Bu Rumlar bu AB'den çıkar

Yayın Tarihi: 25/03/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

Bu kadar ahı mı tuttu Rumları yoksa beceriksizlikleri mi başlarını yaktı? Aslında hiçbiri değil. Sadece dimyada pirince giderken evdeki bulgurdan oldular. Ne islami birliğe ne de hristiyan ortaklığına hayatım boyunca inanmadım. Çünkü çıkarlar bir tek parayla örtüştüğü zaman herkes birlikte çalışmaya başlar.

Akdeniz deki yapı nereden nereye geldi. Daha önce de yazmıştım Avrupa Birliği Rumları Rusya ile olan ilişkilerinden ötürü ateşin içine attı. Geçmişte de olduğu gibi Rumlar hem Ruslarla hem de Mısırla her zaman yakın ilişki içinde oldu. Petrol, silah ve kara para. Rusya'nın Suriye'de Suriye'ye sattığı silahlara karşılık kiraladığı üssün yapısı uzun süredir tehlikedeydi, acaba Ruslar Rum ekonomisini kurtarmak için Rumlardan da bir üs istedi mi? Hiç kimse bunu düşünmüyor.

Ada'ya beş ayrı devlet hükmediyor şimdi. Bir de Ruslar olsa ne olacak, demiş olabilirler. Osmanlı'nın Kıbrısı İngilizlere ekonomik iflasın eşiğinde kaptırdığını bilmiyor muyuz?

Neticede Rumlara ne Yunanistan ne Rusya ne de AB yardım etmiyor. Anastasiades'in Brüksele gitmesi de bir fayda vermeyecek. Çünkü bunun adı üstünde ceza. AB'nin Rumlara kestiği Rusya cezası bu. Ruslar akdenizde hem üs barındırıyor "suriye" hem de bir ülkenin ciddi mali yapısını yönetiyor(du).

ÇÖZÜM OLMALI MI ŞİMDİ?

Ajanslar İngiliz'in Rumların ekonomik çöküntüsünü fırsat bilerek bir çözüm planı sahneye sürmeye hazırlandıklarını duyurdular, peki Rumlarla anlaşmalı mı şimdi? Neden? Tanınma için mi? Sizin makinesi vurmuş bir arabayı satın alır mısınız? Daha farklı soralım başınıza bela satın alır mısınız?

Sonra olası bir anlaşmada toprak tavizi ve mülkiyet tavizi gündeme gelecek. Fakir düşmüş bir Rum tarafına bir iyilik yapmayı ister mi Türk diplomasisi?

Bence külliyen hayır. Çözümün koşulları gündeme gelecekse bile Türk tarafının çıkarlarını en üst seviye koruyan bir çözüm masaya gelmeli. Peki Rumlar kabul eder mi böyle birşeyi? Yine hayır.

O kadar kolay olmasa da Anastasiades AB'yi AB'den ayrılmakla tehdit edecek. Ya bunu gerçekten yapacak ve kendi para birimlerine döncekler ya da Rum ekonomisi portekiz gibi, ispanya gibi gümleyecek. AB'de olup da zengin olan ülke sayın bakalım bana. Yok! Hepsi batak.

Beklenmedik şekilde İsrail-Türkiye yakınlaşması da başladı. Amerika yine sahne de. Tüm bu filmler Rusya'yı bölgeden atıp Rusya'ya kucak açan devletleri terbiye etmekle alakalı konular. Arap baharı diye bir şey çıkardı birileri bir yerinden ne Suriye kaldı ne Mısır ne Libya kaldı, Rum tarafında da savaş çıkaracak halleri olmadığı için ekonomik olarak sıfırladılar.

Her ne kadar ABD-AB birbirini günahları kadar sevmes e de akdeniz ve orta doğuda çıkarları örtüştüğü için Rus ve İran tehlikesini tertiplediler. Bunu iç savaş, ekonomik darbe ve tehditle yaptılar.

Takdir etmek lazım mı bunu? Evet takdir etmek lazım. ABD akıllandı, artık uçak asker gönderip savaş çıkarmıyor, yönetimini değiştirdi. Bu süreçte uzun uzadıya Türkiye'ye ve İsrail'e yarayacak.

Tüm bu süreçte çözüm olur mu? Kendi para birimi ve güçlü ekonomisi olan bir Kıbrıs niye olmasın? Avrupa Birliği'nde ayrı, bağımsız ama AB-ABD-Türkiye-Yunanistan-İsrail'le güçlü ilişkileri olan bir Kıbrıs Fotoğrafı içinde.

Örnek "Türkiye'nin kendisi"…

****************

SU'YA NE KADAR HAZIRIZ?

Hafta sonu Türkiye'den KKTC'ye getirilmeye çalışılan su projesinin tanıtımı yapıldı. Ben katılmaya fırsat bulamadım ancak katılan Güzelyurt-Lefke Narenciyeciler Birliği Başkanı Sami Dayıoğlu ile konuşma fırsatı buldum. Dayıoğlu hayli kızgındı. Projenin oldukça güzel kelimelrle anlatıldığını ancak ülkeye gelecek suyun nasıl değerlendirileceğini, hangi ücretten kime nasıl satılacağını sorgulamasına karşın öğrenemediğini anlattı bana. Dahası projeksiyonu sunan anlatıcalardan birinin bu suyu Türkiye'nin KKTC halkına ücret almadan vereceğini dahi zikrettiğini ifade etti. Hepimiz bunun böyle olmayacağını tabii ki biliyoruz. Yine bildiğim kadarıyla Prof Dr Hüseyin Gökçekuş gelecek suyun hedeflendirilmesi ile ilgili olarak görevlendirilmiş bulunuyor. Üreticileri temsilen yalnızca Sami beyin değil birçok üreticinin net bilgisi olmadığını kanaatindeyim bende. Evet su gelecek son derece önemli bir olay ve büyük bir proje ancak işin sonunda bu su satılacak, bu da normal ama bu konuda herhangi bir hazırlık var mı hiçbirimiz net bilgilere sahip değiliz. Tarım bakanlığının bu konuda daha belirgin çiftçinin üreticinin aklındaki hayati soru işaretleri giderici bazı toplantılar gerçekleştirmesi gerekiyor. 2014'ün mart ya da haziranında gelmesi planlanıyor suyun belki ama bu tür ciddi konularda bir yıl çok kısa bir süredir.

************

BELEDİYEDE İŞLER YİNE DURGUN

Bir işin tadı kaçtı mı o işi zor toparlarsınız. Lefkoşa kaymakamı Dana'nın yine açıklaması vardı "belediye çöpleri toplamadığı için çöpleri biz topluyoruz" diye. Kim haksız ya daa kim ne kadar haklı. Belediye çalışanları maaşlarını doğru düzgün alamadığı için iş yavaşlatıyor, paralar net toplanamadığı için para gelmiyor. Birkaç hafta sonra seçimler gerçekleşecek biri seçilecek adaylardan. Hakikaten çok merak ediyorum nasıl toparlanacak bu belediye. Sanırım Lefkoşa kaymakamlığının asli görevlerinden biri uzun süre çöp toplamak olacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları