Denklem böyle çalışacak

Yayın Tarihi: 05/04/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Sancılı ve panik dolu birkaç güne girmiş bulunuyoruz. Açıkçası hafta sonu yazıp yazmama konusunda hala kararsızım. Herkes kime oy vereceğini belirledi yada bunun kararını verdi sanıyorsanız peşinen söyleyim yanılıyorsunuz.

Bu nedenle kimse ben kazandım hesabı yapmasın, daha doğrusu bunu erken erken yapmasın. Bugüne kadar yapılan tüm anketler demokrat parti'nin adayı olan Dr Mustafa Arabacıoğlu'nu açık ara önde gösterdi. Partiler hala son günler dahil anket yapmaktan geri durmadılar. Ancak bu anketlerle ilgili sadece duyuma sahibiz. Yani sonuçlarıyla ilgili sadece duyuma sahibiz. Sonuçlar gizleniyor. Her parti için göz ardı edilmemesi gereken gerçeklere değineceğim.

ARABACIOĞLU CEPHESİ

Daha önce de yazmıştık. UBP'nin adayı Sertoğlu'nun adaylığını geç açıklaması ve yarışa geç girmesinden ötürü oldukça açık bir puanla birinci sıraya yerleşmişti. Anketler hala Arabacıoğlu'nu az bir farkla birinci sırada gösteriyor ancak bildiğimiz bir başka gerçek var ki Hasan Sertoğlu'nun yarışa ısınmasıyla birlikte UBP oylarını hayli artırdı. Demokrat Parti'nin paniği, oylarının UBP'nin oy artırmasıyla düşmesi endişesi.

Bu elbette ki haklı bir endişe ve panik ancak tüm anketlerde ön plana çıkan bir başka önemli faktör var ki o da kararsızların çok olması. Evet kararsızlar hala çoğunlukta, insanların hala algısı tam oturmuş değil ve su içinde % 20-25 oy ortada geziniyor. Bu oyların kime yarayacağını kimse bilmiyor.bu nedenle Arabacıoğlu bu yarışı az bir farkla kaybedebilir ya da iyi bir farkla kazanabilir. Bu gözardı edilmemesi gereken bir gerçek.

FELLAHOĞLU CEPHESİ

Mustafa Arabacıoğlu'nun kazanması yalnızca ortada gezen başıboş oyların yanı sıra UBP'nin taban oyunu da almasına bağlı. Eğer Arabacıoğlu UBP'nin taban oyundan iyi bir oy toplayamazsa bu seçim sonucu açıktır ki Kadri Fellaoğlu'na yarayacak ve Fellahoğlu da az bir oyla seçimi kazanacak. Bu da önemli bir faktör. Ama kimse Kadri beyin açık ara seçim kazanmasını beklemesin. Çünkü başıboş gezen oylar kesinlikle CTP'ye gitmeyecek. Daha fazla Arabacıoğlu ile Hüdaoğlu'na yarayacak. Başıboş oylar CTP ile UBP'ye gitmez. UIBP kendi tabanı hariç hiç kimseden oy alamaz. Bu göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek.

Bu nedenle CTP ancak UBP-DP arasındaki oy dalgalanması güçlü olursa seçim kazanabilecek. Bu şimdilik hem UBP hem de DP tarafından endişe ile beklenen bir durum. Duyumlar bu yönde.

SERTOĞLU CEPHESİ

Günlerdir yazıyorum Hasan Sertoğlu'nun kazanması kelime anlamıyla UBP tabanının Sertoğlu'na sahip çıkmasına bağlı. Eğer UBP tabanı kendi adayına sahip çıkarsa, UBP'nin ortada gezen oylara, kararsızlara ihtiyacı yok. Hiçbir kararsız UBP'nin adayına oy vermez, ancak UBP'liler kendi adayına oy verir. Bu nedenle UBP'liler kendi adaylarına sahip çıkarsa Sertoğlu seçimi kazanabilir.ne CTP'nin ne de DP'nin tabanları UBP'nin tabanına denk değil, dahası ikisinin taban toplamı ancak bir UBP tabanı yapıyor. Bu nedenle UBP'liler partilerine olan sadakatini gösterirlerse Sertoğlu seçimi kazanır.

HÜDAOĞLU CEPHESİ

Suphi Hüdaoğlu'nun ne yazık ki kazanması mümkün değil. Üç tane güçlü adaya karşı yarışırken % 20'leri aşıp % 27'lere çıkması mümkün değil. Ancak Hüdaoğlu'nun iyi bir oy alması hem kendisinin hem de TDP'nin imajını iyi bir noktaya taşır ve genel seçimlerde TDP'ye doğru eğilimi artırır. Başıboş gezen oyların bir kısmını Suphi bey alacağı için % 18'lere yakın bir oy alacağını tahmin ediyorum.

Şimdi yazının sonucuna gelecek olursak, yazıyı okuduğunuzda Suphi Hüdaoğlu hariç diğer üç adayın kazanabileceği değerlendirmesini görürsünüz; öyledir de.

Çünkü her üç partinin ya adayı çok popülerdir ya da tabanı çok iyidir ve önemli bu oyların nasıl kayacağının, şekilleneceğini kimsenin bilememesi. Bu nedenle her üç aday da kazanmaya son derece yakındır.

İnsanlar istiyor ki şu rahat kazanır, garanti kazanır diyelim, diyemiyoruz çünkü mesleğin ilkesine, değerlendirmesine ters. Siz porche-ferrari-lamborginiyi yola koyup yarıştırıyorsunuz. Kimse şu kazanır diyemez ama az farklarla 1-2-3 olurlar diyebilirsiniz.

UBP tabanı ihanet ederse DP bu seçimi kazanır; UBP tabanı tam anlamıyla ihanet etmez ve iki arada bir derede kalırsa o zaman CTP'nin adayı kazanır. Ama UBP'nin tabanı sadakat gösterirse UBP'nin adayı kazanır. Denklem böyle çalışacak.

******************

ATİLLA ATAKANLI

Sevgili Atilla başkan ne yapayım ki son günlerde seni ünlü yapmak da bana düştü. Son derece aktif çalışıyormuşsun bunları öğreniyor ve takdirle karşılıyorum. Keşke her UBP örgüt başkanı senin gibi hamarat olsa ve çalışsa. Geçtiğimiz akşam Dikmen örgütüne bayağı ağır toplar çağırmışsın. UBP Girne Milletvekillerinden Ünal Üstel ile Hasan Bozer hariç tüm vekiller ordaymış. Bu iki vekili ayrı zamanlarda çağırmayı tercih edip diğer vekilleri ayrı çağırman farklı düşüncelere sebep oldu, ayrımcı ve bölücü davranıyor diye senin bazı mercilere şikayet edilmene neden oldu. Çeşmenin başında oturanlarla aranı iyi tut, meyve veren ağaçlarla aranı iyi tut. Sonra siyasi hevesin geçen defaki gibi yarım kalmasın. Siyaseti bilen adamsın sen. Bu arada tost makinesi satışlarında patlama yapmışsın, çin malı satmıyorsun değil mi?

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.