Yektaoğlu iç tüzüğü gerektiği gibi uygulamadı

Yayın Tarihi: 01/06/12 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Aziz Nesin'in ünlü sözü gelir sürekli aklıma, der ki Aziz Nesin "Biz adam olmayız". Evet biz adam olmayız. Toplum olarak çözüldük, mahvolduk, bittik diye söylenir dururuz ya hep, belki çok klasik ama doğru. Geçtiğimiz günlerde Meclisin prestiji yerlerde sürünüyor diye bir yazı yazmıştım. Aynı görüşteyim hala. Son altı aydır ne meclis adam gibi toplanabiliyor ne de milletvekilleri kendilerine yakışan üslupla konuşuyor Mecliste. TBMM'de bir dönem Miletvekilleri marulla birlikte çiğ köfte yer ve kavga çıktığında ellerindeki çiğ köfteleri diğer vekillerin üstüne atarlardı. Hatta Türkiye kanallarında yayınlanan komedi dizileri bu tür olayları ele alır işlerlerdi.

KKTC Meclisi'nin ne farkı kaldı? Meclis salonunda yemek yenmiyor ama pek ala vekiller birbirine rencide edecek kadar kendini kaybedebiliyorlar. Cumhuriyet Meclisi'nin dünkü toplantısında yine bu tür bir olay yaşandı.CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dt Şerife Ünverdi'ye, "Utanmaz Bakan, Tuuu Yüzüne, hade beee" gibi hiç söylenmemesi gereken cümleler sarf etti. Bu nokta da Ömer Kalyoncu'ya söyleyecek söz dahi bulamıyorum; kesinlikle psikolojik yardım alması gerekiyor, çünkü kendini kontrol edebilen biri değil. Bu sözler ağıza alınacak sözler değil.

Benim dikkati çekmek istediğim asıl mevzu KKTC Meclisi'nin iç tüzüğü ile Meclis Başkan Yardımcısı Dr Mustafa Yektaoğlu'nun takındığı taraflı tavır. Mustafa beyi severim. Entellektüel bir kimliği vardır ve bu ülkeye çok hizmeti geçmiştir. Açıkçası ben daha net bir duruş beklerdim. Ömer Kalyoncu her ne kadar kendi partisinin arkadaşı olsa da Kalyoncu'yu daha sert bir dille uyarabilir, tenkit edebilirdi. Yapmadı. Olaylar oldu bitti ve sonrasında uyarılarını yaptı. Bu yaşananlar iç tüzüğe aykırıdır dedi, böyle konuşmalar yapmayın dedi. Bu kadar. Ben görüntü kaydını YYK'dan aldım ve defalarca kez izledim.

İç tüzüğe göre "Utanmaz Bakan, Tuuu Yüzüne, hade beee" sözleri hakaret içermese bile bir milletvekilinin bir bayan milletvekiline bu denli sözler kullanmasını olayın bitmsinin ardından kibar bir üslubla geçiştirmesi beni üzdü. Peki, bir UBP Milletvekili kürsüden, Fatma Ekenoğlu'na veya Sibel Siber'e "Utanmaz insan, Tuuu Yüzüne, hade beee" sözlerini kullansaydı ve Meclis Başkanlığı kürsüsünde yine Sn Yektaoğlu otursaydı, yine aynı kibar uyarıları mı yapardı UBP vekiline?

Sn Yektaoğlu kusura bakmasın ama bu noktada gerekli tepkiyi gösteremedi.

YEKTAOĞLU İÇ TÜZÜĞÜ GEREKTİĞİ GİBİ UYGULAMADI

KKTC Meclisi İç Tüzüğü Konuşma Üslubu konusunda gayet açık ve salih. 72. Madde. Gelin bir bakalım.

Konuşma Üslubu

72.

(1)

Genel Kurulda kaba, yaralayıcı, aşağılayıcı ve terbiye dışı sözler söyleyen milletvekilini Başkan derhal temiz bir dille konuşmaya; buna karşın temiz bir dil kullanmamakta direnirse, kürsüden ayrılmaya davet eder. Başkan gerekli görürse böyle bir milletvekilini o birleşimde salondan çıkartabilir.

(2)

Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba, yaralayıcı, aşağılayıcı ve terbiye dışı sözler varsa, Başkan gereken düzeltmelerin yapılması için, o yazı ve önergeyi sahibine geri verir.

Şimdi ben soruyorum Sn Yektaoğlu'na "Utanmaz İnsan, Tuuu Yüzüne, hade beee, rezilsiniz" bu sözler kaba ve yaralayıcı değil mi? Terbiye dışı değil mi? Öyle olduğu açık ve salihken ve Sn Kalyoncu kendini kaybetmiş bir halde kürsüden bağırırken, salondaki UBP vekilleri de tepki gösterse ve kavga çıksaydı ne olacaktı? Bu saydıklarım olmadı çok şükür ama çok tanık olmadık mı kavgalara bu mecliste? Sn Yektaoğlu, Neden Sn Kalyoncu'yu kürsüden inmeye zorlamadı? Ben bandı izledim, olay yaşanırken hiçbir müdahale yapılmamıştır. Sn başkan tarafından olay bittikten sonra gerekli uyarılar yapılmıştır.

Dün gün boyu Kalyoncu eleştirildiği kadar Yektaoğlu da eleştri oklarını üstüne çekti. Çünkü Mustafa bey ağır bir adamdır, ciddidir. Bu tür olayları kibarca geçiştirecek biri değil. Ben kendisini öyle tanırım.

MECLİS BAŞKANI BOZER'E DE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Ben birçok kez Sn Bozer'i izledim Meclis kürsüsünden. Oldukça titiz ve dikkatlidir. Örneğin dün Ersan Saner ile Arif Albayrak'ın usüle aykırı davranmaları nedeniyle uyardı. Hem de uzun uzun uyardı.

Meclisin itibarı hergün için kan kaybediyor. Sn Bozer buna bir dur debeli ve gerekli önlemleri almalı. Gerekirse vekillere tüzüğü ihlal etmeleri halinde caydırıcı cezalar verilmeli. Sn Başkan artık devreye girmeli.

**************

GÖREVDE DEĞİL ANCAK ETKİLİ

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yönetim Kururlu üyeliğinden alınan Hasan Erçen'in şu sıralar Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nda mesken tuttuğu bildiriliyor. Erçen'in sıklıkla bakanlığa gittiği ve mesai harcadığı ifade ediliyor.

Yönetim Kurulu içerisinde olmasa da eskisi gibi Kıb-Tek üzerinde önemli bir etkisi bulunduğu ifade edilen Hasan Bey'in bundan sonraki adımları da merak ediliyor.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nda zaman geçiren Erçen ile ilgili olarak "Acaba Kıb-Tek'ten sonra ona yeni bir görev mi verilecek?" sorusu sorulmaya başlandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.