Sertoğlu'nu hafife almayın

Yayın Tarihi: 29/03/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Lefkoşa belediye seçimiyle ilgili olarak sürekli anketler yayınlanıyor ve ne kadar ilginçtir ki DP ile CTP bu anketlere sarılmış durumda. TDP ise anketlere göre aldığı oy oranına sevinsin mi üzülsün mü bilmiyor. Tabii bu benim kişisel görüşüm ve analizim.

Yapılan bu anketleri bir daha konuşalım. Memlekette iki tane anket şirketi var, bunu daha önce de yazdım. Biri Red border diğeri ise Kadem. Red border bir sonuç yayınlayınca "bu UBP'ye yakındır buna inanmayın diye" dışlıyorlar. Kadem'in yaptığı anketler ise el üstünde tutuluyor. İki ikisine de biçilen rol son derece yanlış.

Bir kere şunu yeniden belirtmekte yarar var, anketlerin hiçbir sağlıklı sonucu yoktur ve olamaz. Bunu ister kabul edin ister etmeyin. 813 kişiyle yapılan bir anketin Allah aşkına ne sağlıklı sonucu olabilir. Lefkoşa seçmeni 65 binin üzerinde; Kadem 1000 kişiyle anket yapmış olsa bile bu ankete oy verenlerin en az yarısı doğru cevap vermiyor. Çünkü anket şirketleri isim soyisim ve telefon numarası alarak sorular soruyor ya da ev numaraları aranarak sorular soruluyor. Anketörler çoğu zaman anket yaptıkları kişinin yüzünü bile görmüyorlar. Hal böyle olunca anket sonuçları nasıl sağlıklı çıkabilir ki.

Geçtiğimiz akşam CTP Lefkoşa İlçe Başkanı Mehmet Ceylanlı çok önemli bir atıfta bulundu Sn Arabacıoğlu için; "DP'nin adayı ile ilgili çıkan sonuçlar UBP'nin adayının sahaya yeni çıkışı ile ilgilidir; Arabacıoğlu'nun böyle bir oyu yoktur" dedi. Ceylanlıya katılıyorum; Arabacıoğlu'nun % 34 oyu kesinlikle yoktur; % 30'un altındadır oyu. Nerden buldunuz bu kadar bol oyu dağıtıyorsunuz; bakkalda satan varsa gidip bizde alalım.

Sonrasında CTP'nin adayı Kadri beye de % 25-27 arası oy biçiliyor; Kadri beyin de böyle bir oyu olduğunu düşünmüyorum. CTP'li olduklarını bildiklerimin dışında bir kişiye daha rastlamadım ki Kadri beye oy verecekler. Kimse kusura bakmasın.

TDP'nin adayı Suphi Hüdaoğlu'na ve UBP'nin adayı Sertoğlu'na ciddi haksızlık yapılıyor. Anketler son derece iyi işleniyor; bir dikkat edin göreceksiniz. Hüdaoğlu oldukça tanınmış ve kendi alanında son derece başarılı bir doktor % 15-17 arasında bir oy biçiliyor kendisine. Hasan Sertoğlu'na da % 18 oy biçiliyor; kargalar güler bu işe beyler. Vatandaşı saf mı sanıyorsunuz siz. Önde koşan dört aday da % 20'nin üzerinde oy alacak ve bu yarış yakın yakına oylarla bitecek.

Hiçbir aday anketlerin rehavetine kapılım kendini kaf dağında görmeye kalkmasın. Bizim halkımız "gof" vermeyi sever, arka sıvazlamayı sever, herkes size korna çalar diye, yürü başkan dedi diye, elinizi yanağınızı sıktı diye açık ara fark yaptığınızı zannetmeyin.

Tabii heyecana gelip 813 kişiyle yapılan anket sonuçlarını 65 bin nüfusa mal etmek isteyenler bir de sigara yakıp hayalini kursun, diyecek bir şeyimiz yok.gerçek sonuç çıkınca şeker, kalp tansiyon gelmesin ama.

Partisi olmayan belediye başkan adayları seçim kazanamazlar. Örneğin Çatalköy belediye başkanı Mehmet Hulisi hem UBP'nin hem de CTP'nin oylarını alarak seçim kazandı. Yani arkasında her iki partinin ciddi desteği vardı. Bu durum istisna.

Lefkoşa'da ise durum çok farklı. Birçoğumuz duygusal takılırız birçok konuda. Öyle bir analiz ederiz ki olayları, filanca aday kolayca kazanır, şu kadar fark açar, bu kadar önde gider diye hesaplarda yaparız. Sonra gün gelir o her gittiğiniz kapıdaki vatandaş size bir gol atmıştır.

Bunu anlatmamın sebebi kimse dereyi görmeden paçaları sıvasın, heyecana gelmesin. Her adayın hem partisi hem kendi çevresiyle yakaladığı bir trend vardır. Örneğin UBP'nin adayı Sertoğlu; o kadar bir eleştiriyorlar ki adamı utanmasalar yerin dibine sokacaklar, oy almaz bu diyecekler dahası "adaylıktan çekiliyor" diye dedikodu dahi çıkardılar. Propaganda tekniklerini en iyi bilenlerden biri olarak şunu söyleyebilirim ki, bir adayı bu kadar zayıf göstermeye çalışmayın abartı yaptığınız anlaşılıyor. Anketler hiçbir zaman sağlıklı sonuç vermez ama insanları yönlendirmekte son derece başarılı olurlar. Kıbrıs Türk seçmenini iyi tanıyan bir siyasetçi bu ülkede kökleşmiş bir UBP'nin çıkardığı adayın eğer çok ciddi eksileri yoksa iyi bir netice alarak sandıktan çıkacağını bilir.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na bir atıfta bulunmak lazım, kaç gündür Sn Reisi Cumhur için yazmadığımı fark ettim. Hasan Sertoğlu sizin için değerlidir diye bilirdik hepimiz, hiç sesiniz çıkmıyor!

Bunu hepimiz biliriz. Çünkü oy veren insan yapısı ve modeli bizim ülkemizde değişmez. Soruyorum, bugüne kadar değişti mi? ben hiç görmedim. Bu nedenle ne Dr Suphi'nin oyunu aşağılarda görün ne de Hasan Sertoğlu'nu bu kadar küçümseyin derim.

Hiç beklemediğiniz bir oy alarak birinci de çıkabilir Hasan Sertoğlu; çünkü kendi tanınmışlığı bir yana UBP'nin hala güçlü bir tabanı var. Sn Arabacıoğlu'nu hepimiz sayar severiz, kıymetli bir insandır bizim için ama o da şu anketlerde çıkan kahraman sonuçların gazına gelmesin sonunda çok maraz eder. Kimse de Sn Arabacıoğlu'nu heyecana getirmesin; yani diyorum ki usturuplu atın şu anket sonuçlarını, daha ne kadar açık söyleyim.

Dört popüler aday % 20-30 arasında bir oy alacak ve bu seçimi kazanan kıl payı kazanacak, herkes garkını ona göre alsın.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları