Sendikacılık bitti mi?

Yayın Tarihi: 19/04/12 11:56
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Meslek hayatına yeni başladığımız yıllardaki gibi değil artık siyaset, siyaset dedimde sendikacılık da öyle. Eskiden sendikalar eylem yaptı mı yer gök inlerdi, sokaklar taşar dökülürdü. Hatta dönemin Hükümeti Türkiye'den istediği parayı koparmakta sıkıntı yaşıyorsa sendikalarla birlikte danışıklık dövüş yapardı.
Kuzey Kıbrıs bu tür olayları çok yaşadı; ama bu konu çok ayrı bir konu. Bunu daha sonra işleriz. Son zamanlarda siyasiler ile sendikaların inanılmaz ters düştüğünü ve birbirine düşmanca hareket ettiklerini gözlemliyoruz. O kadar bir düşmanca hareket ediyorlar ki birbirlerine karşı dayanamayıp televizyon programlarında birbirlerinin kirli çamaşırlarını hemen döküyorlar.

SİYASİ PARTİLERE GÜVEN NEDEN AZALDI?

Siyasi partilere güven öncelikli olarak kendi yanlışları yüzünden azaldı. Siyasi partiler daha düne kadar her zaman sendikaların toplum üzerinde yarattıkları heyecanı ve gürültüyü kullanmayı sevdiler ve bunu her zaman denediler. Sonra bir gün geldi sendikalar her ne kadar bölünse de güçlerini geniş bir alanda birleştirdiler ve siyasi partileri kontrol altına almaya çalıştılar. Bu da olmayınca ülkede ne etkin bir muhalefet yapılabildi ne de sağlıklı bir muhalefet.
Siyasi partiler her ne kadar basın açıklamaları yapsa ve birlik beraberlik çağrılarını yineleseler dahi ortaya proaktif bir vizyon koyamadıkları için halkın güvenini tekrardan kazanamıyorlar. Son zamanlarda Demokrat Parti "adalet" kelimesini çokça zikrediyor ama partinin hala önemli bir kısmı da Genel Başkan Serdar Denktaş'a güvenmekte sıkıntı yaşıyor. Bu nokta da CTP'yi hiç yazmak istemiyorum. Biliyorum Özkan başkan alınıyor ama yakında CTP'yi tekrar tartışacağız.

SENDİKACILIK BİTTİ Mİ?

Bu sorunun cevabı sanırım evet. Sendikalar toplum indindeki kredilerini o kadar birçok kullandılar ki ne zaman eylem yapsalar, halk onlar için "yine para istiyorlar" deyip geçiyor. Halbu ki bazı sendikalar gerçekten hak arıyor. Bazıları gerçekten ağa oldu. Konuşma üslupları bile argo. Son zamanlarda yapılan birçok eylemi alın inceleyin. Her birinin içinde inanılmaz küfürler bulacaksınız. Sendika yöneticileri kameralar onları çekerken söver mi yahu hiç? Sövüyorlar işte. Ya da toplum tarafından dışlanmış bazı tipler büyük sendikaların yönetici kadrolarında yer bulmuş kendilerine, onlar da orada yaşıyor.

Sanıyorlar kitoplum bunları görmüyor. Memleket küçük, herkes görüyor. Sendikaların büyük bir çoğunluğunun adam akıllı bir manifesto ya da toplum menfaatine bir bildirge yayınlamadıklarının hepimiz farkındayız. Artık sendikacılık hükümet eden babası da olsa eleştirmeyi bir erdem sayıyor. CTP Hükümetteyken nasıl UBP'li sendikalar sert muhalefet yapıyorsa UBP Hükümetteyken de CTP menşeli sendikalar sert muhalefet yapıyor. O kadar.
Vatandaşın genel bir umutsuzluğa ve isteksizliğe düşmesinin temel nedenlerinden biri de siyasi ve sendika başkanlarının sıkıcı ve ezberi konuşmaları ve yeni bir umut yaratamamalarıdır, doğuramamalarıdır.
Siyasileri halk seçiyor ve genelde neyi seçtiğini çok da iyi etüd edemiyor ama siz sendikalar ülkedeki eski saygınlıklarınızı yeniden kazanmanın yollarını bulmalısınız. Baksanıza dal bile kıpırtamıyor.

******************

GAÜ'NÜN BASINLA İLİŞKİLERİ ZAYIFLADI

Girne Amerikan Üniversitesi diğer üniversiteler gibi yararlı işler yapıyor. Tüccar mantığıyla değil akedemik mantıkla işler yapıyor, yapmaya çalışıyor. GAÜ'nün Canterbury kampüsünün açılışı olabildiğince coşkulu ve sesli olmuştu. Canterbury kampüsünün açılışının ardından GAÜ'de basına karşı bir mesafe oluştu. Şimdi bunu yazarken bir daha düşündüm de GAÜ'ye en son sanırım 2 yıl önce gitmiştim. Bir kahve içmek için bile davet almıyoruz, ne de bir etkinliğe davet ediliyoruz. Şahsen ben GAÜ'nün tüm etkinliklerini ajanslardan, gazetelerden okuyorum. Birçok meslektaşım da GAÜ'nün etkinliklerinden bihaber. Son iki yıl içinde defalarca kez YDÜ ve DAÜ'den davetler aldım ve katıldım birçok etkinliklerine. İnanılmaz da bir ilgi. Evet GAÜ iyi işler yapıyor, buna inanıyor ve seviniyorum ama basınla ilişkiler konusunda sınıfta kaldığınızı söylemek isterim. Yazdıklarıma alınmayın, bir dost uyarısı olarak alın sadece..

**************

ALBAYRAK'IN BİNDİĞİ EŞEK DİŞİ MİYDİ ERKEK MİYDİ?

CTP Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak'ın eşekli Meclis protestosu çok tepki çekti. Şahsen kendisini bende kınıyorum. Ama eşekli protesto yaptığı için değil, eylemini yaparken eşeği zor durumda bıraktığı için. Başına bir ip bağlamış ve çekmiş. Bir eşek giydirme usulü vardır. Bir sanatçının buna dikkat etmesi gerekir. Bu arada çok merak edildiği için soruyorum, Arif bey bindiğiniz eşek dişi miydi erkek mi?

**************

TABİPLER BİRLİĞİ'NİN GÜVENİLİRLİĞİNE İNANMAK İSTİYORUZ

Son bir hafta içinde iki tüp bebek dosyası getirdim gündeme. Hem de belgeleriyle birlikte. Çevremdeki birçok insan bana doktorların birbirini kayırdığını ve bir soruşturma açılmayacağını söyledi, durdu. Takip ediyorum haberiniz olsun.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları