Dr Berova'dan yasa ihlali

Yayın Tarihi: 28/11/12 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Hükümetler pek çok konuda yanlışlar yapar ve toplumun dinamik yapı taşlarını oluşturan sivil toplum örgütleri Hükümetleri yanlış icraatlarından dolayı tenkit eder, uyarır ve doğru yola gelmesi için çalışır. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği bir süre önce kurultayını yaptı ve yeni başkan olarak Dr Özdemir Berova'yı seçti. Önce hayırlısı olsun Sn Başkana. Önceki başkan Dr Suphi Hüdaoğlu'nu olayların üzerine gerektiği gibi gitmediği için en çok eleştiren gazetecilerden biri de benim. Yeni Başkan Dr Berova'nın da şu anki pozisyonunu araştırdığımda yasaları ihlal eden bir doktor ve bununla beraber bir Tabipler Birliği Başkanı buldum karşımda.

Tabipler Birliği Başkanı Dr Özdemir Berova aynı zamanda Girne Akçiçek hastanesi Başhekim yardımcısı görevini yürütüyor. Bu ne kadar etikdir değildir o da ayrı bir konu. Hem bir sivil toplum örgütünün başında olacaksınız hem de Devletin hastanesinin başında olacaksınız. Başhekim yardımcısı demek yönetimde iki numara demek. Bunun etik olup olmadığı tartışmasını bir yana bırakıyorum, asıl konuya gelelim.

17 Şubat 2011 tarihinde Anayasa Mahkemesi Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'nda yapılan değişikliklere red kararı almıştı.

Anayasa Mahkemesi Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, Kamu-Sen, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikasıyla Serbest Çalışan Hekimler Birliği'nin yaptığı başvuruyu haklı bulmuştu. Anayasa Mahkemesi yapılan başvuruyu değerlendirdikten sonra "6-2009 Kamu Sağlık Çalışanları Yasası"nın 43'üncü maddesinin Anayasanın 1 ve 8 maddesine aykırı olduğunu, "6-2009 Kamu Sağlık Çalışanları Yasası"nın 102'inci maddesini de Anayasaya uygun olmadığını bildirmişti. Yani bir kamu çalışanı doktor hem devlette hem de özelde çalışamayacak, iki iş birden yapamayacak diye Anayasa Mahkemesi karar üretmişti. Başsavcılığın, Meclisi temsilen Kıvanç Riza'nın, Tıp-İş'i temsilen Müjgan Irgat'ın, davacıları temsilen de Mustafa İnan, Cenkay İnan ve Hasan Esendağlı'nın katıldığı davada Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı vermesiyle birlikte kamuda görev yapan doktorlara ikinci iş yapma hakkı veren yasal düzenleme Anayasa'ya göre uygulanamayacak. Ben bu mahkeme kararına bizzat ulaştım ve haberin ekinde de yayınlıyorum.

Tabipler Birliği Başkanı Dr Özdemir Berova'nın aynı zamanda Özel Girne Hastanesi'nde de çalıştığı bilgisi geldi bana. İlk önce şaşırdım ve "nasıl olur, Tabipler Birliği Başkanı Anayasa mahkemesinin bu kararını bile bile yasalara aykırı hareket edip suç işler mi" diye sordum kendi kendime.

Bundan emin olabilmek için Özel Girne Hastanesini aradım ve Tabipler Birliği Başkanı Dr Özdemir Berova'nın Özel Girne Hastanesi'nde randevu vererek çalıştığını teyit ettim.

Anayasa Mahkemesi'nin 17 Şubat 2012 tarihli kararına uymayan birçok doktor var bu ülkede. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bakın önceki Tabipler Birliği Başkanı Dr Suphi Hüdaoğlu bu konuda hassastı ve hem birliğe başkanlık hem devlette doktorluk hem de özelde iş yapmıyordu. Birliğin başkanı ve kendi kliniğinin doktoruydu.

Şimdi bir gazeteci olarak ben Tabipler Birliği Başkanı Dr Özdemir Berova'nın yasalara uymayarak diğer doktorlara sağladığı üstünlüğü kime şikayet edeceğim diye düşünüyorum.

Sağlık Bakanı Sn Ertuğrul Hasipoğlu'nun bu konuya gereken hassasiyeti göstermesi gerektiği inancıyla göreve davet ediyorum. Yalnızca Sn bakanı değil Tabipler Birliği yönetim kurulunu da hem başkanlarını hem de kendi yapılarını gözden geçirmeye davet ediyorum.

Birlik başkanının örnek olması gerekirken Anayasa Mahkemesi'nin kararını hiçe saydığı nerede görülmüştür ve olacak iş midir?

Tabipler Birliği Başkanı Dr Özdemir Berova'nın kardeşi olan Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Kandemir Berova da bu davanın başını çekenlerden biriydi. İşte Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Kandemir Berova'nın bir başka gazeteye verdiği röportajdan bir kesit:

"Doğru bulmuyoruz, itiraz ediyoruz dedik. Eşitsizlik olduğunu düşündüğümüzü söyledik. Sağlıkta tam gün ilkesine aykırı bir yasal düzenleme dedik. Tüm itirazlar tutanağa geçirildi, bize de Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak düştü" diyen Berova, hekimlerin ikinci bir işte çalışmalarını getiren 43/3 ve 43/4 sayılı yasaların iptalini istediklerini kaydetti.(Star Kıbrıs Gazetesi, Yurdagül Beyoğlu 4/10/2012)

****************

SAĞLIK BAKANLIĞI, TURGAY HİLMİ'Yİ GÖRSÜN İSTEMİYOR

Turgay Hilmi'yi hepimiz tanır ve severiz. Ben de yakından tanırım. Bu ülke için bir şeyler yapmak için çırpınıp duran neferlerden biridir. Ancak aldığım duyumlara göre bu sefer yanlış bir şeyler yapmış. Almanya'dan bizim Devlet hastanesine bağışlanmak üzere bir grup Alman hayırsever ile bir ambulans getirtiyor ülkemize. Ancak Sağlık Bakanlığı bir türlü bu ambulansı almıyor. Hatta Turgay beyin bu konuyla ilgili isyanı da var. Nedir durum diye Sağlık bakanlığına uğrayıp bir araştırıyorum konuyu, hani Sağlık Bakanlığı bu kadar zenginlemiş de beğenmiyor mu artık gelen yardımları diye. Ancak bir de görüyorum ki Alman hayırseverlerin bağışlamak istediği ambulans sade bir pikap araçtan öteye bir şey değil. Hatta bu ambulans "tam donanımlı" diye bağışlanmak isteniyor ve Turgay Hilmi ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri arasında ciddi tartışma çıkıyor. Aracı açtılar ben de gördüm. Araç yaşça çok eski ve kesinlikle eşya taşımak için kullanılabilecek bir araç. Şimdi ben Turgay beyin iyi niyetinden şüphe etmem asla ama tam donanımlı ambulans diye "yaşlı ve tek bir donanımı dahi olmayan" bir aracı Sağlık Bakanlığına farklı anonsla hibe etmeye çalışmak da yanlış bir davranış.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları