Talat'tan egemen Bağış'a "polemik yaratma" uyarısı

Yayın Tarihi: 11/01/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Kıbrıs müzakere sürecinin pek başarılı gittiğini hiçbirimiz söyleyemeyiz. İkinci Cumhurbaşkanı Talat'ın döneminde de, Talat her ne kadar zorlayıcı ve mücadeleci olsa dahi Rum tarafının isteksiz ve sorunlu tavırları sürecin olumsuz sonuçlanmasına neden olmuştur. Cumhurbaşkanlı seçimlerinin ardından uzun zaman geçti. Sn Talat'ın yeniden adaylığa hazırlandığını açıklamalarından ya da değerlendirmelerinden anlayabiliyorsunuz. Tabii daha bu süre 2 yıl var, ne olur ne kalır bilinmez.

Kanal T-Kıbrıs Postası ortaklaşa yapılan ve meslektaşım Canan Onurer'in programına konuk oldu Talat. Sn Cumhurbaşkanı programlarının çoğunu kendi çözdürür ve basına dağıtırmış ben bunu yeni öğrendim. Uzunca bir haberini de yapmış Sn Talat'ın ekibi, bende yazılan bu yazıyı sonuna kadar okuma zahmetine katlandım. İyi ki katlanmışım, öyle bir söyleme rastladım ki haber siteleri bunu hiçbir şekilde ön plana çıkarmamış.

Cımbızla çektim aldım. Talat'a Türkiye Cumhuriyeti Baş müzakerecisi Egemen Bağış'ın Rum tarafına karşı yapmış olduğu söylemlerinin değerlendirilmesi soruluyor. Sn Başkanın vermiş olduğu yanıtın orjinalini yayınlıyorum "Egemen Bağış'ın Rum tarafına karşı söylemlerinin sorulması üzerine Talat, çatışmacı söylemlerden uzak durulması gerektiğini kaydederek, "Çözüm istiyorsanız, çözümü öne çıkarmalı, çözümü onaylamasını beklediğiniz halka teşvik edici mesajlar vermelisiniz. Sizi 'öcü' görenlere öyle olmadığınızı ifade etmelisiniz; siz büyük güçsünüz, polemik sizin işiniz değil, onu doğrudan muhatap olanlara bıraksanız daha iyi olur" dedi.

EVET, paragrafı iyice okuduğunuzda İkinci Cumhurbaşkanı Talat'ın, Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Rumlara karşı söylemlerinden rahatsız olduğunu ve bunları tasvip etmediğini açık bir şekilde anlarsınız. Biraz daha açarsak söylemlerin altında yatanı "sen büyük güçsün, onlarla polemiğe girme, senin işin değil" göndermesi yapıyor.

TALAT, EGEMEN BAĞIŞ'TAN RAHATSIZ MI?

Sn Talat'ın Egemen Bağış'a yapmış olduğu bu eleştiriden her sonucu çıkarırsınız. Günahı kadar sevmediği Eroğlu'na mı sahip çıktı "polemik sizin işiniz değil, onu doğrudan muhatap olanlara bıraksanız daha iyi olur" derken, yoksa Egemen Bağış'a karşı bir negatifliği mi var da bu konuyu vesile etti?

Egemen Bağış'ın konumuna bakarsanız Kıbrıs Müzakere sürecinde birinci derece muhatap olduğunu görürsünüz. Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci sıfatını taşıyan birine "sen bu işin doğrudan muhatabı değilsin demek abestle iştigaldir. Yani Sn Talat kusura bakmasın ama yanlış bir söylem geliştirmiş. "Kıbrıs Cumhuriyeti" bir AB devletidir ve Sn Talat'ın da çözüm döneminde başarabilseydi amacı Birleşik Kıbrıs'ın Avrupa Birliğinde olmasıydı.

Eee ! Türkiye-Yunanistan-İngiltere-Kıbrıs'taki halklar hep bu sürecin birinci muhatapları değil midir?

Hangisinin eveti olmadan çözüm olabilir? Olmadığını da gördük işte?

TALAT'IN RUM HAYRANLIĞI YOK AMA

Muhalefetin Talat'a her zaman yaptığı eleştirilerin başında Rum tarafına olan inancı ve güveni başta gelir. Zaten "bana seçimi kaybettiren Hristofyastır" söyleminden de Talat'ın Hristofyas'tan yana hayal kırıklığı yaşadığını anlayabiliriz.

Yine muhalefet partileri Talat'ın gelişmelerle ilgili değerlendirmelerden öteye gidemediğini ve öneri yapmadığını, yapamadığını söylüyorlar.

Sonuç olarak Sn Talat'ın, Sn egemen Bağış'a yönelik yapmış olduğu üstü örtülü bu uyarı çok konuşulacağa benziyor. Sanırım Talat'ın bu paragrafı daha açık izah etmesi gerekecek. Günün sonunda kendisi Bu halkın seçtiği ikinci Cumhurbaşkanıdır ve istediğini söyleme hakkına sahiptir.

Ama bir gerçek daha var, Talat bir daha Cumhurbaşkanı seçilirse Egemen Bağış ile bu yolu nasıl yürüyecek?

BAKAN ÜNVERDİ İŞÇİ'YE SAHİP ÇIKTI

Uzun zamandır asgari ücretin belirlenmediğini biliyoruz. Ancak anlaşılan Hükümet 2013 yılında vatandaşın cebine daha fazla para girmesini sağlayacak. Asgari ücret komisyonunun bugün toplanıp bir karar üretecek. Şerife hanım da bu konuda ciddi karar aldı. Artış ne kadar olur bilemem ama bu artışın olmaması için birçok işadamı da çaba sarfediyor bunu da bilin. Öyle eleştirmesi kolay. Bir de işverenlere sorun bakalım artış değil maaş bile vermek istemiyorlar.

**************

EROĞLU'NUN ADAYLIĞI YATIR

Başbakan İrsen Küçük bir açıklamasında Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun Ahmet Kaşif'i desteklemesinden ötürü ve kendisinin aleyhine kulis yapmasından ötürü Sn Eroğlu ile aralarının açık olduğunu ifade etti. Bende bunu şuna yorum. Olur da İrsen bey bu kurultay işinden galip çıkarsa Sn Eroğlu'nun bir daha UBP'den Cumhurbaşkanı adayı olma durumu ortadan kalkar. Sıra haliyle İrsen beye gelir diye tahmin ediyorum. Zaten bütün kavga da bundan çıkmadı mı?

**************

UZUN ALSANCAK BELEDİYESİ'NE ADAY

Girne'nin tanınmış işadamlarından Hasan Uzun ile dün bir araya geldik. Yeni siyasi planlarından bahsetti. Bir ara vekilliğe göz diktiğini hatırlıyorum. Ülkemizdeki siyasetin içine girdiği durum onu hayli soğutmuş. Vatandaşa birebir hizmet verme hevesi düşmüş içine; "gelecek belediye başkanlığı seçimlerinde UBP'den Alsancak belediyesine aday olmayı planlıyorum. Bu konuda gerekli alt yapı çalışmalarına başladım, haberin olsun" dedi. Birileri bu işe çok kızacak diye düşünüyorum.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.