Büyülendim

Yayın Tarihi: 11/06/12 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Kıbrıs İşadamları Konseyi Başkanı İlker Züğürt ve ekibiyle birlikte bir grup gazeteci İzmir'in yolunu tuttuk. İzmir'e yaptığımız temel ziyaretin kökeninde Türkçe Olimpiyatlarını yerinde izlemek olsa dahi Başkan Züğürt bizi Türkiye'nin ekonomik ve ticari anlamda dev kuruluşlarıyla buluşturdu. ESİDEF yalnızca bunlardan bir tanesi. 8 Bin üyeyi ve buna bağlı olarak 39 derneği bünyesinde barından bir sivil toplum örgütü. Türkiye'nin 68 milyar dolar ile ihracatını elinde bulunduran Tuskon'un üyeleri arasında Esidef.

Bu arada Kıbrıs İşadamları Konseyi Başkanı İlker Züğürt pek yakında Tuskon ile bir dostluk mutabakatı imzalayıp Tuskon'un KKTC'deki uzantısı olacak. Açıkçası bu büyük bir başarı. ESİDEF ile hali hazırda iyi ilişkileri var konseyin.

ESİDEF Genel sekreteri Özer Akoğlu ile yaptığımız uzun soluklu sohbette ben ve meslektaşlarım ısrarla İzmir'in KKTC ile olan ticari ilişkilerini sorguladık. İzmir Ticaret Odası Başkanının sık sık Rum tarafını ziyaret ettiğini ve yakın ticari ilişkiler kurduğunu hepimiz biliyoruz.

Esidef Genel sekreteri Özer Akoğlu aslında olaya gayet mantıklı bir açıdan baktı ve paranın dini imanı olmadığı noktasında hepimiz buluştuk ama İzmir ile KKTC arasında ticari ilişkilerin gelişmesi için yakınlaşmaya ihtiyaç olduğunu ve bunun için gelecek aylarda KKTC'de geniş katılımlı toplantıların yapılacağını söyledi. Bu arada unutmadan ESİDEF'in açılımını da ekleyim "Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu"

Oldukça uzun süren bir mini toplantının ardından 45 km uzaklıktaki Manisa'ya hareket ettik. Önceleri Manisa'ya neden geldiğimizi pek anlamlandıramasam da dün gün boyu yaptığımız gezi ve ziyaretlerin ardından bu satırları yazarken tereddütsüz "büyülendim" kelimesini kullanmak mecburiyetindeyim.

LAPTOPU YUTMUŞ BİR DOKTOR

Kelime yerindeyse Manisa'nın Atatürkü gibi bir adam Dr Fahrettin Er. Manise İzmir gibi modern bir il olmasa dahi, tarihi dokusu, çalışkan işadamları ve Mesir macunuyla tek kelimeyle muhteşem bir yer. Hani adına bakınca çok bir şey ummuyorsunuz ama ön yargımın gereksiz yere erken çalıştığı ve Manisaya haksızlık ettiğimi anlıyorum günün sonunda. Dr Fahrettin Er gün boyunca bize eşlik etti, kendisi için "laptobu yutmuş adam" diyenlerde olmuş. Tarihsel süreci tüm bütünlüğüyle anlattıkça anlattı.

İzmir'e dönmeden önce Masiad'ın misafiri olduk "Manisa işadamları derneği". Tabii ki burada da oldukça sıcak karşılandık. İzmir –Manisa arasında dokuduğumuz bu hızlı gezinti ve temasların ardından KKTC olarak ya da Kıbrıslı Türkler olarak buralarda hiç bilinmediğimiz gerçeğiyle de yeniden yüzleştik.

Onlar bizi Yavru vatanın sevimli kardeşleri olarak görüyorlar hala. Bize karşı hiçbir tenkitlerine de rastlamadım. Tüm meslektaşlarımız İzmir ve Manisa'daki işadamlarına KKTC'ye gelmelerini ve KKTC'den ürün satın almalarını, Kıbrıslı Türk işadamlarına önleri açacak bağlantılar kurmalarını öğütleyip durduk ve yapılan yanlışlarla eksiklikleri anlattık.

Türkiye, özellikle Tuskon ve Tuskon'a bağlı ticaret erbapları Afrika, Irak ve birçok ülkeyle büyük ticaret halindeler. İsimlerini duyduğunuz zaman "eeee geri kalmış ülkeler bunlar" diyorsunuz ama öyle değil işte. Birçoğunda petrol ve maden zenginliği var ve fakir halk gibi zenginler de çoğunlukta. Tuskon zenginlerin pazarına sert bir giriş yapmış. Dediklerine göre eğer Türkiye yalnızca batı ile ticari ilişkilerini muhafaza etmiş olsaydı, ekonomik krizi asla teğet geçemezdi.

İLKER ZÜĞÜRT'ÜN ÇOĞUMUZ FARKINDA DEĞİLİZ

Kıbrıs Türk İşadamları konseyi Başkanı İlker Züğürt'deki ekonomik vizyon ve aklın hiçbirimiz farkında değiliz. İpone'mun bozulması sonucu tesadüfen dostluğumun ilerlemesi üzerine ekonomik deha olarak ifade edebileceğim bu adamın Türkiye'deki ciddi bağlantılarına şahit oldum.

Ticaret Odası ile Sanayi odası pek hoş gözle bakmıyor İşadamları konseyine. Ama pek yakında Ticaret Odası ve Sanayi Odası birbirleriyle didişmeye devam ederken İlker Züğürt Türkiye'li işadamını, KKTC Üreticisinin mallarını alması ve dünyaya açılması için Kıbrısa taşıyacak. Buna yürekten inanıyorum.

****************

KİM TUTAR FİKRET KELEŞ'İ

Bel-Sen Başkanı Fikret Keleş son dönemlerin en başarılı sendika başkanlarından biri. Oldukça güçlü bir ekibi var desek yeridir. Özellikle Bel-Sen'e bağlı 8 belediyenin birçoğunun sigorta borcu olmadığı gibi bölgeye yatırımları da hayli iyiymiş. Bu başarını kıskanıyorlar Fikret Başkan. Biz yanındayız, sen devam et.

*************

ONUR-AİR'İN UÇAKLARI ESKİ KANATLARI DA PASLI MI?

Oldum olası uçaklara ayrı bir ilgim vardır. Boeing 727'lerle yeniden seyahat etme fırsatı yakalamak isterdim doğrusu. Bir de en çok airbus 300 ya da 310'ları merak ederim hep. Bu uçaklarda bildiğim kadarıyla Onur-Air'in filosunda varmış birtek. Onur-Air Ercan-İstanbul arasında oldukça uygun fiyatlara uçuş yapan bir havayolu şirketi. Bir arkadaşım geçtiğimiz gün İstanbula günü birlik gidip geldi. Uçak nasıldı diye sordum: "sorma eski bir uçak havası vardı, kanat yanına oturdum, kanatlar sanki paslıydı, çok korktum" dedi. Uçakların Türkiye sivil havacılık tarafından hayli sıkı takip altında olduğunu biliyorum. Bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum ama arkadaşımın bana aktardığı bu yorumları da Onur-Air'e hiç yakıştıramadım. En erken zamanda Onur-Air ile bir uçuş yapıp, bunu gözlemleyip daha geniş bir yazı yazacağım. Umarım bu bir airbus a 300 olur.

**************

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.