Meclis dolandırıcılara izin vermesin

Yayın Tarihi: 21/12/12 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Mazbata yasası konusunu birkaç gün irdelemekte fayda var diye düşünüyorum. Mazbata yasası ile hedeflenenleri dinledikçe insanın canı sıkılıyor, asabı bozuluyor. Hiçbirimiz borçlanarak yaşamayı sevmeyiz. Borçsuz insan yok tabii. Ya mecburiyetten borçlanırız ya da bir hevesle geleceği düşünmeden atlarız borcun içine.

Günün sonunda da çoğumuz mağdur oluruz. Ama bu mağduriyetleri, daha yolun başındayken durdurabiliriz aslında ama durdurmak istemeyiz. Tabii herkes için bunu söylemek doğru olmaz, elde avuçta yoktur ve küçük borçlar dev rakamlara ulaşır. Ve en nihayet hapis.

Bugüne kadar olaya bu açıdan baktığım için hükümetin mazbata yönünde attığı ve atmayı planladığı adımları desteklerdim. Hatta yolda sokakta karşıma çıkan vatandaşlar olur, "bir haber yapın borcumu ödeyemediğim için hapse düşeceğim ay sonu" diye dert yanarlardı. Haber yapsam ne olacak derdim içimden. Bunun çaresi mi var?

Bazı vatandaşlar gerçekten elde avuçta olmadığı için bu hallere düşüyor ama avukatlarla yaptığım konuşmalarda işin diğer yüzünün öyle olmadığını öğrendim. Hatırı sayılır bir kesim bu işi dolandırıcılık mesleği haline getirdi ve hükümetin çıkardığı ya da çıkaracağı yasaları bekliyor ve borcunu ödemiyor.

MAZBATA ÖYLE KOLAY GELMİYOR

Nedir bu mazbata, bir insan nasıl mazbatalık duruma düşer? Diye merak edip bir araştırın , tüyleriniz diken diken olacak. Bir örnek verelim "birine 50 bin TL borcunuz var. Fakat siz bu parayı ödemekten kaçınıyorsunuz, paranız vardır ya da yoktur. Çoğu zamanda var! Ya da birine bir iş için 50 bin tl'lik çek kestiniz ve bu çek karşılıksız çıktı. Sizi çeki yazdığınız adam arıyor ama siz sallıyorsunuz adamı, olmadı borçlu olduğunuz avukatı arıyor sizi ve bu parayı vermeyecekseniz çeki mühürleteceğiz çek yasağına düşeceksiniz demesine rağmen, siz yine ödemiyorsunuz. Çek yasağına giriyorsunuz ve haliyle olay mahkeme taşınıyor. Mahkemeye çıkıyorsunuz ve benim bu parayı ödeyecek gücüm yok uygun bir taksit yapın talebiniz üzerine mahkeme çok komik bir rakama sizi taksite bağlıyor ve bu parayı ödememeniz halinde hapse gideceğinizi belirtiyor. Siz tamam deyip 50 bin tl borç için küçük miktarlarda taksit ödemeye başlıyorsunuz. Derken ödemekten vazgeçiyorsunuz 200 tl'lik taksiti ve hakkınızda tutuklama emri çıkıyor davacının mahkemeye başvurusu sonucunda. Polis sizi arayıp buluyor, zaman tanıyor ve siz yine taksitlerinizi ödemekten kaçınırsanız hapse düşüyorsunuz. O da polis sizi bulup mazbatayı verebilirse".

Yani anlayacağınız mazbatalık bir duruma öyle kolay kolay düşmüyorsunuz. Pek çok işadamı biliyoruz ki birkaç yüzbin avroluk arabalar sürüyorlar ve mazbatadan kaçıyorlar. Her ne halse polis de bu adamları bulup mazbatayı veremiyor. Bu konu Barolar Birliği tarafından Başbakan İrsen Küçük'e iletildi ve polise gerekli uyarının yapılması istendi.

Naif ve gerçekten zor durumda olup 200-300 tl'yi ödemeyen insanımız yok mu var? Ama çoğunluk bu işi dolandırıcılığa dökmüş durumda.

MECLİS BUNA ALET OLMAMALI

Mazbata yasasının yürürlüğe girmesi konusunu ilk önce muhalefet partileri gündeme getirdi ve sonrasında da Hükümet bu işi sahiplendi. Hükümetin bu yanlıştan döneceğine inanıyorum. Aksi takdirde Meclis yani yasa koyucu dolandırıcılığı yasal hale getirecek ve mahkemelerin elini kolunu bağlayacak.

Anayasa mahkemesinin 142. Maddesi, mahkeme emirlerine uyulmaması halinde tutuklanmayı emreder, mazbata yasası bunu ortadan kaldırıyor. Yani birçok insanın güvenerek verdiği milyarlar geri ödenmese de mahkeme tutuklama emri veremeyecek.

DEVLET PARA KAYBINA UĞRAYACAK "Ersin Tatar'ın dikkatine"

Bir hukukçu arkadaşıma mazbata yasasının geçmesi halinde ne olacak diye sorduğumda; "işadamı ya da işletmeler verdiği paralarını geri alamadığında yine mahkemeye başvuracak ve bu alamadığı paralarını zarar gösterip yıl sonu devlete ödedikleri vergilerden düşecekler. Buna da hakları var. Yani sonuç olarak devlet de bu işten büyük zarar görecek. Ya da paralarını alamayanlar başka yollara başvuracaklar" diye yorumladı.

Öyle tahmin ediyorum ki mazbata yasası meclisten geçmeyecek, hükümet bu yasadaki tadilatı yapacak ya da geri çekecek. Muhalefet de bu konuda gerekli sesi vermesi gerekiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları