Milliyet Gazetesi Kıbrıs temsilcisine yaptığı şu açıklamayı şaşkınlıkla okudum "Eroğlu, 2012'de çözüm olmaması durumunda yeni anayasa ve yeni yasalarla yola devam edileceğini, devletin adının bile değişebileceğini açıkladı.

Eroğlu isim değişikliğine gidilirse devletin adının, "Kuzey Kıbrıs Türk Devleti" veya "Kıbrıs Türk Devleti" olabileceğini söyledi".

Açıklama aynen böyle. Ya biz gerçekten Devlet değiliz, ya da Başbakan İrsen Küçük bir daha sağlam ses vermesi lazım.

Ülkemizde bugüne kadar taammüller Cumhurbaşkanlarını her zaman doğal görüşmeci olarak kabul etmiştir.

Başta Hükümet sonrasında da Meclis Cumhurbaşkanı Eroğlu'nu başmüzakereci olarak görevlendirmiştir.

Evet, bunu hepimiz biliyoruz ki bu yetkiyi Sn Eroğlu'na veren Hükümettir.

Ortada bir müzakere sürecidir gidiyor; başarılı olur başarısız olur, ya da uzun bir reklam arası verilir, bunları hep birlikte yaşayıp göreceğiz ancak Cumhurbaşkanı Eroğlu bu yıl çözüm olmaması halinde yeni anayasa ve yeni yasalarla yola devam edileceğini açıklama hakkını kimden buldu doğrusu anlamadım.

Dahası Devletin adının dahi değişip Kuzey Kıbrıs Türk Devleti ya da Kıbrıs Türk Devleti olabileceğini söyledi.

Tüm bunlara karar verecek olan Meclis dolayısıyla İktidar mı yoksa Saray mı?

İRSEN KÜÇÜK SES VERMELİ

Gerçekten oldukça ilginç bir dönemden geçiyoruz. Cumhurbaşkanının atadığı özel temsilcisi Kudret Özersay Meclisin kendisini temsil ettiğini açıklamasının ardından ikinci bir şok açıklamayı da Derviş bey yaptı ve Hükümetin yetkilerine sahipmiş gibi Devletin adını değişmekten, anayasayı değişmekten bahsetti.

Başbakan İrsen Küçük, son bir hafta içinde SARAY'dan bu kadar gaf dolu açıklamalara umarım bir yanıt verir.

Özel temsilci Meclisi tanımadığını beyan eder ardından Sn Cumhurbaşkanı yalnızca Hükümet adına değil Meclis adına da yapılacak değişikliklerden bahseder.

Kimse kusura bakmasın kardeşim; adama sorarlar bu ülkeyi yöneten kim diye? Haa Sn Eroğlu yapılacak tüm köklü ve önemli değişiklikleri mevcut iradeyi çokta takmadan, "Türkiye böyle istiyor" diye süsleyecekse bu daha büyük hakaret çünkü Türkiye'nin çözüm yerine bunu dayatması ve Saray'ın buna sığınacak olması kabul edilebilir değil.

EROĞLU'NUN NİYETİ BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ?

Yahu Allah aşkına yeni bir devlet ilan edeceksek ve O'nun da akibeti KKTC gibi olacaksa ne alemi var yeni devlet kuracağız beyanatının..

Ama sanırım niyet farklı. Sn Eroğlu madem ki anayasa değişikliği ve yeni yasaları telaffuz ediyor, bu açıklamanın ardında yatan fikir olsa olsa başkanlık sistemidir.

Başkanlık sisteminde şimdiki gibi Hükümet yok!!!

Yetki tek kişide toplanıyor. Çok mu çiğ kalpliyim sizce; bilmem aklıma böyle bir fikir geldi.

Sanki bu filmi Rauf Denktaş zamanında da izlemiştik gibime geliyor.



KTHY MAĞDURLARI İÇİN GERİ SAYIM

KTHY çalışanlarında kaygılı bekleyiş sürüyor. Başbakan İrsen Küçük bilidğiniz gibi 60 kişinin yarın yani Çarşamba günü iş başı yapacağını açıklamıştı.

Bu 60 kişinin yanısıra bazı bakanlıklarda da istihdamlar gerçekleşiyor. İstihdamların yapılması elbetteki faydalı; daha çok insana aş ve iş sağlayabilmek güzel bir durum ancak bazı örgütlerde istihdam sıkıntısı da artmış.



KÜLTÜR DAİRESİ DANIŞMA KURULU DEĞİŞMELİ

Kaleme almakta geç kaldım belki ama sanatçı dostlarımdan çokça telefon aldım. Kültür dairesi az da olsa derneklere katkı yapıyor ve buna bir danışma kurulu karar veriyor.

Danışma kurulunda üye olup katkı almak için başvuran dernek başkanları var. Bu başvurular red edilince de bu üyelerin bazıları basmış feryadı ve gazetelere beyanat vermişler.

Yahu allah aşkına o kadar sanat derneği başvuracak katkı alsın diye ve sen üyesi olduğun Danışma kuruluna kendi derneğinin katkısını getirip kendin onaylayacaksın.

Bu kabul görmeyince de gazetelere beyanat vereceksin. Senin derneğinin torpili var alacak katkıyı gariban sanatçının torpili yok uzaktan bakacak.

Kültür Dairesi bu danışma kurulunu bence bir daha gözden geçirip değişmeli. Böyle iş olmaz.

Kültür dairesinden bu tür işlere yardımcı olanlar varmış, duyuyorum. Yazmakta hiç çekinmem, üstüne gitmekte de hiç çekinmem, benden söylemesi.



ERCAN İÇİN OLUMLU ADIMLAR ATILMALI

Birçok dünya ülkesine gittiğimizde dikkatimizi ilk çeken çağdaş havalimanlarıdır. Ersan beyi bu gayretinden dolayı tebrik etmek lazım.

Bir de devlet havayolu kurabilse kahraman olacaktı ama kurdurmadılar anladığım. Ercan'ın özelleştirilmesi zaten gündemdeydi en nihayet oluyor.

Açıkçası ben özelleştilecek olmasına sevindim. Çünkü devlet olarak doğru düzgün işletemiyoruz.

Zaman zaman pilotlardan iniş pistinin dahi sıkıntılı olduğunu duyuyorum. Havalimanı işletmeciliği zaten devlet işi değil profesyonel işidir ama bu özelleştirme konusuna dikkatli yaklaşmak lazım, sonra çok dedikodusu oluyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları