Aman tekelleşmeyelim!

Yayın Tarihi: 27/03/12 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

Hayatımıza ne ilginç kavramlar giriyor son günlerde değil mi? Birçoğumuz duyuyor ve anlamıyoruz , pek de ne olduklarını. Aslında kulak kabarttığımızda biliyoruz konuları, sıkıntıları, çözümleri ve başımıza gelecek olanları ama her ne halse önemsemiyoruz.

Umurumuz olmuyor. Çünkü içinde bulunduğumuz hayat kavgası bizi daha fazla derinden etkiliyor aslında. Meclis Genel Kurulunda özelleştirme yasası ile ilgili dün gece uzun tartışmalar oldu. Dün yine Tel-Sen'in eylemi vardı. KTHY mağdurları aman yasa geçsin ve bir an önce iş sahibi olalım derken bazı kurumlarda işsiz kalacağız kaygısını yaşadılar.

Her zaman kar eden ve yükselişte olan kurumların özelleştirilmesi gerektiğini öğrendim. Mantık olarak da baktığınızda doğrusu bu. KIB-TEK ya da Telefon dairesi öyle mi? Değil tabii. Her ikisi de yaşatılabilecekken batırıldı. Bundan tüm hükümetlerin suçu var. Bugüne kadar gelmiş geçmiş hepsinin. Eğer kabahati olmasaydı bugün yabancı yatırımcılar diş bilemezdi, bizde "artık verelim gitsin hesabına düşmezdik". Ama gün geldi böyle oldu.sizler bu yazıyı okurken muhtemelen yni bir mucize olmazsa özelleştşirme yasası meclis genel kurulundan geçmiş olacak. Bundan sonra ne yapılacağını ve nasıl bir yol izleneceğini iyi öğrenmek ve araştırmak gerekiyor. İddia edildiği gibi işsizler ordusu mu yaratılacak yoksa yanlışlar dizisi mi yoksa mağdurlar ordusu mu yoksa daha mı iyi olacak?

Bir dizi bilgi toparladım özelleştirmenin yararları ve zararları ile ilgili. Çünkü bu konuyu tek taraflı savunmak pek olanaklı gibi gelmiyor bana.

Özelleştirmenin Yararları Ve Faydaları Nelerdir

Özelleştirmenin sağlayacağı yararları amaçların gerçekleşmesine bağlıdır.Özelleştirmenin amaçları ise bu amaçların gerçekleşmesi ile sağlayacağı yararlar şöyledir:

a-KİT'lerin anonim şirketlere dönüşerek daha verimli çalışacak ve ekonomik gelişmeye daha çok katkı yapacaktır.

b-Sermaye tabana yayılarak, ekonomik gelişmeye katkısı olmayan kıymetli maden ve gayri menkule yatırılan gelir getirmeyen yatırımlar, ekonomiye kazandırılarak yatırıma dönüştürülmesi sağlanır.

c-Devletin sınırlı kaynakları, KİT yatırımları ve onların borçlarının ödenmesi yerine, halkın öncelikli ihtiyaçlarına göre altyapı yatırımlarına ayrılacaktır.

d-Rasyonel ekonomik kararların çoğu piyasanın serbest rekabet düzeni içinde verilecektir. Ekonomi canlılık kazanacak verimsizlik ve durgunluk azaltılarak, tüketicilere kaliteli ürün ve hizmet sunulacaktır.Özelleştirilen kuruluşlar piyasa taleplerine göre faaliyet göstereceğinden tüketici tercihleri optimal düzeyde karşılanacaktır.

e-Özel firmaların tüketici tercihlerini dikkate alarak uygun sayı ve çeşitli ürün üreterek kara geçme ve büyüme bakımından ekonomiye itici güç kazandıracaktır.

f-Özelleştirme neticesi serbest rekabet ortamı doğacaktır.İktisadi kararlar, serbestçe ve piyasa göstergelerine göre alınabilecek veya verilebilecektir. KİT'leri kendilerine rakip gören firmalar, özelleştirme neticesi daha kaliteli ve ucuz ürünler ile hizmete yönelecektir.

g-Banka mevduatı ve taahhüt gibi tasarruf araçlarına sahip olan ile elde edile gelir yeni yatırımlara ve hizmetlere harcanacak, dolayısıyla hayat standardının yükselmesine olumlu etki yapacaktır.

i-Bu arada ülkeye çağdaş teknoloji transferi hızlanacak, dış rekabet gücü ve buna paralel olarak dış satım artacaktır.

k-Halkın mülkiyete ortak olması neticesi, sermayenin tabana yayılmasının gerçekleşmesi ülkede demokrasinin güçlenmesine etki edecektir.

Özelleştirmenin Sakıncaları – Özelleştirmenin Zararları

Özelleştirme ile ekonomide piyasa kurallarına işlerlik kazandırmak ve devlet tekellerinin kırılması amaçlanmaktadır.Fakat, özel sektördeki bir işletmenin e tekel olma avantajını kötüye kullanma ihtimali daha fazla bulunmaktadır.Devletin çekildiği iktisadi bir alanda en büyük payı bulunduran veya tek başına kalan özel firma, bu avantajını kötüye kullanabilir.Tekel durumuna bir takım yasal sınırlamalar getirilmemesi durumunda, özelleştirme neticesi tüketicilerin hayat standardında düşüşle karşılanabilir.

Özelleştirme işletme, kaynaklarını en etkin biçimde kullanacak, fakat tüketici yararı da gözetilecektir. Çünkü özel sektörün varlık nedeni kardır.Dolayısıyla özelleştirilen bir firmanın, kar amacı taşımayan mal veya hizmet üretmesi düşünülemez.Onun için özeleştirme neticesi, kamunun KİT'ler aracılığı ile gerçekleştirdiği sosyal amaçlı kamu hizmeti yara almaktadır.Kamu hizmeti veren KİT'ler özeleştirildikten sonra ortaya çıkacak boşluk başka ekonomik önlemlerle yeniden düzenlenmelidir.

,Bir başka sakınca ise, etkin olmayan üretim uygulamasına son verilmesi ile kaynakların serbest kalacağı ve bunun sanayi dışındaki vergi mükellefi ve tüketicileri olumsuz yönde etkileyeceğidir.Bu durumda üretici ve işgücü kesiminin güç durumda kalabileceği düşünülebilir.Fakat bu tür kuruluşlarda Pazar ekonomisine ayak uydurmak ve rekabet yapabilmek için bu tür uygulamanın kaçınılmaz olduğu ortadadır.

Özelleştiren işletmelerdeki fazla iş gücünün tazminatlarının ödenerek işten çıkarılmaları da problem doğurmaktadır. Öncelikle aşırı personelin ayni işletme içinde ek üretim yapmasına yönelik yeniden örgütlenmesi norm kadroları oluşturarak iş değerlendirmesi uygulaması ya da mülkiyete sahip olacak özel sektör yönteminin öteki işletmelere transferi yöntemlerinden biri uygulanabilir.

Özelleştirme sonucu ortaya çıkan işsizliğin giderilebilmesi için sektördeki sınırlamaların kaldırılması ve özellikle çok sayıda küçük işletmenin kurulmasının sağlanmasına imkan verilmesi ile yeni iş olanakları oluşturacağı ileri sürülmektedir.

SANIRIM BİR BAŞKA TEHLİKE DE TEKELLEŞMENİN OLACAK OLMASIDIR.

*****************

ŞONYA, AKANSOY'A SERT YÜKLENDİ

DP Genel Sekreteri Bengü Şonya ile bugün uzun soluklu güzel bir sohbet yaptık. Başta CTP olmak üzere CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy'a inanılmaz sert yüklendi desem yeridir. " CTP'nin vizyonu çöktü ve renk değiştirdi, kırmızıydı yeşil oldu" dedi ve Akansoy'u kızdıracak daha birçok şey söyledi. Her ikisi de benden ikili bir program istemişti. Şimdi onu organize edeceğim durun bakalım ne olacak..

**************

KUBİLAY AMCA VE LARA

Birçok insanın tanıdığı eski esnaflardan biri Kubilay amcamız. Torunu Lara'yı gezdiriyor kucağında. Belli ki Lara dedesinden bazı hediyeler istiyor. Dede ne olmasa varlıklı ve bildiğim kadarıyla Lara tek torun. Ee artık akan sular duracak Kubilay ödeyecek..

*************

DEVLET TİYATROLARI EMİN ELLERDE

Devlet tiyatroları Müdürü Hakan Yozcu ne zaman kapısını çalsanız size yardım eli uzatan sanat dostlarından biri. Ben yakinen tanıdığım için biliyorum. Tabii herkes birbirini sevmek zorunda değil ama yeri sağlam ve sevenleri çok. Devlet tiyatrosunda ekibiyle birlikte güzel işler çıkarıyor. Seni destekliyorum hocam, desteklemesi gerekenlerde yanında..

*******************

ÇELEBİ ILIK 42 YAŞINDA

Memur-Sen Başkanı Çelebi Ilık'ın bugün doğum günü. Yaşı tam 42'yi buldu. Hni derler ya hayat kırkından sonra başlar. Çelebi ılık 2 yıldır hayat yaşıyor. Beyazlayan saçları yok boyayasın ha…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.