Hükümet "LTB" grevini derhal kırmalı

Yayın Tarihi: 24/04/12 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Lefkoşa Türk Belediyesi'nin grevi devam ede dursun Lefkoşa'yı adeta mok götürüyor. Yol çalışmaları yarım kaldığı için sokak arasındaki yollar gerçekten ciddi tahribat altında ve aracı sürerken sinirleriniz bozuluyor.

BES'in haklı gerekçeleri olmasına karşın her iki tarafında pozisyonundan bir adım bile geri atmadan, taviz vermeden yola devam etmelerinin sonunda BES inanılmaz derece de zararlı ve suçlu çıkacak. Kulağa pek hoş gelmiyor farkındayım ama Cemal başkan günün sonunda arkasına inanılmaz bir destek alacak ve UBP'deki etkin güçler bile bu halk desteğinin arkasında duracak istemeye istemeye. Nasıl mı olacak? Çok basit!

BES TAMİRİ ZOR BİR YIPRANMA SÜRECİNE GİRDİ

BES Başkanı Savaş Bozat aklı başında düzgün bir adamdır. Kimin tavsiyelerini ne kadar dinliyor bilemem ama yanlış stratejiden ötürü hem BES hem Belediye çalışanları tamiri ve geri dönüşü zor durumlara düşecek. Beylik ve kahramansı lafları bir kenera bırakalım ve olaya mantıklı bir şekilde bakalım. Kıbrıs Türk Halkı son zamanlarda sendikalara karşı inanılmaz bir anti pati duyuyor. Sendikaları sürekli para isteyen yapılar olarak değerlendiriyor. Cemal başkanın sürekli vurguladığı bir nokta var ki "700 kusur TL aile katkısı istiyorlar veremem, iş başı yapsınlar maaşlarını ödeyim" diyor. BES sözleşemelerden doğan haklarını istemekte sonuna kadar haklı, buraya kadar bir şey yok ama iş bundan sonra başlıyor, başlayacak. BES'in grevi 13 günü aştı. Lefkoşa adeta pisliğe teslim. Vatandaş olaya nasıl bakıyor: "Kim toplatmıyor bu çöpleri? BES!" "neymiş efendim dertleri? "ne olacak para isterler" "hade yahu senda kabahat Cemalda atmaz gendilerini işten". Evet diyaloglar böyle!

Kimse demiyor ki BES sözleşmelerle sabit haklarını istiyor ve haklı. Haklı mı BES? Evet haklı ama kimse takmıyor bunu peşinen söyleyim. Bu toplum böyle! Cemal başkan birkaç gün sonra şunun propagandaasını yapmayacak mı "işe gelmeyeni atacağım, Lefkoşalı telef oldu" diye?

Emin olun ki yapacak. İşte o zaman BES, EL-SEN'in düştüğü duruma düşecek ve kamuoyunun tepkisini karşısına alacak. Haklı olduğu halde, Vatandaşı mağdur eden BES olmuş olacak. Gerçek böyle olmasa da.

HÜKÜMET BU İŞE ARTIK BULAŞMAZ

BES Başkanı Savaş Bozat bir televizyon programında isimleri malum kişilerin Hükümet adına kendisine gelip Cemal başkanı götürme konusunda bir teklif yaptığını açıkladı. Böyle bir teklif yapıldığını varsayalım; yapılan etik dışı bu teklifi Savaş başkanın açıklaması yanlış oldu. Hem Cemal başkan gitsin diyeceksin hem de böyle bir teklif gelince hayır diyeceksin. Savaş Bozat'ın hayır demesi kesinlikle doğru bir tavır ama perde gerisindeki bu olayı eğer gerçekleşmişse dahi açıklaması Hükümet desteğini kelime anlamıyla kaybetmesine neden oldu.

Kimse bu saatten sonra bu soruna müdahil olmaz! Çünkü off the record çiğnendi. İskele Belediye Başkanı Halil Orun dışında bu konuyu yalanlayan da olmadı ama umarım yalandır.

Belediye'de bine yakın insan çalışıyor. Her birinin maaşları az, çok ama her ay bütçeden hayli iyi para çıkıyor bu insanlara. Bu ay grevden ötürü bu para Belediyenin kasasından çıkmayacak. Şimdi Uzun soluklu bu grev Cemal başkana yaradı mı yaramadı mı? Yaradı beyler.

Belediye çalışanları ay sonu maaş alamayınca ne olacak? Sendikanın bu paraları ödeyecek gücü yok, kendi üyelerini de karşısına almayacak mı?

Neticede Cemal başkan seçilmiş O'nu oturduğu koltuktan kurultay üstü UBP Yönetiminin kaldırması hele hele kurultay üstü! pek olası bir durum değil bence.

HÜKÜMET DERHAL BES GREVİNİ KIRMALI

Sendikal grevleri kırmak pek doğru davranışlar değildir ancak Hükümet, Bakanlar Kurulunu ivedilikle toplayıp bu grevi kırmalı. Günün sonunda hem Lefkoşalıların mağduriyeti had safhaya geldi hem de Belediye çalışanlarının ay sonu alamayacakları maaşları artık kesinleşti. Bu nedenle Hükümet grevi kırdıktan sonra tekrardan çözüm yolları aramalıdır bu konuya. Ama önce yaşanan ve yaşanacak mağduriyetler ortadan kalıdırılmalı.

BES ÜYELERİNİN KÜFÜR ETMELERİ ENGELLENMELİ

Bugüne kadar bir çok sendikal eyleme tanık olduk ama BES'in hem Başbakan İrsen Küçük'ün hem de Cemal Bulutoğlularının evine yürürken sarfettikleri ağır küfürleri ben izledim. Ham bandlardan bunu gördüm. Bu nokta da Savaş Bozat'a önemli bir görev düşüyor; üyelerini kontrol altında tutup küfür ve şiddet eğilimlerini durdurmalı. Müthiş bir prestij kaybına uğruyor BES böyle olunca. Sendikalar eylemlerini en iyi şekilde yapar ama küfredip şiddet uygulamaz.

BES'in haklı grevini selamlıyorum ama strateji son derece yanlış gidiyor. Benden söylemesi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.