Saray'da zayıf zirve

Yayın Tarihi: 10/04/13 07:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+
Lefkoşa Belediye seçimlerinin ardından beklenen hareketlilik başladı. Kolay değil, siyaset işte. Bir türlü mücadele bitmiyor. UBP'nin adayı Hasan Sertoğlu'nun seçimi kaybetmesinin ardından UBP içinde homurdanmaların başlayacağı bilgisi hafta sonundan bana ulaşmıştı. Ancak bekleyip görmeyi tercih ettim. Hali hazırda CTP erken seçim çağrısı yapıyor ve bunu mecliste hareketlendirmek için çareler arıyor. Malum muhalefetin hepsi erken seçime destek verse hükümet bu işe "olur" vermeden olacak olan hiçbirşey yok.

Pazartesi günü UBP içinden bazı vekiller kulağıma Hükümeti erken seçime götürecek bazı hareketliliklerin ön hazırlığı yapılıyor, bir araştır ifadesini fısıldadı.

Olayı araştırmamın ardından çok geçmeden ne olup bittiğini öğrendim. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün öğlen saat 12:00'de Cumhurbaşkanlığı sarayında Ahmet Kaşif başkanlığında Sekiz milletvekilini yemeğe çağırdı.

Sn Eroğlu bu yemeğe daveti yaptı ama çok ağır ve güçlü dört milletvekili bu yemeğe katılmayı reddettiler ve katılmadılar. İsimlerini burada vermem pek doğru olmaz. Ama kelime anlamıyla çok güçlü dört milletvekili bu yemeğe katılmayı reddettiler.

Tabii bu dört vekil katılmayı reddedince mevcut ekibin yapısı hayli zedelendi. Yine güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre UBP içinde yeni bir devinim ve hareketliliğin başlatılacağı yönünde. Bu şimdilik bir iddia. Neler konuşulduğunu ilerleyen günlerde net bir şekilde öğreneceğiz.

Yazının derinliklerine inmeden şunu söylemeden edemeyeceğim; UBP'yle hala doğrudan bağı olduğunu ve bundan ötürü kendinde müdahale etme hakkı hisseden Cumhurbaşkanımız, keşke LTB seçimlerinde de UBP'nin adayı Hasan Sertoğlu'na gerekli desteği verseydi. Derviş beyin uzun siyasi yaşamında pek çok insana iyiliği dokunmuştur. Kurultayda yaptığı gibi biraz telefon trafiği yapsaydı, Sertoğlu çok rahat bu seçimi kazanırdı. Haaa benim bu yapsaydı dediğim konu etik ve doğru mu kesinlikle değil. Ama kurultayda Cumhurbaşkanlığı makamının kendisine koyduğu tarafsız olma zorunluluğu ilkesine uymadığı için, çok sevdiği UBP adına bunu bir kez daha bertaraf edebilirdi diye düşünüyorum.

UBP HALA BÖLÜNMEYE ÇALIŞILIYOR

Pazartesi günü mecliste birçok UBP'li vekille yaptığım sohbette hepsinin ortak görüşü UBP'nin artık birlik, bütünlük içinde hareket etmesi gerektiği yönünde. UBP'nin içine dış müdahale olma ihtimalini herkes konuşuyor ve bunun UBP'ye çok zarar vereceğini ifade ediyorlar.

Öyle tahmin ediyorum ki bir yerlerde bunun projesi çiziliyor. LTB seçimlerinde çıkan sonuçlar her ne kadar genel seçimleri doğrudan etkilemese de ya da etkilemeyeceğini düşünsek de bunun tam aksinin de olabileceğini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle UBP'nin ülke içinden kaynaklanacak dış müdahalelerle yıpratılmaması gerekiyor. Böyle bir hareketlenmenin de derhal bastırılması gerekiyor.

Yaklaşık bir yıl sonra normal seçimler gerçekleşecek; muhalefetin ya da başka güçlerin erken seçim çağırma gibi bir sevdalarının olması hiçbir şekilde anlamlandırılamaz. Yani siz CTP'nin arkasına bir rüzgar aldığını sanıyorsanız eşeğe binmeden ayaklarınızı sallamaya başladınız derim size. Seçimler normal zamanda gerçekleşecek. CTP'nin genel seçimlerde başarılı olması UBP'nin zayıflatılması ve LTB'nin başarısıyla orantılıdır. UBP'yi kendi kendinden başka hiçbir yapı zayıflatamaz. Hükümetin hayli iyi götürdüğünü inkar edenler dahi bunun böyle olduğunu biliyorlar.

Hükümetin sağlıklı bir şekilde yoluna devam edebilmesi için bir kan değişiminin de yapılması gerekiyor bence. Yani Başbakan Küçük bir kabine değişimini artık gündeme almalı. Halka gereken umut ve güven verilmeli. Hükümetin imajını zayıflatan bakanlar var ne yazık ki kabinede. Bunların ivedilikle değiştirilmesi gerekiyor.

Ayrıca şuna değinmeden de geçemeyeceğim Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun dünkü yemek davetine icabet etmeyen dört güçlü ve önemli vekili de tebrik etmek lazım. UBP'nin birlik bütünlüğüne önemli bir katkı sağlamışlardır. İrsen beyin parti içinde yaşanmış huzursuzlukları ortadan kaldıracak ve bazı uzlaşı köprülerini kuracak iktidari gücü olduğunu hepimiz biliyoruz.

İrsen bey için bu süreç son derece önemli ve kritiktir. Doğru yönetilmesi halinde hem ülke hem de parti çok daha ferah günlere kavuşabilir. Muhalefetin arkasında ne bir güç ne de bir rüzgar var, birileri onlara suni rüzgar yaratma sevdasından vazgeçsin.

**************

Rasıh Reşat'I BRT KONUSUNDA DESTEKLİYORUZ

Malum kıymetli abimiz Hüseyin Çobanoğlu'nun görev süresi dolmak üzere ve BRT'ye yeni bir müdür atanacak. Uzun süredir sevgili meslektaşım Rasıh Reşat'ın adı bu konuda derinlik kazanmış durumda. Bazı adaylarda var ama hepsinin geçmişine baktığınızda pek netlik göremezsiniz. Birçok meslektaşım da Rasıh'ın bu görevi layıkıyla yerine getirebileceğine inanıyorum.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.