Dr. Özyiğit'ten inanılmaz hata

Yayın Tarihi: 16/04/12 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Mağusa Ortadoğu ve Balkanlar Tüp Bebek Merkezinde Görevli Dr Halil İbrahim Tekin'le ilgili yazımız sonrasında Tabipler Birliği harekete geçti ve Dr Tekin ile ilgili Onur kuruluna sevk yapıldı ya da yapılacak. Geçtiğimiz hafta Tabipler Birliği Başkanı Dr Suphi Hüdaoğlu'ndan aldığım yanıt buydu ve bu hafta süresince yaşanan gelişmeleri öğrenip sizlerle paylaşacağım. Tabipler Birliği de ciddi bir sınav veriyor.

Bir önceki yazımın ardından bir vatandaş yazımı okumuş ve bana uzun zamandır yanıt bulmayan belgelerle aşikar bir dosya gönderebileceğini söylemişti. Dosya elime ulaştı ve iki gündür inceliyorum. Bu dosya oldukça kabarık bunu peşinen söyleyim. Belgeleri inceledikce şaşırıyorum.

"YAMAN KLİNİK KIBRIS TÜP BEBEK NORTH CYPRUS IVF CENTER" isimli bir merkez. Başında Dr Savaş Özyiğit var. Dr Özyiğit hem bir kadın doğum uzmanı hem de tüp bebekci. 27 Nisan 2007 tarihinde Fatma-Hasan Tezel adında bir çift ziyaret ediyorlar Dr Özyiğit'i. Tabii bu çiftinde de amacı çocuk sahibi olmak. Tüp Bebeğin gerçekleşme şekli oosit donasyon. 16 Ocak 2006 tarihinde geçen Tüp Bebek tüzüğüne göre yasaklar maddesi 13, 6. Fıkrasında yasakları açıkça ihlal ettiğini gördüm.

Tüp bebek işiyle uğraşan ya da bu tüzüğü inceleyen ne dediğimi çok iyi anlar ama ben okuyucunun anlayacığı dilden anlatayım ve konu açığa kavuşsun.

ÜÇ EMBRİYO YERİNE 4 EMBRİYO TRANSFER EDİLDİ

27 nisan 2007 tarihinde Fatma Tezel isimli hanıma Dr Savaş Özyiğit tarafından tüp bebek uygulaması yapıldı. Yani embriyo transferi yapıldı. 16 Ocak 2006 tüzğüne göre bir kadına en fazla "üç embriyo" transferi yapılabiliyor; ancak Dr Özyiğit üç yerine "DÖRT EMBRİYO" transferi gerçekleştiyor ki bu çok büyük bir suç. Bu işlem karşılığında Dr Özyiğit bu işlem karşılığında 4500 euro alıyor çiften. Ama gelin görün ki bu transferler başarılı olmuyor ve Fatma Tezel hanım hamile kalmıyor. Olay burada da bitmiyor.

AYNI HATALI İŞLEM BİR DAHA YAPILIYOR

Evet yanlış okumadınız Dr Savaş Özyiğit, hamile kalmayan Fatma Tezel'e aynı işlemi 10 Eylül 2007 tarihinde bir daha uyguluyor. 2006 yılındaki tüzüğe aykırı olarak yine "dört embriyo" transferi gerçekleşiyor. Dr Özyiğit bu işlem için de 3500 euro alıyor. Ama gelin görün ki kadın yine hamile kalmıyor.

Şimdi kadıncağız hamile kalır ya da kalmaz bu ayrı bir konu ancak Dr Özyiğit'in yılların tecrübeli doktoru olarak bile bile Tüzüğe aykırı davranması ciddi bir suç.

DÖRT EMBRİYO TRANSFERİ ÇOK TEHLİKELİ

Tüzük boşu boşuna 3'ten fazla embriyo transferini yasaklamamış. Kaç embriyo verilirse kadına o sayıda bebek olma ihtimali var. 3'ten fazla verilmesi kadının hayatını da ciddi anlamda tehlikeye sokuyor çünkü dört verilmesi durumunda dört çocuk da meydana gelebilir. Bu kaçınılmaz müdahaleyi gündeme getirecektir ve anneyi ölümle burun buruna getirecektir.

EMBRİYO TRANSFERİNDEN DOKTOR BİREBİR HABERDAR

Embriyolog, kadına yapılacak embriyoları yani birleştirilmiş sperm ve yumurtayı doktorun talimatı üzerine hazırlar. Embriyolog, uygulamayı yapmaktan sorumlu olan kadın doğum uzmanına hazırlanmış kateter verir; doktor mikroskopta kaç embriyo uygulayacağını kontrol eder ve aynı zamanda hastaya bilgisayarda gösterir. Bununda ötesinde zaten yapılan işlemin bir kopyası da çifte verilir.

Aynı işlem Fatma Tezel içinde gerçekleşti. Bana ulaşan ve "YAMAN KLİNİK KIBRIS TÜP BEBEK NORTH CYPRUS IVF CENTER" kaşeli Fatma tezel'e uygulanan dört embriyoyu belgeyen belgeler elimde bunları yayınlıyorum. Hastanın bir de dolandırıldığına dair İDDİASI var.

DR SAVAŞ ÖZYİĞİT'İN YANITLAMASI GEREKEN SORULAR

1- 27 Nisan ile 9 eylül 2007 tarihlerinde, 16 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren Tüp Bebek tüzüğüne aykırı olduğunu bile bile neden "dört embriyo" transferi gerçekleştirdiniz?

2- Tüzüğe aykırı davranmak suç iken neden bu suçu iki kez tekrarladınız?

TABİPLER BİRLİĞİ GÖREVE..

Bana ulaştırılan Tüp bebek dosyası ve kendimin yürüttüğü araştırmaşlar neticesinde "YAMAN KLİNİK KIBRIS TÜP BEBEK NORTH CYPRUS IVF CENTER" isimli merkezin sahibi Dr Savaş Özyiğit 16 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren ÜYTEM Tüzüğüne aykırı davranıp davranmadığının araştırılması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği'ni bu konuyu araştırıp doğruları ortaya çıkarması konusunda göreve çağırıyorum ve takipçisi olacağım.

Dr Savaş Özyiğit'in de bu haberle ilgili cevap hakkı bakidir ve bu bulguların aksinesi ispatlayacak tüm bilgi ve bulguları da yayınlamaya hazırım.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları