Merkel Rumların ipini çekti

Yayın Tarihi: 19/03/13 07:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Rum tarafının yaşadığı ekonomik kriz gündeme damgasını vurdu. Savaştan da beter bir durum yaşıyor Rum yönetimi. Ülkemizin tanınmış ekonomistlerinden Mehmet Saydam'la dün buluşup uzun bir sohbet yaptık. Krizlerin faydaya çevrilmesi gerektiğine ve ülkemizde ne yazık ki bu bilincin gelişmediğine dikkat çekti Saydam.

Rum bankalarında 100 bin avronun üzerinde bankada hesabı olan her kişiden bir defalığına % 10 kesinti yapılacak. Rum meclisinden bu yasanın geçebilmesi için 29 oy gerekiyor, Rum hükümetinin ise sayısı 28. Yalnız Rumlar değil bu bankalarda hesabı olan herkes tedirgin. Bankalar kapalı olduğu için kimse para çekemiyor, bundan dolayı kimse bankaya para da yatıramıyor. İşte hep bunları konuştuk Mehmet Saydamla.

Saydam ekonomik aklına güvendiğim ve siyasette yer alması gerektiğine inandığım genç insanlardan biridir. Sohbet sırasınca üzerinde ısrarla üzerinde durduğu Rum tarafında yüklü miktarda para kazanan işadamlarının günlük cirolarını KKTC bankalarına yatırmak istemeleri ve bunun Maliye Bakanlığınca engellendiği yönündeydi.

Maliye Bakanı Ersin Tatar'ın Kuzeye kara para girmesinin karşısında oldukları ve isteyen Rumların yasal olarak bankalar üzerinden para yatırabilecekleri açıklamasını sordum kendisine; Saydam "Yasal olarak bankalar üzerinden para yatıralamayacağını hepimiz biliyoruz. Bunun bir benzeri Irak savaşı sonrasında yaşandı. Türkiye nakit paranın sınır kapılarından geçmesine izin verip hemen sınıra banka açarak bu paraları aldı. Iraklı insanların paralarına güvence verdi. Haliyle devlet bu paraların stopajını aldı. Düşünsenize komşunuzda bir kriz var ve size oluk oluk sıcak para akacak ama siz bunu engelliyorsunuz. Bankalar üzerinden Rumlar bize para yatıramaz ki, bu nasıl olacak? Ersin bey bu açıklamasıyla Rumları Beyruta ve İngiltereye yönlendirmiş oldu. Ben olsam sınır kapılarının dibine bir banka açar ve bu paraları kabul ederdim. Demiyorum Rum tarafı düştü tekmeyi vuralım ancak sıcak para girdisi bir an da Devlete sıcak para girdisi yaratacak. Bunu Hükümetin görmesi gerekiyor. Krizleri fırsata çevirmesini bilmeliyiz" dedi ve ısrarla bu konuya vurgu yaptı.

Rum tarafında yaşanan krizin Almanya Başbakanı Merkel'in yani dolayısıyla AB'nin akdenize inmeye çalışan Rus sermayesine kucak açan Rum yönetimini cezalandırdığının da altını çizdi Saydam.

Rumların yıllardır İsrail, Rusya ve Mısırla çok yakın ilişkilerinin olduğunu biliyoruz. Rum tarafı bu paraları haliyle akladı. Sanırım Ersin bey kara paranın girmesine izin vermeyeceğiz demesi bundan kaynaklanıyor ama Saydam'ın dikkat çektiği esnafın günlük yüksek cirosunun KKTC bankalarına güvenilir bir merkez bankası himayesinde olan KKTC bankalarına akışının sağlanması gerektiği yönündeydi.

Rum meclisi bu konuyu bugün meclislerine götürecekler, Meclisten geçmezse ne olur diye sordum Mehmet saydam'a "Kıbrıs Bankası iflasını açıklar" dedi.

İşin özeti: Avrupa Birliği ekonomik anlamda Rumları ilk defa cezalandırdı. Hem AB'ye güven kalmadı hem de Rum bankaları iflasın eşiğine geldi. Rumların kaderi bu şekilde kötü gitmeye devam ederse sanırım çözüm kendiliğinden olacak. Zira Anastasiades gelir gelmez karizmayı çizdi.

****************

HAYAT VAZGEÇECEK KADAR UZUN DEĞİL

Geçtiğimiz yıl ençok intiharların yaşandığı yıl oldu. Bu yılda bu işin kapısını sevgili Can Denktaş araladı. Umarım bir an önce iyileşir ve ayağa kalkar. Ülkemizde birçok insan intihara teşebbüs ediyor.teşebbüs edip kurtulan kişilerle konuştuğumda kurtulduktan sonra derin bir pişmanlık duyduklarını söylemişlerdi bana. Kimsenin özelini yazacak değiliz burda ancak herkes, hepimiz birbirimize sahip çıkmak zorundayız. Yaşam çok kolay kaybedilecek bir olaydır. Kimse unutmamalı ki herşey olacağı yere varır. Can'la birkaç hafta önce yemekte karşılaşmıştık. "gene esip gürlerdin dün gece" diye bana takılmıştı. Biraz rahat olmak lazım, ölünce bir şey değişmiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları