Küçük'ü ve Denktaş'ı anlamak

Yayın Tarihi: 16/01/12 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Kıbrıs Türk Halkının Özgürlük Mücadelesi Önderi Dr. Fazıl Küçük'ün ile Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ne ilginç tesadüftür ki uzun süren hayat mücadelelerinin ardından neredeyse aynı tarihlerde vefat edip ayni tarihlerde anılacaklar.

Tesadüf mü demek lazım? Kim bilir? Değişen dünya konjektüründe ülkeler artık lider yetiştirmiyor. 1900-2000 yılları arasında geçen 100 yıllık bir dönemde Kıbrıs'tan iki tane lider çıktı.

DR KÜÇÜK'Ü NE KADAR ANLAYABİLDİK?

Özgürlük Mücadelesi Liderimiz Dr Fazıl Küçük ile başlayalım söze. Ben ölümünü hayal meyal hatırlıyorum. Henüz 4 yaşındaydım ve aklımda tek kalan büyük bir kalabalıktı.

Babama ne oldu diye sorduğumda "Dr Küçük öldü babam" demişti. Aklımda tek kalan bu. Keşke tanıyabilseydim. Kıbrıs Türk Halkına inanılmaz yardımları olmuş ve direnişin yaşandığı o yıllarda sosyal hayata insanları bağlamaya çalışmıştı canla başla.

Ölümünün ardından adına kitaplar yazıldı, satışa sunuldu hatta ücretsiz dağıtıldı. Ancak hiçbir şekilde bir bilinç oluşturulamadı.

Her yıl dönümünde Dr Küçük'ü anmaktan başka hiçbir etkinlik yapılmadı desek yeridir. Yapılmışsa da ben hatırlamıyorum.

Kıbrıs Türk halkına ömrünü vermiş bir Önderin Anıtı bile yıllarca bakımsız kaldı. Yani sözün kısası Liderimize sahip çıkmadık beyler.

Artık böyle değil, daha temiz ve derli toplu. Dr Küçük'ün Lider olduğu bilincini topluma yaymak için bugüne kadar ülkeyi yönetenler kesinlikle yeterli bir çaba sarfetmemiştir.

BABA DENKTAŞ'I ANLAYABİLECEK MİYİZ?

Görsel medyanın son 30 yıldır daha güçlü olmasından ötürü Kurucu Cumhurbaşkanımızın çok fazla belgeseli ve röportajı var. Açıkçası Dr Küçük bu konuda pek şanslı değildi.

Ses kaydına pek az rastlarsınız Dr Küçük'ün. Dr Küçük verdiği toplumsal mücadelede partner olarak kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı seçti ve ifade ettiğim gibi uzun yıllar birlikte çalıştılar.

Rauf Denktaş yeni devlet kurdu her ne kadar bu devleti kurması eleştirilse de halkının statüsünü yükseltmek için bunu yaptı.

Dr Küçük'ün ardından O'nu lider yapan Kıbrıs Türkünü dünya ya tanıtmış olmasıdır. Mesleğinin avukatlık olmasının da verdiği bir yetenekle pek çok kez kafa tutması gerekenleri mağlup etmiş bir siyasi lider olmuştur.

Dünya devlet başkanları O'nunla karşılaştıklarında kullandıkları hitap "Dear Majesty" şeklinde olurdu çoğu zaman.

Özellikle İngiltere de birçok soylu tabakadan dostları olduğunu hepimiz biliriz. Yıllarca müzakere ettiği Klerides bile kadim arkadaşıydı.

Böylesine ilginç ve başarılı ilişkileri vardı Rauf beyin. Acımız henüz taze. Kurucu Cumhurbaşkanımızı kaybetmenin verdiği tuhaf bir boşluk var hayatımızda.

Peki ya sonrası. Baba Denktaş da sadece ölüm yıldönümlerinde mi anılacak? Dr Küçük gibi?

İşte bu noktada herkese önemli görevler düşüyor. Kolay kolay bir daha lider gelmeyecek ve toplumlar liderleriyle övünür ve anılırlar.

Bu nedenle hem Dr Küçük'e hem de Kurucu Cumhurbaşkanımıza gerektiği gibi sahip çıkmalı ve yetişen neslin Onları öğrenmelerini sağlamalıyız.

ANITLAR AŞK YUVASI OLMASIN!

Dr Fazıl Küçük'ün naaşının bulunduğu Anıt Tepe'nin etrafına ev yapılmaması gerekiyordu ancak bu kural unutuldu ve inşaat bölgesi oluverdi birden.

İnşaatlar tamamlanana kadar Anıtın çevresinde gençler biralarını içip aşk-meşk işiyle uğraştılar. Ta ki bölgedeki inşaatlar tamamlanıp, bölgede aktif yaşam başlayıncaya kadar. Aynı tehlike Denktaş beyin defnedileceği Cumhuriyet Anıtı içinde var.

Geceleri ana yoldan geçerken onlarca gencin anıt parkının içinde eğlendiklerini gözlemlersiniz.

Umarım her iki anıt için de polis üst düzey güvenlik tedbirleri alır. Çünkü gençlerin bazıları liderlerinden bihaber olduğu için saygısızlık yapabilirler. Dedik ya Liderlerimizi ne kadar öğretebildik çocuklarımıza!!!

***

BULUT İNŞAAT'IN AMACI NE?

Bir anda herkes irkildi. Bulut inşaat diye bir müteahhit şirketi piyasa değeri 60-70 bin sterlin olan evleri 35 bin sterlinden satışa çıkardı.

Yalnız hem Türkiye'den KKTC'ye gelmiş olmanız hem de 3 çocuk sahibi olmanız şartı konuldu. Herkes hem merak etti hem güldü.

Bulut inşaat bu apartmanları yarım inşaat olarak satın aldı, sanırım uygun güvenlik koşullarında bitirecekler evleri ancak Kıbrıslı Türklerin bu evlerden yararlanamayacak olması , vatandaşların "Bulut inşaat Kıbrıslı-Türkiyeli ayrımcılığını tetikleyen ve nüfus kaydırmaya yönelik bir adım attı" şeklinde düşünmesine neden oldu.

Benden söylemesi. Yakında basın bu işin üstüne atlar..

***

SEKTÖRLER, Günay Çerkez'DEN RAHATSIZ!

Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez'in açıklamasını gördüm dün. Vermiş veriştirmiş Hükümete. Eleştirecek tabi ama insan ilk önce kendine bakacak. Çerkez açıklamasının bir yerinde şu ifadeyi kullanmış:

"Türkiye bize ne kadar kaynak yaratsa da biz ayakta durmayı başaramıyoruz. Mevcut sistemden mutlu birçok insan var.

Bu sistemden beslenenler olduğu sürece de değişim yaşayamayız". İşte sektörlerin büyük bir çoğunluğu Sn Çerkez, sizi de tam anlattığınız bu tanımın içinde değerlendiriyor.

Bugüne kadar lehinize pek bir şey dinleyemedim toplumdan; ya da siz kendinizi anlatamadınız…

***

BOKSÖR GÖKDAĞ YURDAIŞIK ANILDI

Boksör GÖKDAĞ YURDAIŞIK ölümünün 20'nci yılı münsebetiyle dün mezarı başında sevenleri ve ailesi tarafından anıldı.

Başarılı Boksörlerden olan Yurdaışık 1992 yılında boks çalışmaları esnasında başından aldığı bir darbe sonucunda komaya girmiş ve 66 gün süren yaşam mücadelesinin ardından yaşama gözlerini yummuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.