Fellahoğlu'nu zor günler bekliyor

Yayın Tarihi: 08/04/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Lefkoşa Belediyesi seçiminin tek sürpriz yanı katılımın son derece düşük olmasıdır. Her ne kadar da bir önceki seçim % 60'larda olmuştur denilse de % 56'lık bir katılım ve % 44'lük bir protesto söz konusudur. Henüz oylar sayılmaya başlanmamışken katılımın düşük olduğunu öğrendiğimde yanımdaki meslektaşlarıma bu seçimi Kadri Fellahoğlu'nun kazanacağını söyledim. Bunun tek bir nedeni var; örgütlü partiler adaylarına ya da partilerine daha sadık davranırlar. CTP adayına bu sadakati gösterdi, tabii yalnızca CTP'li seçmen değil, kararsızlardan tutunda TDP'yi son anda desteklemekten vazgeçip de CTP'ye oy veren seçmene kadar CTP'nin bu oyu almasında etken oldu.

Eğer seçmen LTB seçimini protesto etmeseydi CTP az bir farkla kaybeder ya da yine kazanırdı ancak UBP'nin oyu daha yukarılarda bir yerde olurdu.

SERTOĞLU İYİ BİR OY ALDI

Evet UBP'nin adayı Hasan Sertoğlu kesinlikle iyi bir almıştır. Yapılan tüm anketler ve değerlendirmelerde Sertoğlu üçüncü sırada gösterildi. UBP'nin yarışa geç başlaması ve son birkaç hafta önceki haftalardan daha fazla seçilme yüklenmeleri Sertoğlu'nu ikinci sıraya taşıdı. Sertoğlu'nun aldığı % 26'lık oy saf UBP'nin oyudur. Bu oyun daha yüksek olabileceğini önceki yazılarımda da yazmıştım. UBP'nin taban oyunun % 25 olduğunu ve Sertoğlu'nun bu oy oranını daha yukarılara taşıyabileceğini defalarca kez anlatmıştım bu satırlarda. Olmadı çünkü birçok kararsız oy ve UBP'nin kendi seçmeninin protestosu Arabacıoğlu'na yaramıştır.

Kadri fellahoğlu'nun aldığı oy CTP'nin kendi oyu olmadığı gibi UBP'nin aldığı oyun fazla olmaması da bir kurultay yarasıdır diye düşünüyorum.

ARABACIOĞLU HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Yapılan tüm anketlerin Demokrat Parti adayı Mustafa Arabacıoğlu'nu hayli yüksek gösterdiğini hepimiz birlikte gözlemledik. Anketlerin doğruları yansıtmadığını, sonuçların sürekli değişken olduğunu , Arabacıoğlu'nun boş yere gofa getirememesini yine bu satırlarda yazmıştık. Özellikle Hasan Sertoğlu yarışa geç başlamamış olsaydı, Arabacıoğlu aldığı % 22'lik oydan daha da az oy alacaktı. Bu da bize yapılan anketlerin külliyen yanlış olduğunu gösterdi. Arabacıoğlu'nun % 22 oyun da daha altında olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Peki bu Arabacıoğlu'nun suçu mu? Tabii ki hayır. Demokrat Parti'nin bu ülkede oy oranı belli, Arabacıoğlu her zaman olduğu gibi bunu biraz daha yukarda gösterdi. Tabii bu saatten sonra Arabacıoğlu önümüzdeki yıl belediye seçimlerine ya da Milletvekilliği seçimlerine bir daha katılır mı bilemeyiz. UBP yılların partisi, her ne kadar kötü bir dönem yaşamış olsa da DP'ye kendini ezdirmeyeceği belliydi.

HÜDAOĞLU DAHA İYİ BİR OY ALABİLİRDİ

TDP'nin adayı Suphi Hüdaoğlu'nun daha bir oy almasını beklerdim açıkçası. Son derece iyi bir adaydı. TDP daha iyi bir aday çıkaramazdı kesinlikle. Ancak TDP'nin oy oranının biraz üstünde oy alması beni şaşırttı. Kararsızlardan daha çok oy alabileceğine tahmin ediyordum. Anlaşılan vatandaş hala değişmemiş ki kazanmaya kim yakınsa yine bahsi ona oynamış. TDP'nin kendini yeniden gözden geçirmesine gerek yok. Bu söz dün çok konuşuldu. Para kaynakları diğer partilerin yarısı kadar bile olmayan bir parti yine de kötü bir oy almış sayılmaz. Kadri beyin aldığı oy CTP'nin oyu değil ama Suphi beyin aldığı oy üç aşağı beş yukarı TDP'nin oyudur.

FELLAHOĞLU'NU ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Kadri Fellahoğlu 14 aylık zor bir yolculuğa çıktı. Aldığı % 35'lik oyun içinde kendi oyları, tepki oyları da olsa neticede bu seçimi kazandı ve artık Lefkoşa Belediye Başkanı.deyim yerindeyse sırat köprüsünün üstünde bir siyasidir artık. Maaş alamayan bir çalışan ordusu, gelirlerini toplayamayan ve % 70'lik bir oranla yoluna devam eden bir belediye ve sorun çıkarmakta ustalaşmış bir sendikayla karşı karşıyadır. Başbakan İrsen Küçük'ün, Türkiye'den almayı başardığı bir kredi Ziraat Bankasında beklemekle beraber, LTB'nin en çok sarılacağı imdat ipinden biridir.

Başbakan İrsen Küçük dünkü açıklamasında diğer belediyelere yaptığımız katkılar her ne ise LTB'ye de aynısını yapmaya devam edeceğiz, bunda bir sorun olmayacak dedi. Zaten bu yapılıyor ve özellikle Ziraat bankasındaki kredi de alındıktan sonra devlet katkısının tamamı bu borcun taksitine gidecek. Böylelikle geriye maaş ödeyebilmek için belediyenin toplamak zorunda olduğu vergiler, su paraları ve diğer gelirler kalacak. Kadri bey bu paraları toplayabilirse maaşları ödeyecek toplamazsa yine eylem, kavga ve şamata görün siz.

Mevcut katkı dışında Hükümetin LTB'ye bir Osmanlı kuruşu yardım yapmayacağını herkes bilmeli. Bu nedenle Kadri bey için zor günler başladı diyorum.

Umarım Lefkoşa Belediyesini toparlar ve işleri yoluna koyar. Acilen birçok iyileştirmeye ihtiyaç var ama açıkçası ben Hükümet desteği olmadan maaşların dahi ödenemeyeceğini düşünüyorum.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.