Tüzüğü anlamadan okuyanlara: Özgürgün doğru karar üretti

Yayın Tarihi: 23/10/12 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Zar zor tamamlanan bir UBP kurultayı geride kaldı. Tekrarlanır mı diye merak edenler için yazıyorum "hayır tekrarlanmaz", mahkeme İrsen beyin Genel Başkanlığını iptal edip seçimlerin tekrarlanması kararını üretir mi diye merak edenler için yazıyorum "hayır". Tabii yüce mahkeme ne karar verir bekleyip göreceğiz ama gelin o çok tartışılan UBP tüzüğünü inceleyelim. Fotoğrafa net bakmayanlar Divan Başkanı Hüseyin Özgürgün'ü haksız yere suçluyorlar. Özgürgün bu kurultayı son derece doğru ve demokratik yönetti. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

İŞTE 28. MADDE

*UBP Tüzük Madde 28. Parti Genel Başkanının seçimi ve görev süresi.Parti Genel başkanı gizli oyla ve üye tamsayısının (1427) salt çoğunluğu (714) ile seçilir.

Buraya kadar her şey normal gözüküyor, değil mi? Devam edelim..

***İlk turda salt çoğunluk sağlanamazsa seçim en çok oy alan iki aday arasında bir hafta sonra yinelenir ve ikinci tur oylamaya gidilir. Bu takdirde en çok oy alan aday Parti genel Başkanı seçilir.

"İlk turda salt çoğunluk sağlanamazsa seçim en çok oy alan iki aday arasında bir hafta sonra yinelenir ve ikinci tur oylamaya gidilir" diyor tüzük. Kaşif taraftarlarının kıyameti kopardığı ve üzerinde durduğu cümle işte bu. Peki cümleyi birkaç kez tekrar tekrar okuyun bakalım sakince!!! İlk turda salt çoğunluk sağlanamazsa seçim en çok oy alan iki aday arasında derken "iki adaylı bir seçime gönderme yapmıyor tüzük. İkiden fazla adaylı bir seçimde salt çoğunluk sağlanamazsa seçim en çok oy alan iki aday arasında bir hafta sonraya ertelenir" anlamı çıkıyor bu cümleden.

Peki bu bize neyi anlatıyor? Bugüne kadar tek adamlılığa oynanmış bir partinin son derece önemli bir maddesinin muallakta yani belirsizlikte olduğunu gösteriyor. 28. Maddenin ilk cümlesi tamam ona kimsenin itiraz etme hakkı yok ama maddenin devamına baktığınızda salt çoğunluk sağlanamazsa sona kalan iki aday bir hafta sonra tekrar seçime gider diyor. Sona kalan iki aday yok ki. Biri diğerinden fazla oy alan iki aday var. Yani üçüncü aday yok ki salt çoğunluk sağlanamasın!

2 sene önceki Küçük-Kaşif-Taçoy'un katıldığı kurultay yarışında işte 28. Madde tam anlamıyla çalıştı çünkü gerekçeleri yerini bulmuştu. Şu an ki seçimde böyle bir durum yok.

İRSEN BEY BAKANLARINI BİR DAHA GÖZDEN GEÇİRMELİ

Kurultayın analizini doğru yapmak lazım. Aksi takdirde Başbakan İrsen Küçük hep kaybetmeye mahkum olur. Bir kere kabinenin tamamı özellikle İrsen beyin güvendiği bazı bakanlaradır sözüm iyi çalışmamışlar. Bu kadar net söylüyorum. Eğer gerektiği gibi bakanlar çalışsaydı İrsen bey kesinlikle çok daha yüksek oy alırdı.

İlçe başkanlarının hepsine sözüm yok ama şunu da sormadan geçemeyeceğim "hani iskele, Girne, Lefkoşa" tamamdı? Her yerde başa baş gidildi. Delegeleri yalan söylemekle suçlayamayız, neticede ortada Derviş Eroğlu faktörü vardı. 22 yıl bu partinin delegesine iş, aş veren bir adamın ricasını tabii ki kıramazdı delege. Derviş beyin delege üstünde gücü olduğunu hepimiz biliyoruz ama 10 bakan İrsen beyin yanında 4 ilçe başkanı keza öyle ve Başbakan Küçük seçim kaybetmenin eşiğinden dönecek. Olacak iş değil. Peki nedir bunun nedeni/ nedenleri? Hiç kimse gerektiği gibi çalışmadı.

İrsen bey bunun analizini sakin kafayla yapmalı, toplantılar yapıp hesabını sormalı.

Kurultay salonu dışında ben İrsenciyim deyen örgüt başkanlarının sandık başına gidince İrsen beye oy kullanacak yanındaki delegeye "vicdanın sesini dinle Kaşif'e ver" demişse eğer İlçe başkanları UYUMUŞLAR derimde başka bir şey demem.

Herkes otursun ve bir özeleştiri yapsın. Bu tür bir kadroyu hak etmiyor Başbakan!

Ben her zaman söylerim vetolu bir erken seçim şarttır bu ülkeye diye!

************

HACI Sunat Atun DİYELİM Mİ?

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun dünkü yazıma atfen basın danışmanı aracılığıyla bana ulaştı ve Has'ta olmasının kaçınılmaz olduğunu herhangi bir nedenden dolayı yurt dışına gitmediğini, delegelerine İrsen Küçük'e gereken desteği sağlamaları için gerekli bağlantıları kuruduğunu iletti. Sunat beye bundan sonraki süreçte önemli görevler düşüyor. İrsen beyin O'na ihtiyacı var. Akıllı ve çalışkan bir politikacı olduğunuzu hepimiz biliyoruz. Benim fikrim keşke Mekke'ye gitmeyi seneye bıraksaydınız şeklindedir hala ama hayırlısı böyleymiş diyelim. Bende Bağdat'a Geylani hazretlerine gitmeyi çok istiyorum. Belki beraber gideriz.

**************

UBP, ÖRP VE DGP İLE YOLLARINI BİRLEŞTİRMELİ

Dün meclis tatildi ancak gelecek pazartesi toplanacak daha doğrusu toplanmayı deneyecek ve muhtemelen toplanamayacak. Belki bir sayının Hükümeti protesto edeceğini biliyoruz. Hükümetin kamuoyuna rezil olmasını engellemek ve faydalı çalışmasını sağlamak adına artık ÖRP ile DGP'^nin UBP ile yollarını birleştirmesi gerekiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları